Maersk Oil har tabt en større kontrakt i Qatar, der har stået for over en tredjedel af selskabets produktion.

København. A.P. Møller-Mærsks oliedivision Maersk Oil har tabt sin store kontrakt på at hente tusinder og atter tusinder tønder olie op fra Qatars undergrund. Det er et stort slag, for Qatar står for omkring en tredjedel af selskabets samlede produktion.

Derfor er det også en ærgerlig chef for Maersk Oil, Jakob Thomasen, der er at finde tirsdag morgen.

- Der er altid en risiko for, at man ikke vinder, når der er tale om en budproces. Og vi vidste, at vi var oppe mod store spillere.

- Vi har lagt et meget konkurrencedygtigt bud og føler, at vi kommercielt pressede den helt til grænsen, siger Jakob Thomasen til Ritzau Finans.

Tabet af kontrakten i Qatar kommer efter en stribe hårde år for Maersk Oil.

I 2014 måtte man nedskrive små to milliarder dollar på en fejlslået satsning i Brasilien, i 2015 måtte der nedskrives grundet olieprisen, og i 2016 er produktionen i den danske del Nordsøen bragt i spil på grund af manglende profit i projekterne.

Hos Maersk Oil understreger Jakob Thomasen, at Qatar under alle omstændigheder var blevet en mindre del af selskabets produktion, fordi kontrakten, der var i udbud, var anderledes end den eksisterende.

- Det er selvfølgeligt et tab, men vilkårene havde været helt andre, end dem vi kender til. Og det var blevet en markant mindre forretning alligevel, siger Jakob Thomasen.

Maersk Oil er aktiv mange andre steder end i Qatar, og den tabte kontrakt giver ifølge direktøren mulighed for at fokusere der.

- Nu er der klarhed, og nu kan vi fokusere på strategien om at fokusere på Nordsøen og drive forretningen videre i andre lande som eksempelvis Kenya.

- Det frigør nogle ressourcer, som vi kan bruge andre steder, siger Jakob Thomasen.

Mens Maersk Oil taler betydningen af den tabte kontrakt ned, så er aktieanalytiker hos Sydbank Morten Imsgaard mere bekymret.

- Der er ingen tvivl om, at det er problematisk, dette her. Qatar har været rygraden i forretningen. Så det er et stort tilbageslag, siger Morten Imsgaard.

Maersk Oil har flere store projekter i støbeskeen, blandt andre norske Johan Sverdrup og feltet Culzean i Nordsøen, men de begynder først rigtigt at give olie om flere år.

Dermed står Maersk Oil uden den størrelse, der er nødvendig for at konkurrere i markedet.

- Det efterlader et meget stort spørgsmål om Maersk Oils fremtid. Ikke mindst fordi strategien i hele A.P. Møller-Mærsk bliver gennemgået lige nu. Og uden Al Shaheen er Maersk Oil bare ikke et særligt stærkt kort, siger Morten Imsgaard.

/ritzau/