KØB PLUS!
(5/6)

BTs anmelder: 'Arvingerne' forfører kongeriget

Skeletterne fortsætter med at rasle ud af skabene, mens dramaet intensiveres i tredje afsnit af DRs ’Arvingerne’, der er så stinkende godt fortalt, instrueret og velspillet, at man får lyst til at bukke sig i næsegrus beundring.

DR formår igen-igen at fange tidsånden og forføre kongeriget med en topprofessionel og gennemført dramaserie. Der spilles med dramamusklerne over for de konkurrerende kanaler, der må være grønne i hovederne af misundelse.

Hvad er det, DR kan?

Måske at sammensætte det perfekte team – at turde give chancen til nye og ikke nødvendigvis purunge talenter – og overdrage dem kunstnerisk frihed til at gøre et tv-drama til tv-kunst uden at lefle for seerne.

Manuskriptforfatter Maya Ilsøe har fået sin fortjente hæder for et solidt manuskript med mundrette replikker, der sidder lige i skabet.

Men en eller anden i DR har også set helt, helt rigtigt, da man valgte svenske Pernilla August som konceptuerende instruktør. En satsning, for selvom Pernilla August er en erfaren skuespillerinde, så er hun grøn som instruktør. Hun har før ’Arvingerne’ blot instrueret én spillefilm (men sikke en), ’Beyond’ (Svinalängorna), som fik Nordisk Råds Filmpris i 2011. Glippede det at få set den film i første omgang, så har denne anmelder kun et råd: Se den!

Pernilla August kan det der med psykologisk og mangefacetteret persontegning. Uden så mange dikkedarer får hun sat hver eneste karakter på plads med enkle midler.

Kynisk bohemefamilie

Naturligvis føler vi alle med Arvingernes ’Askepot’, den søde og naive Signe (Marie Bach Hansen), som – troede vi først – var blevet udstødt af sin kyniske bohemefamilie, men som i tredje afsnit viser sig at være blevet revet væk af en jaloux stedmor og en håndværkerfar, der aldrig kom sig over Veronika (Kirsten Olesen). Noget tyder på, at little miss Sunshine kommer til at vise kløer i de kommende afsnit!

Vi er fascinerede af Gro (Trine Dyrholm), den udspekulerede og dominerende storesøster, som i tredje afsnit forsøger at snyde sine søskende og franarre Signe sin retmæssige arv. Men vi forstår godt, at det er svært at være Gro, og derfor holder vi alligevel af hende, ligesom vi kan lide Frederik (Carsten Bjørnlund), den materialistiske advokat med de blødende ar på sjælen.

I aftenens afsnit viste det sig, at Frederik ikke blot er drevet af grådighed og had til sin mor. Han er også maltrakteret af sorg over sin far, som skød sig i laden, hvor den lille Frederik fandt ham. En oplevelse, han ikke har delt med nogen, men som har traumatiseret ham for livet.

Og så er der frække Emil (Mikkel Boe Følsgaard), som ikke er til at stå for. Den charmerende og ansvarsløse lillebror, som har gjort hele verden til sin legeplads for mors penge, men som efterlader knuste hjerter i sin egen desperate søgen efter ro og harmoni. Jamen, vi elsker dem alle sammen med alle deres fejl og mangler, og vi er inde under huden på alle karaktererne. Det er derfor, ’dramaet om Grønnegaard’ fungerer så godt.

ER DU ENiG MED BTs ANMELDER? DELTAG I DEBATTEN HER

Din kommentar

Kommentarer

Bästa serien!

Skrevet af K, Tirsdag den 14. januar 2014, 16:57

Den är fantastisk! Jag ser den i Sverige och idag fick jag reda på att den kommer hit i april. Det är jag mycket glad för. Ni danskar gör helt fantastisk drama.

godt gået

Skrevet af Anonym, Mandag den 13. januar 2014, 12:17

det er en god fortælling dr. 1 har lave den gang viser hvor dumme folk er efter en person døre.

Nogle udbydere af TV signalet laver om på lyd inden det når dig

Skrevet af Anonym, Mandag den 13. januar 2014, 12:15

Personlig synes jeg , at "Arvingerne" er en fantastisk god serie, og lige så forskellige vi mennesker er og med vores forskellige opvækst baggrunde mm., ja lige så mange meninger vil der vel være om "arvingerne". Det er vel helt normalt.
Jeg holder selv meget af fortællinger om menneske skæbner og deres baggrund, og det beskrives godt og professionelt i denne serie.
Skuespillerne er fantastiske, og som statist i serien har jeg set og mærket på tæt hold, hvor prof de er og ikke mindst instruktør og indspilningsleder.
Lyden, ja den kan diskuteres, men så længe nogle selskaber (her vil jeg ikke nævne navne) laver DTS lyd om til Dolby digital surrond inden de sender signalet videre til os modtagere gennem deres fibernet o.lig., så ligger fejlen ikke udelukkende hos DR. Så vær opmærksom på hvilken udbyder, du modtager dit TV signalet fra, for der er stor forskel-- og det burde vi kunder være mere obs på og klage til vores signal udbydere, og bede dem få deres udstyr optimeret, så lyd ikke laves om inden det når os modtagere.

