Vi kender skuespilleren Bent Mejding fra tv som den elegante advokat og playboy i Matador eller som overborgmester i Forbrydelsen. Men i Ole Bornedals historiske tv-serie 1864 er han nærmest uigenkendelig som den 98-årig vrisne, blinde baron, Severin, der nægter at forlade sit gods og sidder ensom tilbage i sin kørestol og sørger over tabet af sin hustru.

Han er tv-seriens nutidige fortæller af kærlighedsdramaet om brødrene Laust og Peter og pigen Inge. Sammen med pigen Claudia, spillet af Sahra Sofie Boussnina, tager de rejsen tilbage til 1864 gennem de dagbøger, som Inge har skrevet for 150 år siden. Men Mejding havde svært ved at se sig selv i den rolle.

- Da Ole Bornedal sagde, at jeg skulle spille en næsten 100 år gammel mand i kørestol, svarede jeg 'nej, det tror jeg ikke, jeg skal. Jeg er en ung mand i fuld vigør', ler Bent Mejding, der selv er fyldt 77 år.

- Jeg er altid i tvivl, om jeg skal tage en rolle, så jeg siger altid nej. Jeg tror, det er en fjollet angst for ikke at slå til. Kan jeg klare det her? Så er det sikreste at sige nej. Så sker der som regel det, at enten siger instruktøren: 'Nå, det er der ikke noget at gøre ved', eller også 'lad os lige snakke sammen', fortæller en særdeles oplagt Bent Mejding.

Han sagde også først nej til rollen som skoleinspektør i filmen ’Drømmen’, men instruktøren Niels Arden Oplev fik ham overtalt og det indbragte ham fik en Bodil for bedste mandlige birolle.

Til rollen som den gamle baron skulle han lade hår og skæg stå.

- Det var skrækkeligt at se sig selv i spejlet, så ulækker og uvedligeholdt, men det generer mig ikke. Det er som at have et kostume på. Det kræver rollen, og jo værre jo bedre. For at gøre mig ældre er lyset sat oppefra, så man ser alle rynkerne, og det er ikke det mest flatterende lys at se sig selv i, ler Bent Mejding.

Den største udfordring for ham i forbindelse med rollen som den gamle baron var de mange replikker.

- Jeg husker ikke så godt, som jeg gjorde i mine unge dage. Derfor brugte jeg sidste sommer til at forberede mig. Jeg mødtes tit med Sarah Sofie, der spiller pigen Claudia, for at terpe replikker og tale om, hvordan vores indbyrdes forhold i serien udvikler sig. Det er jo os, der fortæller historien. Så vi er også kommet tæt på hInanden. Sarah Sofie er sød og sjov at arbejde med og meget lyttende og lærenem. Det har været en fornøjelse.

- Det er en rolle med udvikling i, også for den unge Claudia. Vi starter langt fra hinanden. Hun siger ’du’ og jeg korrekser hende og siger: ’Her på slottet er vi De’s’. Men han har brug for hende til at læse dagbøgerne, fordi han ser ikke så godt, og hun bliver mere og mere fanget af historien. Derfors kommer de endnu tættere på hinanden, og ender til sidst som gode venner.

Hun udvikler sig på grund af ham, og han udvikler sig på grund af hende, og samtidig er det en fortælle-funktion: Hun læser i Inges dagbøger og brevene og så går vi tilbage i tiden

Hvordan det er at spille næsten 100 år?

- Det er spørgsmål om, hvordan man spiller rollen. Jeg gik ud fra, at jeg ville være nogenlunde, som jeg er nu. Severin kan ikke gå, og han er blind, men hovedet fejler ikke noget. Man skal bare tænke på det, når man spiller. En blind kan jo ikke se, hvor meget han hælder op i et glas, så han stikker fingeren ned i glasset og mærker efter, når man hælder op, så det ikke løber over, forklarer Bent Mejding.

Hvad siger 1864 os i dag?

- Jeg kendte udmærket slaget ved Dybbøl. I min tid lærte man om det i skolen, men det er en skammens krig. Man ønsker ikke at tale om det. Det var en flov krig, hvor man mistede tusindvis af unge mænd til ingen verdens nytte. På begge sider af fronten. Da vi skulle begynde at filme, spurgte jeg mine børnebørn, om slaget ved Dybbøl sagde dem noget. 'Nej, er det ikke den der med ’Dybbøl Mølle maler helt ad helved’ til?'. Men de vidste godt, det var en krig mod tyskerne, så på den måde er ’1864’ et stykke glemt Danmarkshistorie, der bliver taget op.

Han har været meget glad for samarbejdet med instruktøren Ole Bornedal:

- Jeg har elsket at arbejde med Ole. Jeg synes,han er fantastisk. Han har lavet det hele. Det er sindssygt imponerende.