Ligesom i Danmark er Skotland meget afhængig af sin olie. Og den er ikke meget værd i forhold til sidste år.

København. Det markante fald i olieprisen har ført til, at Skotlands økonomi hænger markant dårligere sammen. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge avisen viser de seneste tal, at Skotlands budgetunderskud er på næsten 15 milliarder pund, omkring 130 milliarder kroner.

For en solid dels vedkommende skyldes det, at indtægterne fra olien i Nordsøen er dykket fra 1,8 milliarder pund til 60 millioner pund i takt med, at olieprisen er faldet markant de seneste år.

- Vi har oplevet et økonomisk chok på grund af olieprisen, der har ramt vores finanser.

- Vi har længe haft en udfordring med at få vækst i og diversificere vores økonomi, siger den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, i forbindelse med offentliggørelsen af tallene.

Med de faldende indtægter fra olien, bruger Storbritannien 1600 pund, 14.000 kroner, mere per skotte, end der kommer ind i skatter om året. Det viser tallene, der er beregnet af den skotske økonomiske instans Gers

Tallene for den skotske økonomi har lidet overraskende ført til en diskussion af, om Skotland som selvstændig nation er en realistisk mulighed.

Skotland stemte i 2015 om en mulig uafhængighed. Det blev nedstemt med en lille margin.

Oven på briternes beslutning om at forlade EU er tankerne om et uafhængigt Skotland igen blevet relevante, da førsteministeren Nicola Sturgeon mener, at aftalen med Storbritannien ikke længere holder.

Leder af Labour i Skotland David Mundell mener, at skotsk selvstændighed vil blive dyr.

- Under uafhængighedsafstemningen lovede Nicola Sturgeon endnu et olieboom. Men tallene viser, at uafhængighed vil betyde store nedskæringer i de offentlige udgifter. Også større end dem, der bliver gennemført nu, siger David Mundell til The Guardian.

Samlet fik Skotland 53,7 milliarder pund ind i skatter i sidste finansår og havde udgifter for 68,6 milliarder pund.

/ritzau/