Skat har de seneste år været præget af adskillige skandalesager, der kan koste staten adskillige milliarder.

København. Stat og kommuner må sandsynligvis vinke farvel til op mod 80 af de 100 milliarder kroner, som landets borgere skylder i skat, parkeringsafgifter, fartbøder, moms og licens.

Det skønner revisionsfirmaet PwC i en ny rapport, der er bestilt af Skatteministeriet, skriver Politiken.

Tilstanden, hvor staten ikke kan inddrive gæld fra selskaber skyldes blandt andet inddrivelsessystemet EFI. Den motiverer til bevidst lovløshed og dobbeltstraffer lovlydige selskaber, lyder advarslen for brancheforeningen for danske revisorer, FSR.

Her er et udpluk af Skats mange skandalesager:

* Skrottet it-system.

Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.

* Skatteydernes gæld.

EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder kroner.

Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger. Sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige.

Desuden er det stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.

* Svindel med udbytteskat.

Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

* Ejendomsvurderinger.

Ifølge Rigsrevisionen stemte Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til.

Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

* Forvaltning.

I september 2016 revser Statsrevisorerne Skat for ottende år i træk.

Skats regnskabsforvaltning er fortsat så svag og utilstrækkelig, at der er risiko for tab for staten. Der er også risiko for, at opkrævningen af skat fra borgere og virksomheder er sket på et ukorrekt grundlag, skriver Statsrevisorerne.

/ritzau/