I Fredericia ligger en helt ny olieterminal, som har kostet DONG to milliarder kroner. Men pengene ser ud til at være tabt, for den danske energikoncern ved ikke længere, hvad den skal bruges til.

Den 3. november 2014 var en god dag i Fredericia. Den store danske energikoncern DONG havde inviteret pressen til at se den enorme nye olieterminal i byen. Om få år ville olien strømme hertil fra det enorme Hejre-felt langt ude i Nordsøen, lød det glade budskab, mens DONG-direktører viste rundt.

Men halvandet år efter er området næsten forladt, og den store olieterminal vil sandsynligvis aldrig blive brugt. De to mia. kr., som det har kostet at opføre terminalen, ser ud til at være spildt, for den blev bygget til at modtage olie fra det engang så lovende danske Hejre-felt langt ude i Nordsøen – et felt der måske aldrig kommer til at producere olie.

I dag vil DONG ikke stille op til interview og fortæller om terminalen. Den danske energikoncerns presseafdelingen skriver dog i en mail til Berlingske, at DONG overvejer, hvad der skal ske med den to mia. kr. dyre terminal, som DONG stadig vil bygge færdig.

»Vi vurderer løbende alternative måder at bruge terminalen på, og så arbejder vi på at færdiggøre de sidste detaljer, så det er klart, når en eventuel ny bruger måtte melde sig. Vi forventer, at anlægget er helt færdigbygget i løbet af sommeren,« hedder det fra DONG.

Kilder vurderer dog over for Berlingske, at mulighederne for at finde noget andet til den specialiserede fabrik ser ud til at blive en svær opgave. Det vil DONG ikke forholde sig til, men oplyser, at der kan komme en mere konkret udmelding, når ejerne af DONG – med staten og Goldman Sachs i spidsen – senere vil melde om fremtiden for terminalen.

»Vi afventer analyser, som ejergruppen er i gang med, før vi kan udtale os om den fremtidige brug af anlægget,« skriver DONG i en mail.

Trist og ærgerligt

Oprindeligt var det planen, at den første olie fra Hejre-feltet 292 kilometer nordvest for Esbjerg skulle begynde at ankomme til Fredericia i 2017. Men allerede i slutningen af januar stod det klart, at noget var helt galt på oliefeltet. Selskabet måtte melde ud om en stor nedskrivning på 16 mia. kr. på grund af den lave oliepris og problemer på Hejre-feltet, som det hed dengang.

Og i marts besluttede DONG at opsige kontrakten med leverandørerne og lukke feltet i sin nuværende form. Det betyder nu, at olieterminalen i Fredericia kommer til at stå øde hen. Og i Fredericia er der ærgrelse over, at kæmpeprojektet ser ud til at være faldet til jorden.

»Det er trist, hvis terminalen ikke kommer i brug. Og naturligvis er det ærgerligt, hvis der også er tale om tab af arbejdspladser, og derfor håber vi i Fredericia, at terminalen kan blive anvendt til noget andet,« siger Pia Becker, pressechef i Fredericia Kommune.

Planen var, at terminalen skulle have 20 permanent ansatte medarbejdere, mens der i byggefasen har været op mod 250 medarbejdere ansat på projektet.

Men som det ser ud nu, kommer der ikke til at blive skabt arbejdspladser på terminalen. Et af problemerne er, at Hejres platform er blevet så tung, at den ikke kan løftes op på den bærende stålkonstruktion, der allerede er bygget ude i Nordsøen. Samtidig er der også tvivl om, hvorvidt konstruktionens ben kan bære de mange ekstra ton jern og stål.

Terminalen skal afhændes

Det er en situation, som kan få DONG til at kræve erstatning af to af de centrale leverandører – det franske ingeniørfirma Technip i Paris og det sydkoreanske værft Daewoo.

De store problemer på Hejre har også – som tidligere omtalt i Berlingske – fået den konsekvens, at A.P. Møller - Mærsk har opgivet planerne om at købe DONGs danske olieforretning. De to parter har forhandlet tæt om en handel, der ville åbne for, at DONG kunne markedsføres som en grøn virksomhed, når selskabet efter planen skal børsnoteres. Men her var det særligt værdi­sætningen af Hejre-feltet, som til sidst fik A.P. Møller - Mærsk og DONG til at afbryde forhandlingerne.

Planen er nu, at DONG på et tidspunkt skal sælge terminalen, fordi Folketinget som led i beslutningen om at børsnotere det statslige olie- og energiselskab har krævet, at de aktiviteter, der har national interesse, skal afhændes.