Ret overvurderet.....

Skrevet af Torsten M , Mandag den 13. januar 2014, 11:22

Anmeldere står i kø for at rose serien til skyerne, hvilket jeg slet ikke forstår. Det er nu ikke svært at overgå Badehotellet, men det er en anden snak. Historien i Arvingerne udvikler sig uendeligt langsomt og indtil nu er vi over nogle afsnit blevet præsenteret for en enkelt dramatisk ide, nemlig at arvinger til en faldefærdig gård på Sydfyn er uenige. Værkerne er de jo ikke uenige om, så det er huset og jorden de slås om. Så er der to sidehistorier: en søn der er traumatiseret over sin fars selvmord og en datter der er adopteret under mærkelige omstændigheder.

Tjah det er altså den store konfliktfyldte historie vi efter anmeldernes mening skal synes er neglebidende spændende. Jeg mangler kant, udvikling, tvist, højdepunkter, cliffhangers osv. Lad mig gætte på handlingen fremover: Gro ses som sød udadtil, men spiller hele tiden spillet for at opnå at skabe museet, Frederik ser sin mor i en række flashbacks, men ser også sin døde far ude i laden, Signe svinger mellem at ville have gården eller ikke, Emil får ikke sine penge før til sidst og endelig vil vi se faderen spille på flere specielle instrumenter.

Skuespillerne gør det omvendt nærmest fantastisk, Trine Dyrholm er ekstra god og Carsten bjørnlund er ved at udvikle sig til en yderst alsidig herre. Alle andre undtagen Kirsten Lehfeldt gør det meget godt. Kirsten Lehfeldt kan ikke gøre for det for rollen er kaotisk: en advokat der ikke kender arveloven bedre ville nok ikke være den bedste til at håndtere en arvesag med alle disse elementer i.

Personligt synes jeg ikke Arvingerne er bedre end så meget andet i tv og jeg forstår slet ikke anmeldelsen her i BT. Borgen var fx tusind gange bedre, Broen var bedre og Matador er stadig bedst :-)

fantastisk skuespil

Skrevet af winnie pedersen, Mandag den 13. januar 2014, 09:45

Den serie er bare så fantastisk god og sikke skuespillere. Glæder mig hver søndag til et nyt afsnit.

Drama

Skrevet af Anonym, Mandag den 13. januar 2014, 09:32

Masser af drama på TV 2 - Håndbold i topklasse

Drama

Skrevet af Anonym, Mandag den 13. januar 2014, 09:30

Masser af drama på TV 2 - Håndbold i topklasse

Skudt

Skrevet af En fan., Mandag den 13. januar 2014, 06:56

Efter min mening en god serie, med dygtige skuespillere. Jeg har ikke problemer med lyden, kan sagtens høre hvad de siger.

Der er spænding og mange uløste "gåder". Jeg vil gætte på at Frederik har skudt sin far...... selvfølgelig ved at uheld. At hans mor godt vidste det, og har dækket over ham!

Skrammel

Skrevet af Else, Mandag den 13. januar 2014, 05:37

Det er godtnok det værste skrammel der nogensinde har været sendt, væk med arvingerne, og ind med badehotelket

BADEHOTELLET

Skrevet af winnie pedersen, Mandag den 13. januar 2014, 09:47

Badehotellet er også god, men skuespillerne overspiller alt for meget.

TV

Skrevet af Louise, Mandag den 13. januar 2014, 02:54

Heldigvis er vi så heldige her i landet at gider man ikke se det som er på fjernsynet jamen så kan man vælge at slukke helt for fjernsynet eller endda skifte kanal - er det så svært? Du behøver ikke se Arven hvis du ikke har lyst. Ang. lyden suyå bliver det bedre. Jeg er et menneske med meget lidt tålmodighed, så endnu engang vælger jeg at se avsnittet på nettet lige så snart som det er muligt. Derfor kan jeg godt love at serien bare bliver endnu mere spændende som tiden går. Skuespilpræstationerne er nogle af de bedste man har set på dansk tv i mange år - måske det bedste der nogensinde har været vist på tv?

ELSKER arvingerne

Skrevet af Anders, Mandag den 13. januar 2014, 02:14

Har lige set fjerde afsnit, som er det aller bedste indtil videre. Der er så meget drama og det slutter fænomenalt med et lille twist af Jesper Christensen ;-) Fortsætter den på denne måde bliver Arvingerne noget af det bedste DR tv nogensinde har produceret.
Udlandet kan godt begynde at glæde sig. Nå ja og så er jeg iøvrigt vild med titelsangen af Nina Person fra The Cardigans. Håber at den snart bliver udgivet.

