Én milliard kroner ligger og venter på driftige landmænd. De kan låne til nye stalde og generationsskift.

København. Der er nyt håb om en økonomisk håndsrækning til gældsplagede landmænd, der gerne vil investere, men har svært ved at låne pengene til det.

Staten har længe barslet med fonden Dansk Landbrugskapital, der skal yde lån til effektive landbrug.

Takket være fire pensionskasser, der hver har skudt 125 millioner kroner i fonden, og en halv milliard fra staten, ligger der sammenlagt en milliard kroner og venter på at blive lånt ud.

- De første lån vil blive ydet allerede denne måned. Nu ser vi frem til, at pengene kan komme ud for at arbejde i landbruget, der har brug for nye investeringer for at øge effektiviteten og styrke indtjeningen, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Det vækker ikke overraskende glæde hos interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, at lånefonden nu er klar til at skyde penge i landbrugets projekter.

- Vi trænger til, at de penge kommer i arbejde, siger formand Martin Merrild.

- Mange projekter i landbruget har ikke kunnet gennemføres, fordi landmændene ikke har kunnet få det finansieret af traditionel vej, selv om det faktisk har været projekter med ganske fornuftig økonomi.

Han peger på, at landmænd blandt andet vil kunne låne penge til et generationsskift eller en udvidelse af gården.

- En landmand med produktion af små grise, han sælger til eksport til Tyskland eller Polen, kan med disse penge for eksempel få finansieret en ny stald, siger Martin Merrild og fortsætter:

- Så kan han få gjort grisene klar til slagtning i Danmark, så de kan blive i Danmark, fastholde arbejdspladser på slagterier og øge indtægterne.

Ifølge ham træder fonden til, fordi bankerne har spillet fallit. De har efter finanskrisen trukket i bremsen og stiller så høje krav til landmændenes egenkapital, "at selv solide projekter ikke kan finansieres i banken".

Det ventes, at lånene fra fonden i gennemsnit vil ligge på mellem fem og ti millioner kroner. De får en løbetid på op til otte år.

Mellem 100 og 200 landbrug spås at få glæde af ordningen.

/ritzau/