Danske Janus Metz skal instruere spillefilm om de evigt rivaliserende tennislegender Borg og McEnroe.

Når optagelserne til spillefilmen ’Borg vs. McEnroe’ begynder 15. august, forventer den danske instruktør Janus Metz, at de to skuespillere, der har titelrollerne i hans biografiske drama, er i absolut topform.

Den svenske skuespiller Sverrir Gudnason spiller Björn Borg, og Hollywood-stjernen Shia LaBeouf har rollen som hans sværeste modstander, John McEnroe.

I disse uger er den debuterende spillefilminstruktør Janus Metz ved at forberede alt til en filmisk genoplivning af de to tennis-rivaler, der op gennem 70erne og 80erne kæmpede indædt om at være den største stjerne i ’den hvide sport’.



»Det er en film, der kræver en vis fysik, så den del kræver utroligt meget af skuespillerne. Derfor er både Sverrir Gudnasson og Shia LaBeouf sendt i benhård tennistræning. De skal se så godt ud som muligt og er i gang med en fysisk transformation, der også inkluderer en knaldhård diæt, så de kan blive til Björn og John,« siger Janus Metz til BT, før han med sine egne ord ’forsvinder ud i tågerne på filmoptagelse’.

Velfærd og markedskræfter


De fleste, der voksede op i 70erne, husker de tilbagevendende opgør på de største tennis-scener mellem den kølige lyshårede svensker med pandebåndet og den krølhårede amerikanske hidsigprop John McEnroe, men Janus Metz’ kommende spillefilm er mere end en sportsfilm:

»Opgøret på Wimbledon i 1980 mellem Björn Borg og John McEnroe står som et af de største øjeblikke i tennishistorien. Det er omdrejningspunktet i filmen, hvor vi fortæller et drama om de to stjerner, der er vidt forskellige mennesker. Både på banen og uden for.

To helt forskellige heltetyper, der blev skabt af to meget forskellige samfund. Det svenske velfærdssystem, der havde sin storhedstid i 70erne under ledelse af Olof Palme, og det amerikanske samfund, hvor de frie markedskræfter foldede sig ud,« fortæller Janus Metz.

»Filmen kommer også til at handle om menneskelige vilkår, kærlighed, venskab og konkurrence. Og om, hvilken pris succes har. Det er dét, der står på spil,« siger Janus Metz, der ikke på forhånd havde noget passioneret forhold til tennis.

»Opgøret mellem de to var en del af bagtæppet til min barndom, og jeg har spillet en smule, da jeg var ung, men ellers har jeg ikke noget forhold til sporten. Jeg sagde ja til at lave filmen, fordi manuskriptet er et enestående karakterportræt med underliggende temaer som mening og meningsløshed, liv og død, fædre og sønner. Alt dét, jeg også synes er interessant at fortælle historier om,« siger Janus Metz, der endnu ikke har mødt hverken Borg eller McEnroe.

»Indtil nu har jeg ikke haft mulighed for at sætte mig ned sammen med de to, men Borg har sagt, at han synes, det er spændende, at der skal laves en film om hans liv og karriere. De virker nysgerrige, men reserverede, og stiller sig ikke uforbeholdent bag projektet, hvilket heller ikke er nødvendigt, fordi det er et drama, og det er vores film om dem og deres tid. Ikke en dokumentar,« siger Janus Metz.

»De har fået tilsendt manuskriptet, og Björn Borg har indtil nu haft en mindre anmærkning om noget, han ikke mente skete i virkeligheden. Men vi håber på, at de har lyst til at engagere sig og diskutere filmen med os,« fortæller instruktøren, der er kendt som manden bag den prisbelønnede dokumentar ’Armadillo’ om danske soldater i Afghanistan.

Man når langt med forberedelse

Kun én gang tidligere har Metz prøvet kræfter med fiktion. Det var, da han sidste år lavede et afsnit af HBO-serien ’True Detective’.

Men den kommende spillefilm skræmmer ikke den 41-årige debutant:

»’True Detective’ var også et stort set-up med stjerner som Colin Farrell, Rachel McAdams og Vince Vaughn. Da lærte jeg, hvor langt man kan nå, hvis man har lavet sit hjemmearbejde og er velforberedt. Og hvis jeg lytter til mit instinkt og min mave, så ved jeg, at jeg laver noget, jeg selv kan stå inde for.«