Den norske lavpriskæde Rema 1000 med familien Reitan i spidsen er aktiv storinvestor i det økologiske storlandbrug Gram Slot. Nye ejerformer er vejen frem for dansk landbrug, mener slottets direktør.

Dansk landbrug gisper efter risikovillig kapital. Det kræver så mange millioner kroner at købe og drive et stort landbrug, at de fleste unge støder panden mod en mur i finansverdenen. Derfor kan alliancer med for eksempel detailkæder, forbrugere eller medarbejdere som medinvestorer være én af de nye veje frem for fremtidens landmænd i Danmark.

Det mener hovedejeren af det økologiske storlandbrug Gram Slot i Sønderjylland, direktør Svend Brodersen. Han jubler over, at den norske lavpriskæde Rema 1000 i dag ejer 46 procent af Gram og Nybøl Godser A/S, i daglig tale Gram Slot.

En detailkæde, der både køber en ejer­andel, deltager aktivt i produktudviklingen og aftager alle de producerede fødevarer, er en unik partner, mener direktør Svend Brodersen.

Fælles udvikling af produkter

»Vi har et fantastisk partnerskab, fordi vi har et fælles værdigrundlag. For mig handler det ikke bare om at få kapital stillet til rådighed af en ekstern investor som Rema 1000. Partnerskabet er også en fantastisk mulighed for at skabe udvikling og nye produkter. Gram Slot står for åbenhed og gennemskuelighed. Vi bruger slottet som brand til at skabe den oplevelse, at forbrugerne kommer tæt på landbruget, når de vælger at købe vores varer,« siger Svend Brodersen.

I 2009 annoncerede Rema 1000 og Gram Slot, at de to parter havde indgået en eksklusiv aftale om salg af Gram Slots økologiske produkter i 190 butikker landet over.

Siden har Svend Brodersen og hans hustru, Susanne Brodersen, taget flere dybere spadestik i samarbejdet med butikskæden. Remas beslutning om at blive medejer af slottet blev annonceret i forbindelse med det årlige »rigsmøde« for medarbejderne i Rema 1000 på Gram Slot i 2010.

Rema 1000 ejer 46 procent

Her sprang stifteren af Rema 1000, Odd Reitan, pludselig op på scenen og sagde, at han ville være medejer af Gram Slot. Kort efter købte Rema en ejerandel på 20 procent. Siden er der købt flere aktier, så lavpris­kæden nu ejer 46 procent af det økologiske landbrug.

Det sønderjyske landbrug leverer økologisk mælk, kartofler, havregryn, mel og mange andre produkter under varemærket Gram Slot til omkring 250 af Remas butikker.

»Den største værdi for os er Rema 1000’s store engagement i Gram Slot og kædens store viden om, hvad forbrugerne vil have, også kvalitetsmæssigt. Hver eneste dag er vi sikret afsætning af vores varer,« siger Svend Brodersen.

Gram Slot driver 1.400 hektar jord. Svend Brodersen oplyser, at landbruget, der beskæftiger 20 heltidsansatte og sidste år havde en omsætning på godt 60 millioner kroner, ikke bare har fået en ekstern investor.

»Vi har fået en medejer, der aftager alle produkterne,« siger Svend Brodersen.

Og han ser flere mulige ejerskabmodeller for store danske landbrug end en alliance med en detailkæde.

»Frem for bare at lade pensionskasserne købe de store landbrug, skal man tænke intelligent ejerskab. De færreste unge kan jo spare nok op til at købe en gård med realkredit- og banklån. Der skal så store summer til at drive et almindeligt landbrug, at selvejet ikke kan slå til længere. Måske ender det med, at Danmark får 20 procents folkeaktier i landbruget, så forbrugerne bliver direkte medejere, frem for at de bliver det indirekte gennem pensionskasser,« fastslår Svend Brodersen fra Gram Slot.

Remas danske ledelse ønsker ikke at kommentere partnerskabet.