(4/6)

Anmelder ærgrer sig: Hvorfor skulle Veronika dø allerede i første afsnit

Arvingerne er en karakterdrevet serie om at være familie i en tid, hvor de klassiske familiemønstre har ændret sig radikalt

Ny stor serie fra Danmarks Radio lover godt. I første afsnit smider en stribe af Danmarks bedste skuespillere med følelsesmæssige håndgranater, så det er en ren fryd. Desværre forsvinder den mest imponerende af alle karaktererne allerede i første afsnit.

Alle familier gemmer på en hemmelighed. Sådan lyder et gammelt mundheld, og sådan er det også på det store gods Grønnegården, hvor den 68-årige kunstner Veronika Grønnegaard (Kirsten Olesen) råder og regerer. Hun har sine charmerende sider, men hun er også kunstner med stort ’K’. Og en heks med stort ’H’. Trine Dyrholm spiller hendes forsigtige datter, Gro, der er gallerist. Når hun bliver fuld, har Veronika det med at hvisle klassiske giftige moder-replikker ud mellem tænderne til hende:

- Jeg ved ikke, hvor du har det fra, men det er ikke fra mig!

Gro giver igen med et:

- Du har fået en datter, der ikke aner, hvem du er!

En kort overgang fryder man sig over, at denne mægtige mor og datter-duel skal køre over flere uger, men så viser det sig, at moderdyret skal dø.

Kort comeback for Kirsten

Kirsten Olesen får sig ellers et helt fantastisk tv-seriecomeback i rollen som den giftige edderkop, der næppe selv kender til giftens styrke og rækkevidde. Det er en del af dens overraskende og lammende virkning. I de kommende uger må vi altså klare os uden hende, og det er rigtig ærgerligt, men der tegner sig heldigvis rigeligt med andre konfrontationer. Man fornemmer allerede, at Trine Dyrholms konforme Gro skal vokse til noget mere betydningsfuldt og farligt, for hun har nemlig en affære med Veronikas norske gallerist, der er gift og har bøn. Ind blandt ’Arvingerne’ smides Signe (Marie Bach Hansen), der er en helt almindelig provinspige. Vel at mærke en af den slags, der, indtil vi møder hende, ikke ved, at Veronika er hendes mor. Udover Gro og Signe har Veronika to andre børn, advokaten Frederik (Carsten Bjørnlund) og Emil (Mikkel Boe Følsgaard).

Der er altså lagt op til en kamp mellem ’Arvingerne’ i de næste uger. I persongalleriet finder vi også Thomas (Jesper Christensen), der virker som en afslappet udgave af hippierockmusikeren Stig Møller. Han er en musikalsk eksperimentalkunstner, der virker verdensfjern og varm, og som bor i et lille hus i baghaven.

Pernilla August har instrueret, men der er ikke noget særligt svensk aftryk på serien eller en meget personlig stil over fortællingen. Det lurmærkede fra Danmarks Radios tv-seriemaskine sætter sig igennem. Maskinen er nu så fintunet, at man på rekordtid (første afsnit varer 55 minutter) formår at introducere et par håndfulde personer, som man allerede har fået et nogenlunde nært forhold til. Så må vi spændt vente nogle dage på, om det dramatiske krudt allerede er fyret af, eller om det er så veldisponeret, som de har for vane i Danmarks Radio. Eller om serien måske endda har et turbogear et sted undervejs i de i alt ti afsnit.

4 ud af 6 stjerner

’Arvingerne’ havde premiere på DR søndag aften og kører de næste ni søndage.

Arvingerne, Instruktion: Pernilla August. Medvirkende: Kirsten Olesen, Trine Dyrholm, Jesper Christensen, Mikkel Boe Følsgaard, Carsten Bjørnlund, Marie Bach Hansen, Lene Maria Christensen, Jens Jørn Spottag.