____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Skilsmissebørn har det bedst, når de er lige meget hos mor og far. Det tvinger nemlig eks’erne til at samarbejde. Det konkluderer en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI, red.).

Skilte forældre har ellers måttet høre for, at de handlede mere efter egne behov end barnets tarv, når de valgte en 50/50-samværsordning, hvilket bygger på en indforstået konsensus om, at børn trives bedst med én fast base og bliver stressede og rodløse af at skulle frem og tilbage mellem mor og far.

En konsensus, der nu bliver tilbagevist af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der fastslår, at børn, der er lige meget hos mor og far, har det bedre end andre skilsmissebørn.

Med BT PLUS får du:


Lucas har ingen kuffert. Den seks-årige skal kun slæbe sin skoletaske, når han skal hjem til far efter skole i morgen. Han bor en uge hos mor og far på skift og har det som blommen i et æg. Hans forældre er nemlig gode til at samarbejde om ham, selvom de for tre år siden besluttede, at de ikke er gode sammen.

Lucas’ forældre, Julie og Jacob, er netop blevet ’frifundet’ af en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI, red.). Den dokumenterer, at børn, der er lige meget hos mor og far, har det bedre end andre skilsmissebørn

Skilte forældre har ellers måttet høre for, at de handlede mere efter egne behov end barnets tarv, når de valgte en 50/50-samværsordning. En indforstået konsensus om, at børn trives bedst med én fast base og bliver stressede og rodløse af at skulle frem og tilbage mellem mor og far.

Men delebørn trives altså bedre - fordi deres forældre samarbejder, fastslår undersøgelsen. Julie og Jacob, der ikke ønsker deres efternavne i avisen, bor blot et par kilometer fra hinanden.

- Lucas er ikke god til at undvære nogen af os. Så to-tre dage hos en og så resten af tiden hos den anden, det ville slet ikke fungere for ham, fortæller mor.

Ikke weekendbarn

Lucas har et fuldt møbleret værelse både hos mor og far. Der er en hel garderobe, playstation og legetøj begge steder.

Mor og far snakker sammen flere gange om ugen og hjælper hinanden, hvis Lucas er syg, skal hentes, bringes osv. Jul og nytår skiftes de til at have ham, og fødselsdage fejres med begge familier - komplet med forældrenes nye kærester. Opdragelsen er de fuldstændig enige om. Sengetiden er den samme, uanset hvor Lucas er.

- Vi har et fantastisk samarbejde. Det var selvfølgelig sværere i begyndelsen, hvor vi måtte sætte vores egne følelser til side. Vi blev jo skilt af en grund. Men det var bare vigtigst, at han trivedes, siger Julie (38) og får medhold af Lucas’ far:

- Barnet skal være i centrum. Det er ikke barnets skyld, at forældrene går fra hinanden. Hvis vi har det skidt og generer hinanden, så vil det gå ud over børnene. De trives i, at vi har et godt forhold og kan samarbejde, siger Jacob (35).

Eks-parret kan hurtigt mærke på deres dreng, om han trives eller er forvirret og utryg. Han var frustreret og ked af det, da de gik fra hinanden og havde svært ved at finde ud af, hvilket ben de skulle stå på overfor hinanden.

- Han er stjernelykkelig nu, for han ser, at vi kan sammen. Han er selv opmærksom på, at han ikke bare er weekendbarn hos far, siger Julie.

En familiær ø

Det er ressourcestærke forældre, der vælger deleordningen, bevidner SFI-undersøgelsen. Forældrene har det til fælles, at de har dannet kernefamilie en større del af barnets liv, bruddet har været mindre dramatisk, og der opstår langt sjældnere konflikt om samværet, så statsforvaltningen skal indblandes.

- Det er ikke ordningen, der er afgørende for børnenes trivsel. Det er forældrenes samarbejde. Børn mistrives, hvis forældrene kommunikerer dårligt, fortæller seniorforsker Mai Heide Ottosen fra SFI om undersøgelsen.

Hun opfordrer til, at forældrene tager hensyn til børnenes individuelle behov. Nogle børn kan klare mere omskiftelighed end andre. Vigtigst er det, at forældrene bor tæt på hinanden.

- Børn, hvis forældre bor langt fra hinanden, er isoleret på en familiær ø hele den uge, de er hos forælderen, der bor langt fra skolen, vennerne og fritidsaktiviteter. For en voksen forekommer det måske ikke så besværligt, men det er en kæmpe belastning for børn, siger hun. Mette Haulund, skilsmissecoach og forfatter til bogen ’Sådan får du børnene bedst gennem skilsmissen’, er begejstret for undersøgelsens konklusion.

- Det her understreger, hvor vigtigt samarbejde og fleksibilitet er. Og nej, det passer ikke, at delebørn har et liv i en kuffert og et ben i hvert lejr, som mange tror. Det undgår de netop, siger hun.