Det er fortsat usikkert, om Danmark får lov at fortsætte samarbejdet med Europol. Læs om Europol her.

København. På grund af det danske retsforbehold ryger Danmark ud af det nye Europol, fordi det går fra at være et mellemstatsligt til et overstatsligt samarbejde.

Det sker, fordi folkeafstemningen om det danske EU-retsforbehold i december 2015 endte med et nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Regeringen arbejder på at få en særaftale - en såkaldt parallelaftale - i hus med EU, så Danmark fortsat kan være med i Europol. Men den mulighed sår EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, nu alvorlig tvivl om ifølge TV2 News.

Læs her om Europol - rammen for det operationelle politisamarbejde mellem EU-lande:

* Oprettet i 1998.

* Danmark har været med fra begyndelsen.

* Alle 28 EU-lande er med, og Europol har formelle samarbejder med omkring 20 andre lande, herunder USA, Schweiz, Norge og Tyrkiet, samt Interpol.

* Europol er ikke en reel politistyrke, og der er ingen betjente, der kan anholde folk. Det er et agentur, der kan støtte EU's 28 medlemmer i at efterforske kriminalitet på tværs af grænser.

* Hovedkvarter: Haag, Holland.

* Ansatte: Omkring 900.

* Arbejdets omfang: Deltager i omkring 18.000 efterforskninger på tværs af EU-landenes grænser hvert år.

* Arbejde: Kampen mod organiseret kriminalitet, for eksempel terrorisme, hvidvaskning af penge, narkohandel, menneskehandel, børneporno og kriminalitet på nettet. Europol kan bidrage med dataudveksling, analyse, ekspertise og træning.

Kilde: Ritzau og Europol

/ritzau/