Miljøaktivisten Arnold Schwarzenegger er med i på festivalen i Cannes for at tale om filmen om legendariske Jacques Cousteau. Men så er der jo også ham den nye præsident

Arnold Schwarzenegger er tilbage. Dog ikke denne gang som Terminator. Nu kæmper superstjernen for sin hjertesag, miljøet, og er samtidig klar til at holde Donald Trump i ørerne, hvis præsidenten ikke tager planetens ve og vel alvorligt.

Hvad gør man, når man hedder Jean-Michel Cousteau og netop har lavet en ny ganske fin undervandsfilm i 3D, og man samtidig er lidt usikker på, om det i 2017 giver nok opmærksomhed at være søn af legendariske Jacques Cousteau? Man allierer sig med filmhistoriens største actionhelt. Arnold Schwarzenegger, og beder ham lægge fortællerstemme til filmen.

Næsten 70-årige Arnold er da også i storform, da han kommer gående hen til interviewbordet i Cannes under den årlige filmfestival, der finder sted i disse dage.

»I ser ud som en flok fine fyre!«

Arnold ved både hvordan man sælger sig selv og en ny film.

Filmen 'Wonders of the Sea' er som sagt en rejse under vandet til blandt andet koralrev på Fiji-øerne, Bahamas og andre steder i verden. Filmmagerne – og Arnold – vil med den nye film forsøge at få folk til at elske flora og fauna under vandoverfladen, så de derefter går ud i verden og kæmper for at beskytte dens miljø.

»Jeg så filmen, elskede jeg den simpelthen. Jeg har jo længe kæmpet for miljøet og er altid på udkig efter, hvordan jeg kan bruge mit gode navn i sagens tjeneste. Da jeg var ung, var jeg passioneret, når det gjaldt bodybuilding, og i dag handler det om miljøet i stedet for. Husk lige at ingen gode og store idéer nogensinde er kommet fra en kapitalist. De kommer fra folket selv,« siger Arnold Schwarzenegger, og han fortsætter gerne:

»Husk på, at jeg som guvernør fik gjort Californien til den mest miljøvenlige stat i USA. Blandt andet ved at sagsøge George Bush-regeringen hele vejen il Højesteret. Miljøkampen har ikke nogen politisk farve. Og så må jeg tilføje, at det sagtens kan lade sig gøre, at være et grønt land eller en grøn stat, og samtidig have høj økonomisk vækst,« siger Sc.

Umiddelbart kan det virke ironisk, at en mand med så tyk en accent på sit engelsk som Arnold kan bruges som fortæller. I mange år var han til grin i Hollywood, men efterhånden blev den tykke accent et varemærke.

»Jeg tror, mit gennembrud skyldes James Cameron. I Hollywood sagde man altid til mig i begyndelsen, at jeg aldrig kunne komme til at spille en hovedrolle. Jeg burde glemme det med at få en filmkarriere, mente man i slutningen af 1970erne. Min krop var for stor og folk kunne på det tidspunkt kun lide Al Pacino, Dustin Hoffman og Woody Allen. De var den tids sex-symboler. Jeg fik at vide, at mange syntes, at min accent var decideret uhyggelig. Jeg kunne højst komme til at spille nazist i en tv-serie, mente de samme mennesker, men heldigvis lyttede jeg ikke til dem,« siger Arnold Schwarzenegger.

Efter valget af Trump til præsidentposten, har han og Arnold flere gange dystet på ord og holdninger. Præsidenten har mobbet Arnold i forbindelse med muskelmandens nye job som styrmand i tv-programmet 'The Apprentice'.

»Min generelle holdning til Donald Trump er, at hvis han får succes, så er det en succes for os alle. Men det betyder ikke, at jeg afholder mig fra at kritisere præsidenten, hvis jeg synes det er på sin plads. For eksempel gik jeg stik imod ham, da han ville fjerne 1,6 mia. dollars (10,6 mia. kr.) i støtte til de såkaldte After School Programs – kurser for børn efter skoletiden og i ferierne – hvorefter medierne satte lys på sagen, hvilket fik ham og hans stab til at droppe idéen. Og den slags bliver jeg ved med,« siger Arnold Schwarzenegger, og lover, at han ikke stopper med at holde Donald Trump i ørerne.

Arnold understreger inden han forlader interviewbordet lige endnu en gang i forbindelse med Trump, at han ikke er bekymret for den magt, en hvilken som helst præsident har, fordi den sande magt ligger hos folket.

Jacques Cousteau

Jacques-Yves Cousteau (11. juni 1910 – 25. juni 1997) var en fransk flådeofficer, opdagelsesrejsende, økolog og forsker, som studerede havene og mange former for liv i vand.

I 1930 blev Cousteau optaget på École Navale (flådeakademiet) i Brest og uddannede sig til artilleriofficer i den franske flåde, hvilket gav ham mulighed for at lave sine første undervandseksperimenter.

Under Anden Verdenskrig opfandt han sammen med ingeniøren Émile Gagnan at  SCUBA-lungeautomaten i 1943, kaldet Aqua-Lung, 'vandlunge'.

Under ture med skibet Calypso producerede Cousteau mange bøger og film. Cousteau vandt 3 Oscars for 'Den tavse verden', 'Den gyldne fisk' og 'Verden uden sol', såvel som mange andre priser inklusive Den Gyldne Palme i 1956 ved filmfestivalen i Cannes. Hans indsats bidrog til at popularisere viden om marinbiologi, ikke mindst gennem den langlivede dokumentarserie 'En verden under havet', som begyndte i 1968, og som blev vist på DR TV i den bedste sendetid lørdag aften.