Fra Amager til Los Angeles. Fra voksenliv til ungdomsliv. Fra teaterdrømme til filmdrømme. Fra familiens skød til ensomhedens eftertænksomhed.

Skuespilleren Caspar Phillipson har den sidste måned boet i Hollywoods mondæne bakker, i et hus med udsigt over Los Angeles. Der bor 18 millioner sjæle i USA’s andenstørste by. Alligevel føler Caspar Phillipson sig alene.

»Det er super ensomt. Jeg har efterladt familien og jagter fatamorganaer,« siger han, da BT møder ham på en italiensk restaurant på Sunset Boulevard.

Han har mange års erfaring med i kufferten, og kom herover, fordi han blev opfordret til det.

»Men jo ikke på en anden måde end, ’nu må vi se’...«

Det er en måned siden, at han, som en anden rodløs teenager med hang til stjernedrømme, forlod sin kone og sine tre børn derhjemme.

»Jeg syntes, at jeg blev nødt til det. Jeg kunne ikke byde familien at lade være.«

Det er der én grund til. Caspar Phillipson gjorde et reelt filmkup sidste år, da han blev castet til rollen som selveste præsident John F. Kennedy i Pablo Larraíns prisbelønnede og anmelderroste filmbiografi ’Jackie’. Filmen fokuserer på førstedamen Jacqueline Kennedy i dagene efter, at præsident Kennedy blev dræbt.

»Jeg havde lidt fornemmelsen af: ’Nu behøver jeg ikke at opnå mere’. Men så ændrer det sig, og man bliver sulten igen. For helvede ... jeg vil jo vildt gerne ind herovre. Sådan er det.«

Rollen satte Caspar Phillipson på Hollywoods hitliste, og derfor besluttede han – i samråd med sin familie, som tæller hans kone Marianne og børnene Silas på 19 år, Clara på 17 og Rebekka på 14 år – at det var på tide at prøve lykken i USA.

»Jeg har simpelthen været så flittig den sidste måned. Jeg har arbejdet hele tiden. Ringet til kontakter og fulgt op på møder. På en måde fordi, jeg er her lidt på bekostning af familielivet. Så jeg skal vride hvert et minut ud af turen herover. Den skal være det hele værd,« siger han og bliver seriøs i blikket.

»Jeg ser mig selv som en familie og har valgt ikke at gøre det her, mens børnene var små. Jeg kunne godt have opsøgt det langt tidligere, hvis det var dét, der var mit fokus. Nu gør jeg det,« siger han.

Virtuel far

Men rejsen til Amerika har konsekvenser. Caspar Phillipson forsøger at være en slags virtuel familiefar via FaceTime og Skype, men nettet kan ikke ændre på, at han altid føler sig bagud i forhold til dem hjemme i Danmark.

»Det bliver en mærkelig døgnrytme. For når jeg begynder dagen, er deres dag slut, og de laver lektier og spiser aftensmad. Vi er ikke ’i sync’, og det er faktisk grænseoverskridende. Jeg savner min familie helt sindssygt,« siger han.

Derfor skal fremtidige job altid ’cleares’ derhjemme.

Modsat andre skuespillere har Caspar Phillipson aldrig kunnet forestille sig at forlade skuden i månedsvis. For nogle år siden rykkede han hele familien til London, fordi han skulle medvirke i et britisk teaterstykke. Han prioriterer sin familie før alt andet. Det er slet ikke et spørgsmål for ham, selvom børnene nu har nået en alder, hvor de selv bestemmer.

Det er som teaterskuespiller, at Caspar Phillipson hovedsageligt har ernæret sig. Her med Christiane G. Koch, og Allan Klie i musicalen ’Hofskandalen’ på Aalborg Teater i 2001. Foto Henning Bagger
Det er som teaterskuespiller, at Caspar Phillipson hovedsageligt har ernæret sig. Her med Christiane G. Koch, og Allan Klie i musicalen ’Hofskandalen’ på Aalborg Teater i 2001. Foto Henning Bagger
Vis mere

»Som familie stod vi med det, da vi flyttede til London. Da var jeg også til prøver på en masse ting og gennemgik den dér, ’Hvad nu hvis’ og ’Gud, hvad gør vi så’. Og så får man måske ikke jobbet alligevel.«

Denne gang griber han det anderledes an.

»Jeg er nået til et punkt, hvor jeg siger: ’Lad os nu se’. Den er den indstilling, vi har til det. Hvis jeg får et job på en produktion i ni måneder i USA, vil vilkårene være sådan, at jeg i den grad vil være i stand til at tage familien med. Det er ikke som at lave film og tv i Danmark – man tjener flere penge her. Så må vi se, hvor min kone og mine børn er i deres liv. Nu er ungerne så store, at de alligevel snart skal flytte hjemmefra. Vil de gerne begynde at studere et sted, skulle de jo alligevel flytte. Eller skal en af dem på efterskole? Det kan være, at en af dem vil på highschool i udlandet. Det må vi snakke om og løse sammen,« siger han.

På jobjagt

På trods af savnet af dem derhjemme, rykkede ham i begyndelsen af februar ind i det lejede værelse i Hollywood Hills, og så skulle der ellers skrives e-mail, ringes, sms’es og stemmes dørklokker. Alt sammen med det formål at få sparket døren ind til L.A.s film- og tv-spidser. Det er normalt en opgave, der også inkluderer fester, ’networking’ og det vilde ungdomsliv. Men om fire år fylder Caspar Phillipson 50. Det betyder, at han har en helt anden tilgang til filmbyen.

