Der skrives historie, når den danske stat mandag afdrager sit sidste lån i udenlandsk valuta. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Afviklingen af et lån på 1,5 milliarder dollar betyder nemlig, at den danske stat nu ikke længere har gæld i andre valutaer end i danske kroner. Det er første gang i mindst 183 år - eller siden 1834.

»Det er en historisk begivenhed, at Danmark nu er helt uden gæld i fremmed valuta. Det viser, hvor stor tillid vi har fået opbygget i udlandet til dansk økonomi og fastkurspolitikken,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

Lån i udenlandsk valuta bruges til at sikre en passende valutareserve.

I de senere år fra 2009 til 2011 steg valutareserven imidlertid kraftigt fra under 200 milliarder kroner til over 450 milliarder kroner. Med den nuværende valutareserve har det ikke været nødvendigt at tage nye lån i fremmed valuta.

Den seneste opgørelse fra Nationalbanken viste en valutareserve på 466,6 milliarder kroner i marts.

Selv om staten ikke skylder udenlandsk valuta, er den stadig langt fra gældfri, skriver Ritzau Finans.

Ved udgangen 2016 var gælden på omtrent 650 milliarder, svarende til 32 procent af bruttonationalproduktet.

Omkring 40 procent, eller i størrelsesordenen 260 milliarder kroner, skylder staten til udenlandske investorer.

Det første danske statslån i udenlandsk valuta blev optaget i 1757, hvor staten lånte, hvad der svarede til en halv million rigsdaler i Hamburg og Amsterdam.

Siden fulgte en periode frem til 1834 med ufuldstændige data. Det betyder, at det ikke kan udelukkes, at staten på et tidspunkt var uden gæld i udenlandsk valuta i løbet af den periode.

»Man kan dog med sikkerhed fastslå, at Danmark ikke siden 1834 har været uden gæld i udenlandsk valuta,« oplyser Finansministeriet.

/ritzau/