København: Danmarks Radio må for første gang i årevis notere et underskud i 2015. Færre licensmidler og en spareplan, der ikke er slået helt igennem, er årsagen. Det skriver DR i sit regnskab for året.

Samlet fik DR fire milliarder kroner ind i 2015, hvoraf 3,7 milliarder kroner kom fra licensen. Da alle udgifter var svaret, betød det, at DR gav et underskud på 22,5 millioner kroner.

- I DR's Økonomiplan 2015-2018, der sikrer tilpasning til den nye økonomiske ramme, er det forudsat, at tilpasningen sker gradvist i takt med, at effektiviseringer med videre implementeres fuldt.

- Det er således planlagt, at resultatet for 2015, der er det første år i medieaftaleperioden, giver et underskud. DR har i løbet af det seneste år fortsat arbejdet for at sikre den planlagte reduktion af omkostningerne, skriver DR i regnskabet.

Der skulle komme balance i regnskabet i 2016, og spareplanen er da også allerede i fuld gang. Antallet af fuldtidsansatte i DR, de såkaldte årsværk, faldt i 2015 fra 2844 til 2669.

Mens indtægterne og resultatet er faldet markant, så er DR ganske tilfredse med 2015, når man kigger på, hvor meget der er blevet produceret og hvor brugt hjemmesiden, tv-kanalerne og radioen bliver brugt.

Ifølge regnskabet brugte 96 procent af danskerne DR mindst en gang om ugen og tv-kanalerne stod for 34 procent af danskerne tv-tid, "det bedste tv-år i 11 år".

- DR har en ambition om at samle befolkningen og være for alle. Derfor er jeg stolt af, at befolkningen har taget så godt imod og så flittigt brugt DRs tilbud i 2015.

- Det glæder mig ikke mindst, fordi det sker i forlængelse af vores ambitioner om at sætte en lang række centrale emner til debat, siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en artikel på DR's hjemmeside.

Oven på et 2014, hvor hun og DR fik stor kritik for en lønstigning på over en halv million kroner, var der intet lønhop til generaldirektøren, der samlet fik 3,6 millioner kroner for sit arbejde i 2015.

/ritzau/