Konkrete integrationsprojekter er med til at løfte indvandrere ud af arbejdsløshedskøen, viser erfaringer.

København: Markant flere ledige med ikkevestlig baggrund begynder nu at komme i arbejde. Det skyldes blandt andet en forbedret samfundsøkonomi samt jobcentres samarbejde med firmaer om praktikforløb.

Det skriver Politiken.

Et eksempel på det kan man finde på Danish Crowns slagteri i Blans ved Sønderborg. Her begyndte 16 primært syriske flygtninge i oktober sidste år på et 26 ugers praktikophold.

Opholdet bestod i, at de om formiddagen skar svinekød ved slagteriets samlebånd og om eftermiddagen modtog danskundervisning.

Projektet, der var et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Danish Crown, havde som mål, at omkring halvdelen efterfølgende skulle kunne ansættes. Målet er nået, og faktisk er alle 16 siden blevet ansat på slagteriet.

- Vi oplever, at de fleste lokale jobcentre er meget opmærksomme på at hjælpe os, fordi de godt kan se, at vi kan flytte noget i forhold til at skabe arbejde, og de selv kan få en succes ud af et samarbejde med os, siger Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, til Politiken.

I alt har Danish Crown nu ansat omkring 40 flygtninge, der er kommet ind via projekter som disse. Sideløbende er der også blevet ansat andre end flygtninge.

Det er ikke kun hos det store slagteri, at ledige med ikkevestlig baggrund ansættes i større stil end tidligere.

Over hele Danmark falder arbejdsløsheden blandt ikkevestlige indvandrere hurtigere end blandt etniske danskere.

Især i København går det hurtigt. Her er omkring 500 arbejdsløse med ikkevestlig baggrund trådt ud af arbejdsløshedskøen det seneste år.

- Det går den rigtige vej, men ledigheden blandt ikkevestlige indvandrere har også været markant højere end generelt, siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Bang-Petersen til Politiken.

I hovedstaden var arbejdsløsheden blandt ikkevestlige indvandrere i 2014 på 14,4 procent, men faldt til 12,7 procent sidste år. I samme periode er arbejdsløsheden for danskere faldet fra 5,8 til 5,1 procent.

/ritzau/