Kritikken af '1864' fra politikere og historikere, har haglet ned over Ole Bornedal, allerede før serien blev vist i TV.

Særligt Dansk Folkeparti har været ude med riven. Og kaldt det episke TV-drama til 173 millioner for 'et makværk', og har beskyldt instruktøren for 'demagogi' og 'politiseren', 'historieforvanskning' og kaldt serien karikeret og unuanceret.

DFs kulturordfører Alex Ahrendtsen har blandt andet beskyldt Bornedal for at bruge HC Andersens 'I Danmark er jeg født', fordi han mente, at den først blev skrevet i 1900-tallet, hvilket Bornedal måtte tilbagevise: HC Andersen skrev den i 1850 sammen med Henrik Rung.

Pia Kjærsgaard har sagt, at der ikke var sigøjnere i 1864. Hvilket Bornedal igen måtte dementere. Der har været sigøjnere i Danmark siden 1500-tallet.

Så sent som mandag siger Alex Ahrendtsen (DF) i Berlingske, at det er historisk forkert, at almindelige mennesker havde sex i det fri i 1800-tallet.

Hvortil Bornedal replicerede:

- Har han aldrig hørt om en tur i høet.

Ved samme lejlighed sagde Ole Bornedal til BT, at han var så træt af at sidde i orkanens øje, at han har besluttet sig for at trække stikket ud, og ikke deltage i debatten i en rum tid.



Og nu går Anders Samuelsen fra Liberal Alliance i krig for den 55-årige instruktør og forfatter.

I går aftes sendte den borgerlige partileder en fan-mail til Ole Bornedal efter andet afsnit af '1864'. Og i dag giver Samuelsen den fuld skrue i en Facebook-opdatering:

- Der er alt for meget borgerlig automatreaktion mod Bornedals '1864', skriver Anders Samuelsen, og fortsætter:

- Kunst og kultur er IKKE en facitliste, hvor alt skal krydstjekkes og passe nøjagtigt til ens eget verdensbillede. Det må gerne inkludere kunstnerisk frihed og plads til udlægninger som irriterer mig, og endda provokerer mig.

- Matador blev mildest talt lunkent modtaget, da de første afsnit blev vist. I dag er den folkeeje. Om det går sådan med 1864, ved jeg ikke. Men jeg kigger nysgerrigt med. Og sætter stadig Ole Bornedal højt som person og som kunstner. Kald mig gerne kultur-radikal, halal-hippie, historieløs og hvad ved jeg. Jeg er ingen af delene. Jeg er liberal. Og jeg er nysgerrig, skriver Samuelsen, der siger til BT:

- Jeg sendte en mail til Ole Bornedal, som en slags solidaritetserklæring. Jeg ved godt, hvordan det er at være ude i et stormvejr. Det kan være meget ubehageligt. Og for kunstnere er det meget værre end for politkere. Vi får kritik, men rejser os op og starter på en frisk den næste dag. Kunstnere bruger typisk flere år af deres liv, og så risikerer de at nogen skyder alt i sænk, og det hele føles tabt.

- Min mail er også en ros til det, jeg har set indtil nu. Jeg synes det er nogle spændende historier, der bliver rullet op, med mange interessante og dragende karakterer. Og jeg er slet ikke enig i, at det er unuanceret. Monrad for eksempel er da ikke fremstillet usympatisk, men også som et søgende usikkert menneske. Og de rige er ikke kun beskrevet som onde og sadistiske. Godsets baron (Waage Sandøe) er åben overfor sigøjnerne og de fattige, og tilbyder dem arbejde.

- Nej, jeg glæder mig til at blive endnu klogere og ser frem til de næste søndage. Min far var historiker, og han sagde altid, at der aldrig er en endegyldig sandhed på ret meget, heller ikke historien. Og det er heller ikke guldaldermalerier det hele, siger Anders Samuelsen til BT.