Når 'Borgen' ruller over skærmen søndag aften i sin tredje sæson bliver fiktion til virkelighed dagen efter.

Sidste søndag var det danske griseproducenter, der fik et skud tv-virkelighed, der satte dagsordenen om mandagen. I går var det prostitution, der var til fiktiv tv-debat, og som i dag har sat sit præg på det danskerne taler om.

Og virkelighedens politikere vogter nidkært over Danmarks Radios drama-afdeling.

Tidligere har Dansk Folkeparti klaget over, at de bliver fremstillet som forudsigelige karikaturer, landbruget protesterede voldsomt over, at deres grise-produktion blev kaldt dyremishandling af fiktive politikere i Borgen, og i forbindelse med søndagens afsnit om kriminalisering af købesex, har blandt andet Socialdemokraternes Lars Aslan Rasmussen klaget over, at Borgen idylliserer prostitution.

- Prostitution bliver glorificeret i serien, og det synes jeg er usmageligt, sagde Lars Alslan til BT, og kaldte blandt andet serien 'løgnagtig' i en klage til DRs bestyrelse.

Men seriens forfatter, Adam Price, melder hus forbi.

- Det er da fantastisk, at nogen tager bolden videre i virkeligheden, og har lyst til at diskutere videre, men det er vigtigt for os at understrege, at vi ikke har nogen intentioner om at være aktører og deltage i virkelighedens diskussioner. Men det må være op til de relevante parter; politikere og interesseorganisationer. Jeg laver drama og fiktion, og det må folk være opmærksomme på, siger Adam Price, der ikke føler sig ramt.

- Nogen kritiserer os for at vi er ude i et politisk ærinde. Det er vi ikke. Vores valg af emner er dramaturgiske valg og ikke politiske. Vi er sågar blevet spurgt om det er vores skyld, at vi har en kvindelig statsminister, og der må jeg sige, at der er grænser for, hvad vi bilder os ind, smiler Adam Price, der vedkender sig, at han tager udgangspunkt i den danske virkelighed.

- Selvfølgelig gør vi det. Serien handler om politik. Men hvis du lægger mærke til det, så handler tredje sæson om et nyt parti, der gerne vil gøre sig bemærket, og derfor med fuldt overlæg vælger kontroversielle sager, der kan markere partiet og sætte dem på mediernes dagsorden. Sager som landbrugets griseproduktion og prostitution.

Birgitte Nyborgs parti Nye Demokrater har for eksempel en forbløffende lighed med Naser Khaders Ny Alliance. det har I vel skelet til?

- Det er klart, at dannelsen af Ny Alliance har været en inspiration. Det er en af de store politiske fortællinger i nyere dansk politik. Vi har researchet en del på Ny Alliance, set Christoffer Guldbrandsens film ('Dagbog fra midten') og læst meget om dem. Fødslen af det parti satte Danmark på den anden ende, og der var en enorm interesse for dem. Men Ny Alliances historie endte nok vel som en tragedie, som der så kom et helt nyt parti ud af.

- Det spændende ved at beskrive dannelsen af et nyt parti er, at vi taler om demokratiets mindste byggesten, der bygges op til at blive en hel bevægelse, der får politisk indflydelse, siger Adam Price, der fortæller, at det ikke er slut med at tage brandvarme emner op.

- Næste søndag bliver det et opgør med en fiktiv venstrefløj, og hvilke konsekvenser det har for en politiker, der har en politisk fortid som ung venstreorienteret. Det tager udgangspunkt i det opgør og den overvågning, der har været omkring venstrefløjen.

Har du selv været politisk aktiv som yngre?

- Nej, men du kan måske kalde mig politisk nysgerrig. Jeg har aldrig stået på én eneste barrikade. Min generation er 80'er-generationen. Vi lod vores forældre om at gøre oprør, og så blev vi bare forbrugere i det samfund, der var, siger Adam Price til BT.