Fyret eller hyret? For eller imod Nikolaj Lie Kaas. Spørgsmålet har den seneste uge optaget fans af Jussi Adler-Olsens romanserie om Afdeling Q.

Tilbage står den kendsgerning, at selskabet Zentropas aftale udløber efter den fjerde filmatisering, som gælder romanen ’Journal 64’.

Men hvad er det egentlig, Adler-OIsen og den nye samarbejdspartner Nordisk Film leder efter?

Betydningen

»Vi vil gerne tættere på mit forlæg. At baggrundshistorien får en større betydning, end vi har set i de tre første. Der er ingen hemmeligheder hos Carl, Assad eller Rosa. Vi vil gerne frem til, at karaktererne bliver genkendelige, samt at bipersonerne kommer mere ind i serien,« siger Jussi Adler-Olsen i et interview om den nye roman ’Selfies’.

»Jeg har jo sagt flere gange, at jeg har svært ved at genkende Carl Mørck i Kaas, som ellers er en fremragende skuespiller. Men jeg er åben for, at man kan modellere, som det nu bliver nødvendigt. Det skal vi tale om.«

Jeg så jo gerne Bjarne Henriksen?

»Han er den helt rigtige type, men er for gammel. Staturmæssigt må han gerne være en rigtig mand. Da vi i sin tid gik i gang med at caste i generationen, der dengang var lidt inde i 40erne, havde vi svært ved at finde den type. Anders W Bertelsen, Troels Lyby og Nikolaj Kopernikus er enormt dygtige, men de er ikke Mikael Persbrandt,« siger Jussi Adler Olsen

Svensk accent

Carl kan godt tale med svensk accent?

»Mikael Persbrandt for 10 - 15 år siden havde været god. Du skal huske, at vi skal optage seks film, der måske skal strække sig over ti år.«

Samtidig med arbejdet med de danske versioner af det, der skal blive til seks resterende Afdeling Q-romaner, er der arbejdet med en amerikansk tv-version af serien, der skal optages i Boston.

Det har været kendt i tre år, at serien skal indspilles, men først for nylig er de kontraktlige forhold endeligt faldet på plads.

»En af forhindringerne har bl.a. været, at man meget let risikerer at komme til at betale skat både i Danmark og USA, hvis det juridiske ikke er på plads.«