Mange danskere ender med at sætte penge til på at indbetale pension. Udspil er på vej, lover minister.

København. For to millioner danskere kan det ikke betale sig at spare op til pensionen.

Det viser en analyse, som pensionsselskabet Pensam har foretaget, og som Jyllands-Posten har fået indsigt i.

Årsagen er ifølge Pensam, at pensionskunderne bliver modregnet i folkepension, ældrecheck og andre ydelser på en måde, så de mister mere, end de har indbetalt.

- Den samlede effekt bliver for den enkelte, at man taber penge på at spare op, siger Torsten Fels, der er administrerende direktør i Pensam, til Ritzau.

- Det er ikke rationelt, og vi har set ved den seneste overenskomst, at medarbejdere får mulighed for at veksle pensionsopsparing i slutårene til fridage. Det er uholdbart set med samfundets øjne, siger han.

Han peger på, at flere fridage vil betyde mindre produktion, mindre skat i statskassen, og at de offentlige kasser vil blive mere belastet, når folk går på pension, fordi de ikke har sparet lige så meget op selv.

Helt konkret foreslår Pensam, at man indfører et pensionsfradrag målrettet danskere med lave og mellemindkomster, fordi det er dem, der bliver hårdest ramt af de såkaldte samspilsproblemer.

Hvis de fik et årligt fradrag på 15 procent af indbetalinger op til 50.000 kroner, ville det løse en stor del af problemet.

Spørgsmålet er så, om regeringen er villig til at betale regningen på 7,4 milliarder kroner om året.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) erkender problematikken og varsler - uden at komme med detaljer - at han er på vej med en løsning.

- Det skal vi have lavet om. Vi lancerer et udspil i næste uge, som adresserer problemstillingen, og vi har lyttet til pensionssektorens indspark, siger han til Jyllands-Posten.

Det er hovedsageligt danskere, der skal pensioneres inden for de kommende ti år, der bliver ramt af problematikken. De skal måske overveje at spare op på en anden måde.

- Jeg vil råde de kunder til at indbetale til aldersopsparing. Så putter man pensionsopsparingen i en anden boks, der ikke bliver modregnet. Det er lidt komplekst, men det er en fordel for den enkelte, siger Torsten Fels.

Han så dog helst et "bedre og mere enkelt" pensionssystem.

/ritzau/