De næste dage bliver de nominerede i BT Awards 2012 præsenteret. I dag handler det om 'Årets Helt'.

Nogle historier kan få os til at holde vejret, spærre øjnene op og tænke; ’det var dog utroligt.’ Det er historier, der bevæger, imponerer og rører ved noget inden i os.

Nogle gange kan det ekstreme, det uretfærdige eller det uventede nemlig få mennesker til at yde helt exceptionelle og overmenneskelige præstationer.

Disse præstationer er interessante, fordi de rokker ved verdensbilledet, ændrer opfattelser af, hvad der er menneskeligt muligt - og fordi de er menneskelige. Hvad enten det er hverdagens helte eller helte i begivenheder langt fra Danmark, er det historier, der fanger os.

På BT har vi valgt fem personer, der i 2012 har gjort sig bemærket ved at have præsteret noget ekstraordinært. Og du kan nu være med til at afgøre hvem af disse personer, der skal modtage årets BT Award som den største helt.

Danskere i kamp mod pirater



I to måneder har et dansk overvågningsfly hængt over Somalias kyst og produceret mere end 100 timers video og 40000 fotografier, der skal hjælpe krigsskibene i det piratfyldte farvand med at patruljere mere effektivt.

Piratjagten er nu slut, men takket være den fantastiske indsats med gode resultater er der allerede planlagt yderligere to måneders mission i henholdsvis 2013 og 2014. De seneste tal fra det internationale Maritime Bureau viser nemlig, at jagten på pirater har virket. Somaliske piratangreb var i de første ni måneder af 2012 på det laveste niveau i tre år. Og det skyldes til dels den danske indsats, mener de internationale samarbejdspartnere, der allerede har givet danskerne stor ros og anerkendelse.

Popsanger redder spansk turist

 


En spansk turist kan takke sangeren Rasmus Nøhr for, at en våd aften i byen ikke endte mere galt. Den 23-årige spanier sov rusen ud på kajkanten tæt på Langebro i København, da han pludselig trillede i vandet.

Rasmus Nøhr var lige i nærheden, da han hørte det høje plask. Sangeren og et par venner løb ud for at hjælpe, men manden var livløs og tung og havde en kæmpe rygsæk på, så Rasmus Nøhr tog en hurtig beslutning, smed tøjet og hoppede i vandet, selvom han kunne mærke, at han selv var lidt fuld og ikke sikker på, hvor meget han var i stand til. På kajen var politi og redningsfolk i mellemtiden blevet tilkaldt og tog sig af manden, mens Rasmus svømmede rundt i fem minutter for at finde en stige, kravlede op, tog sit tøj på og gik hjem og sov. Læs mere om den historie her

Frygtløse Felix

 


Over otte millioner mennesker fulgte med på YouTube, da den 43-årige faldskærmsudspringer og basejumper, østrigske Felix Baumgartner, i oktober udførte sit vanvittige rekordforsøg.

Fra 39 kilometers højde sprang vovehalsen ud fra en specialdesignede kapsel og drønede mod jorden med en topfart på over 1300 kilometer i timen - hurtigere end lydens hastighed.

Med sit spring flyttede Felix Baumgartner grænsen for, hvad der er menneskeligt muligt og satte dermed intet mindre end tre verdensrekorder.

Efter det vellykkede rekordforsøg har den 43-årige østriger bekendtgjort, at han er færdig i ’vovehals-branchen’. Om vovestykket var heltemodigt eller dumdristigt, vil vi på BT lade læserne afgøre. Se alle de utrolige billeder fra springet her

Carina nægtede at dø


 


Da DR i oktober viste dokumentaren ’Pigen der ikke ville dø,’ fik hele nationen indblik i den 20-årige kronjyde Carina Melchiors stærke og rørende historie.

Efter et alvorligt trafikuheld endte den dengang 19-årige gymnasieelev i dyb koma. Lægerne havde dømt hende ude, og familien blev bedt om at tage stilling til organdonation.

Men stik imod alle odds trodsede Carina Melchior lægernes dødsdom og vågnede fra sin koma, da hendes respirator blev slukket.

’Pigen der ikke ville dø’ har skabt en vigtig debat om organdonation ved at fortælle om familien Melchiors og ikke mindst Carinas seje kamp for at genvinde livet og førligheden. Godt kæmpet Carina! Læs mere om Carina her - bl.a. den gode nyhed om, at hun kommer hjem til jul

Vikingemor sagde ’STOP’

 


Trusler, brosten og maling. For de forretningsdrivende i Danmarks større byer er krav om beskyttelsespenge fra bander igennem de senere år blevet et stadig større problem.

Men i august 2012 var der én, der fik nok. 67-årige Jane Pedersen, der ejer værtshuset Café Viking på Nørrebro, sagde stop over for indvandrerbanden Brothas’ krav om beskyttelsespenge.

Jane Pedersen inviterede i august politiet, pressen, kollegaer og naboer til møde på Café Viking. Efter at havde afslået at betale beskyttelsespenge valgte hun at stå frem for at sætte fokus på problemet.

I månederne der fulgte, har Jane Pedersen og Café Viking været udsat for både trusler og hærværk. Men det har ikke fået vikinge-moderen til at give op. Læs mere om Janes kamp her