Prisen på huse faldt i marts, men der er fuld fart på prisen på lejligheder, skriver Danmarks Statistik.

København: Markedet for lejligheder fortsætter med at bevæge sig mod himlen. I marts tog priserne atter et spring, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Modsat er det gået for huspriserne, der efter lang tids fremgang faldt en smule tilbage.

Ifølge statistikindsamleren steg prisen på ejerlejligheder med 1,3 procent i marts. Og kigger man på de tre måneder til og med marts er prisstigningen på 3,2 procent

For enfamiliehuse faldt priserne i marts med 0,4 procent. Kigger man her ligeledes på de tre måneder til og med marts sammenlignet med de tre måneder før det, er der dog tale om en stigning på 1,0 procent.

- Prisen på ejerlejligheder lå i perioden januar-marts 10,3 procent højere end samme periode året før. Prisen på enfamiliehuse steg i samme periode med 4,3 procent, skriver Danmarks Statistik.

Det betyder, at den gennemsnitlige salgspris for en ejerlejlighed nu er 2.022.000 kroner, mens den for et hus er 1.904.000 kroner.

- Selv om der ikke er tale om en acceleration, så er prisstigningen på ejerlejligheder højere, end hvad der er sundt for økonomien, skriver cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian om tallene i en kommentar.

Det er derfor relevant fortsat at kigge på initiativer, som kan sikre, at vi ikke havner i en boblesituation på markedet for ejerlejligheder.

Der er allerede indført stramninger sidste år, der lægger nye regler ned for, hvor meget bankerne må låne til boligkøb.

Selv om de ikke ser ud til at være nok til at tøjle lejlighedsmarkedet, mener Steen Bocian, at regeringen skal holde nallerne fra boligmarkedet.

- Hvor markedet for lejligheder således fortsat ser en smule faretruende ud, så ser husmarkedet mere stabilt ud, og eventuelle yderligere kreditstramninger bør derfor ikke omfatte det brede parcelhusmarked.

- Vi ønsker ikke, at priserne på huse skal begynde at falde, da det vil have store makroøkonomiske konsekvenser, i form af at det rammer både det private forbrug og investeringerne, skriver Steen Bocian.

/ritzau/