USA's centralbank gør klar til en rentestigning. Sidste gang udløste det måneders tumult på finansmarkederne.

København: Det går godt for den amerikanske økonomi. Også så godt, at endnu en rentestigning kan være på trapperne fra USA's centralbank, der ellers har haft foden trykket tungt ned på den pengepolitiske speeder siden finanskrisen.

Men sidste gang finansmarkedernes vigtigste person, forkvinden for USA's centralbank, Janet Yellen, hævede renten, udløste det måneders tumult på aktiemarkederne. Derfor bliver der holdt skarpt øje med, hvad hun vælger.

- En rentestigning vil være passende, hvis økonomien og arbejdsmarkedet fortsætter sin bedring, sagde Janet Yellen fredag i en tale på universitetet Harvard.

Andre medlemmer af den amerikanske rentekomité har indikeret, at de er klar til at hæve renten allerede i juni. Dermed er der lagt op til, at finansmarkederne endnu en gang skal forholde sig til, at deres verden bliver vendt på hovedet.

Det bliver den, fordi det er et farvel til en årelang periode med nulrenter. En situation uden fortilfælde i registreret historie.

- De finansielle markeder reagerede meget, meget voldsomt på den sidste rentestigning og ikke mindst signalet om, at renten kunne stige mere. Vi har jo aldrig prøvet før, at renten skal stige fra en niveau på nul, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Lavrentemiljøet og USA massive skabelse af nye dollar har sendt milliarder og atter milliarder dollar ud i mere risikofyldte investeringer i eksempelvis nye markeder som Brasilien.

Når renten stiger, så er der en risiko for, at mange af de penge bliver trukket hjem med ravage til følge.

- Det er forventet, at der kommer en renteforhøjelse, så det bør ikke overraske markederne. Men vi må også bare erkende, at sigtbarheden for, hvordan de finansielle markeder vil reagere, er meget lav.

- Vi har set flere gange, at det betyder enormt meget, om renten bare rykker sig en smule. Så reaktionerne kan sagtens blive voldsomme, siger Las Olsen.

Omkring en tredjedel af de økonomer og analytikere, informationssamleren Bloomberg har spurgt, venter en rentestigning fra USA's centralbank til juni.

Andre venter, at centralbank vil have den britiske EU-afstemning overstået og først hæver renten til juli eller september.

Også i Danmark er vi blevet vant til lave renter, der eksempelvis holder realkreditten på rekordlave niveauer. Der vil dog gå flere år, inden de danske renter stiger.

- Så en amerikansk rentestigning vil ikke umiddelbart betyde noget for de danske renter på kort sigt.

- Men det vil betyde rigtigt, rigtigt meget for aktiemarkedet. Det er der måske ikke så mange almindelige danskere, der interesserer sig synderligt for, men vi er næsten alle sammen afhængige af det gennem vores pensionsopsparing, siger Las Olsen.

/ritzau/