»Jeg er for gammel til det her. Det er noget helt, helt andet at komme her som 21-årig skuespiller. For mit vedkommende er det nok rigtig godt, at jeg ikke er ung og løber rundt herovre. Jeg ville være hylet rundt to meter over jordens overflade, tror jeg. På den måde kan man sige, at det er en god ting at komme med en masse erfaring i kufferten,« siger han,

Filmen ’Jackie’ har givet ham et forspring, som de fleste kun kunne drømme om. For det første er filminstruktøren Pablo Larraín meget respekteret. For det andet hjalp det gevaldigt, at hans film-kone Natalie Portman, der i forvejen har vundet en Oscar for bedste hovedrolle, i år var nomineret i samme kategori.

Da Caspar Phillipson var helt ung skuespillerspire fra teaterskolen, var det på ingen måder sol, palmer og Los Angeles, han drømte om. Hans drømme var – i nogles øjne, måske – noget mere beskedne.

»Det var teateret, jeg var helt vild med. Jeg havde ikke drømmen om at komme herover. Måske har det også føltes uden for rækkevidde. Men verden har ændret sig meget. Med mobiltelefoner og nettet kan man jo sidde hjemme og lave et bånd til en caster og sende det med det samme. Men det ændrer ikke på, at det benarbejde, jeg har lavet i denne måned, også skal til. Måske skulle jeg i virkeligheden have været her i fire måneder,« siger han funderende.

Gevinst

Men rejsen har givet pote. Caspar Phillipson afslører, at han er blevet castet til en ny amerikansk film. Endnu kan han ikke fortælle, hvad den handler om.

»Men jeg skal lave en kortfilm herovre om en måneds tid. Jeg skal bare lige have visum på plads først. Jeg har talt med en immigrationsadvokat, som bestemt troede, at det var muligt. Hun opfordrede endda til, at jeg skulle søge et green-card (permanent arbejdstilladelse, red.). Men det er en kortfilm, der laves på relativ kort tid. Så det bliver endnu en fransk visit,« siger han.

Han har også foden indenfor hos de helt tunge drenge. På kontorerne hos de amerikanske tv-kanaler bliver der netop nu taget stilling til, hvad man skal byde de mange millioner af sultne amerikanske tv-seere til efteråret.

»Det er ’pilot season’, så det er nu, man skal være her. Jeg har været til casting bl.a. på to komedieserier – en for Fox og en for NBC,« forklarer han.

Endnu har han ikke fået svar, men skulle det lykkes ham at få en rolle i en amerikansk komedieserie, kan han godt ringe hjem og bede sin kone om at pakke kufferterne. Til forskel fra det relativt lille danske tv-marked, er der virkelig mange penge at hente i USA. Tv-stjerner som Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry og David Schwimmer fra den populære serie ’Friends’ tjener stadig 20 millioner dollar (140 millioner kr., red.) om året på serien. Udelukkende fordi den år efter år genudsendes over hele verden.

»Det er helt rimeligt. Mine unger grovæder stadig ’Friends’ her tyve år senere,« siger han og griner.

Tungeknækker

Det er dog ikke altid nemt at ramme den helt rigtige accent. Specielt ikke for Caspar Phillipson, der er brite og derfor har en sofistikeret accent, der sjældent rammer plet i det mere fladt-talende USA.

»Det ene rolle, jeg var til casting på, var som en europæer med accent, den anden var en amerikaner. Men fordi jeg taler britisk engelsk, føles amerikansk nærmest som bornholmsk. Jeg kunne simpelthen ikke få vinklet tungen omkring det.«

Men nu har han lært det.

»I en periode, hvor jeg ikke arbejdede så meget, så jeg alle sæsoner af ’Dexter’ (tv-serie, red.) og ’talte med ham’. Det vil sige, at alt hvad ’Dexter’ sagde, gentog jeg,« fortæller han.

I sit vante element, som teaterskuespiller, her på Østre Gasværk i musicalen ’Elsk mig i nat’ med Charlotte Fich i 2009. Foto Scanpix Denmark
I sit vante element, som teaterskuespiller, her på Østre Gasværk i musicalen ’Elsk mig i nat’ med Charlotte Fich i 2009. Foto Scanpix Denmark
Vis mere

Caspar Phillipson har også brugt John F. Kennedys berømte taler som redskab til at lære den specielle accent, hele Kennedy-klanen var kendt for.

»Det gode ved hans taler var, at han holdt lange kunstpauser, så kunne jeg repetere hans ord, mens han holdt pause,« siger han og kommer med et andet tip til kommende skuespillere, der gerne vil ramme den amerikansk accent.

»Lyt til amerikanske vækkelsesprædikanter på tv eller radio, for de skal jo have mejslet budskabet ind.«

Efter en måned er Caspar Phillipson blevet ret glad for USA. Hans forestilling om, at befolkningen i L.A. (som populært kaldes ’Angelenos’) er overfladiske og kun går op i udseende, er blevet udfordret.

»Klicheen om, at L.A. er varm luft og overflade, er gjort fuldstændig til skamme. Jeg har mødt seriøse, interesserede, arbejdsomme mennesker, som næsten over en kam gerne vil samarbejde, og som er interesserede i, hvad jeg kommer med. Det har været en åbenbaring.«

Hans forestilling var, at alt i L.A. handlede om plastikkirurgi, silikone og glamour.

»Det har slet ikke været tilfældet. Men jeg kan godt forstå, at de filmskuespillere, der hele tiden ser sig selv på det store lærred, får lyst til at gøre noget ved deres eget ’lærred’. For at forlænge arbejdsmulighederne. Det er bare ikke noget for mig.«