Kirkbi-koncernen opnåede et driftsoverskud sidste år på linje med året før. Egenkapitalen er 66 milliarder.

København. Kirkbi-koncernen, der ejes af Lego-familien Kirk Kristiansen, opnåede i 2016 et resultat efter skat på 13,3 milliarder kroner.

Det svarer nogenlunde til året forinden, hvor resultatet dog endte 100 millioner højere.

Selskabet ejer blandt andet 75 procent af Lego-koncernen. En pæn del af indtægterne stammer selvfølgelig fra overskuddet her på 9,4 milliarder kroner.

Men også de øvrige investeringsaktiviteter har givet et pænt afkast, blandt andet af aktier og ejendomme i lande som Danmark, Storbritannien, Schweiz og Tyskland.

Administrerende direktør Søren Thorup Sørensen fortæller da også, at Kirkbis investeringer som udgangspunkt er langsigtede og sigter mod stabile afkast.

- Men hvis der kommer store udsving på de finansielle markeder, så rammer det også os - uanset om det er positivt eller negativt, siger han.

Alligevel er Kirkbi A/S' pengetank modstandsdygtig over for de mulige konsekvenser af en ny amerikansk præsident eller af en britisk udtræden af EU.

- For os er politik en udefrakommende faktor, vi ikke kan gøre noget ved. Og det gode er, at vi ikke har et akut behov for at hive penge ud af systemet.

- Så hvis der skulle komme en stor korrektion i aktiemarkedet, ser vi det som en mulighed for at købe aktier op, siger direktøren.

Kirkbi ejer knap 30 procent af aktierne i Merlin Entertainments, der driver forlystelsesparker i hele verden - herunder Legoland-parkerne.

Her lykkedes det både at hæve besøgstal, omsætning og overskud.

Endelig har man de senere år også investeret i vindmølleparker, blandt andet Borkum Riffgrund i Tyskland.

Sidste år købte Kirkbi desuden 25 procent af Burbo Bank Extension. Det er en vindmøllepark, som Dong Energy opfører ud for Liverpools kyst.

Målet er, at Lego-koncernen fra og med 2020 skal være selvforsynende med vedvarende energi.

- Det er et ønske fra ejerfamilien om at afbalancere det energiforbrug, der er forbundet med at producere Lego-klodser.

- Men samtidig giver det også et stabilt afkast, og på den måde går det hånd i hånd, siger Søren Thorup Sørensen.

/ritzau/