Iøvrigt så er lyden blevet rigtig god.

Super serie.

Skrevet af Christian, Mandag den 13. januar 2014, 01:42

Og så er jeg lidt længere "fremme i skoene", da jeg netop har set afsnit 4 på dr.dk - tro mig, det bli'r ikke ringere!!

ZZZZZ

Skrevet af AnonymPeter Hansen, Mandag den 13. januar 2014, 01:06

Keeeedelig og laaaangsom. Kort sagt: Et dåååårligt manus!

Virkelig godt.

Skrevet af Tino RAnonym, Mandag den 13. januar 2014, 00:42

Mine søndage er reddet et stykke tid frem - og jeg falder IKKE for fristelsen til at snyde-kigge på nettet - selvom det holder hårdt.
Det undrede mig, at Kirsten Olesens karakter allerede forsvandt i første afsnit.
En skuespiller af den kaliber spiser man da ikke af med et enkelt afsnit.
Derfor anede det mig, at hun nok kom til at dukke op i nogle flash-backs - og det har hun så allerede gjort.

Carsten Bjørnlund er hjerteskærende god i en krævende rolle med mange lag: Siger et, gør noget andet, tænker noget helt tredje - og det hele læses i hans øjne.

PS.:Jeg har for længst vænnet mig til at sætte tekster på, så det gider jeg ikke besvære mig over.

Noget værre bras

Skrevet af Anonymkarsten christensen, Mandag den 13. januar 2014, 00:00

Helt ærligt

Hvordan kan BT dog rose sådan noget bras til skyerne.

Og hvor er spændingen.

Enkelte OK skuespillere, men hold da op der leveres også dårligt - ja intet skuespil - feks. den bror der troede han skulle have huset - find dig noget andet at lave

Teknisk set også elendig.

På ingen måde på niveau med feks "Borgen"

Rolig nu

Skrevet af Anonym, Søndag den 12. januar 2014, 22:58

Arh jeg ved nu ikke om den er så god som man åbenbart vil gøre den. Nu kan jeg måske ikke tale med, fordi jeg ikke aner hvad den handler om. Jeg kan nemlig ikke forstå hvad de siger. Det havde DR ellers lovet at fixe, men det blev så ikke til noget.
Hvorfor skal vi hvert afsnit se mærkelige musikstykker på mærkelige instrumenter.
Jeg zappede da over på TV2 ind imellem for at se noget bold, så helt fængende er den sgu ikke.
Nå det er nok bare mig.

Dålig lyd

Skrevet af AnonymAnni Terkildsen, Søndag den 12. januar 2014, 22:47

Stadigvæk meget dårlig lyd, skuespillerne taler ikke tydeligt.
Hvis du ikke har sat tekst på. Har man ikke så meget ud af
afsnittet.Hvis man optager afsnittet, kan man jo ikke sætte tekst til. GØR NOGET VED DET. Jeg så i tv, at der blev sagt, det bliver bedere i næste afsnit. I afviser altid , hvis der er et eller andet.
I får ellers penge nok af licens.

Vent nu lidt

Skrevet af Anonym, Søndag den 12. januar 2014, 22:41

Det er måske lidt for tidligt til at elske Sunshine, hun er lidt for endimentionel endnu. Hun er kun vist frem fra meget sympatiske vinkler. Vi har lov at håbe at hendes dæmoner ikke er vækket til live endnu. Ellers bliver hun seriens super søde sukkerknald.

Helt ufattelig fantastisk god !!

Skrevet af mette, Søndag den 12. januar 2014, 22:38

Jeg sad neglebidende på kanten af sofaen gennem hele aftenens afsnit og blev nød til at se snigpremieren på dr's hjemmeside straks efter. WOW! ... "KLAP KLAP KLAP KLAP!!!"
Tak for den til DR og alle medvirkende.

Ser vi samme serie?

Skrevet af Anonym, Søndag den 12. januar 2014, 22:37

Utroligt, at man kan rose den serie i så høje toner. Jeg synes, den er jævnt kedelig - og utrolig laaaannngggssssoommm i afviklingen. At man så næsten ikke kan høre, hvad der bliver sagt, fremmer ikke just begejstringen . . . :-/

Næsten enig

Skrevet af Poul Eigil Pedersen, Mandag den 13. januar 2014, 09:05

Lyden var nu udmærket i afsnit 3, men ellers giver jeg dig ret!

Ja, det er bare godt!

Skrevet af Tove N., Søndag den 12. januar 2014, 21:16

Måske det bedste siden Matador, når vi ikke tæller krimiserierne med.

Helt igennem fænomenal serie

Skrevet af Anonym, Søndag den 12. januar 2014, 21:15

Virkelig en fantastisk serie som jeg tror vil gå over i historien som et af de bedre dramaer i det moderne Danmark.
Jeg kan ikke vente med se næste afsnit.