'Abernes planet – revolutionen' er både spændende, smart og meget underholdende.

Vi skylder allesammen Matt Reeves en stor cola med ekstra popkorn. Den amerikanske instruktør har nemlig formået at vende et skrupumuligt oplæg til én af sommerens allerbedste actionfilm ’Abernes Planet - Revolutionen’.

Da vi sidst sagde farvel og på gensyn til aberne, var racekrigen slut. De forhenværende og nu temmelig intelligente laboratoriedyr var vendt tilbage til vildnisset. Og menneskeheden så frem til en genopbygning af et skrøbeligt, teknologibaserede samfund

Og hvad så?

Jo, i starten af ’Abernes Planet - Revolutionen’ får vi en lynhurtig men ikke forhastet montage, hvor det står klart, at alt bestemt ikke er i skønneste orden.

Vision og fantasi

Vi, menneskene er stort set udslettet på grund af en verdensomspændende epidemi, som vi selv startede. Og de aber, vi følger, har i det nordlige Californien startet deres eget jernaldersamfund, hvor der ikke alene er plads til aber af alle slags men også et samfund, hvor fred og fordragelighed hersker.

Og dén slags kan selvfølgelig ikke vare ved.

En lille menneskeenklave fra San Francisco er nemlig på jagt efter elektricitet, der kun kan produceres af byens nu faldefærdige dæmning. Og de trænger intetanende ind på abernes territorium.

Her starter historien. Og hvis du nu synes, at det lyder som lidt af en udramatisk blindgyde, så har du i og for sig helt ret.

Men heldigvis har både Matt Reeves og hans tre manuskriptforfattere en vision, der i den grad holder.

Og før filmen zoomer ud og lægger op til trilogiens afslutning, der kommer i 2016, så har Reeves og kompagni opnået tre ting, der hver for sig burde være umulige.

Ikke alene lægger filmen sig i smart, gnidningsfri og spændende fortsættelse af ’Abernes Planet’ fra 2011. Uden at løfte én eneste pegefinger, rejser historien også intelligente spørgsmål om politik, loyalitet og ja, kærlighed. Og endelig fungerer dette godt to timer lange brag af en film også som en gribende blockbuster, der kan ses og nydes som et selvstændigt værk.

Fantastiske aber

I de to abe-hovedroller som hhv den strenge med godhjertede leder, Ceasar og den dystre Ska-agtige Koba er Andy Serkis (Gollum fra ’Ringenes Herre’) og Toby Kebbell intet mindre end fantastiske. Men de er bestemt ikke alene.

Et hold af verdens bedste animations-eksperter har i anledning af ’Abernes Planet - Revolutionen’ nemlig forsynet aberne med et computergenereret ydre, der er så perfekt, at man som tilskuer helt glemmer, at de slet ikke eksisterer.

Men Reeves lader sig ikke blænde af teknologien. I stedet bruger han sammen med et hold fantasiske skuespillere (også i menneskerollerne) denne som et sprængbræt til at fortælle en historie, der både underholder, chokerer og ikke mindst engagerer. Hvor tit kan en amerikansk blockbuster prale af dét.

'Abernes planet - revolutionen'

ACTION

Instruktør: Matt Reeves

(5/6 stjerner)