FOA-medlemmer har gennem selskabet PenSam dele af deres pension investeret i kritiserede virksomheder.

København: Firmaer, der får kritik for at krænke menneskerettigheder på den besatte vestbred, har modtaget investeringer fra FOA's pensionsselskab, PenSam.

Dermed har medlemmer af fagforbundet dele af deres pensionsopsparing i firmaer, der opererer på Vestbredden. Det skriver Information.

Det møder kritik fra Mellemfolkeligt Samvirke. Især fordi PenSam tidligere er blevet gjort opmærksom på problematikken.

- PenSam har længe kendt til hele den liste af problematiske selskaber, de har investeringer i, tilsyneladende uden at gøre noget ved det, siger Troels Børrild, politisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke, til Information.

- Det flugter hverken med internationale retningslinjer eller PenSams egen politik for ansvarlige investeringer, siger han.

PenSams bestyrelsesformand, Dennis Kristensen, der også er formand for FOA, har tidligere kritiseret Israels fremfærd i de palæstinensiske områder.

Alligevel har pensionsselskabet aktier i det tyske selskab HeidelbergCement. PFA sortlistede selskabet i december, fordi det udvinder cement på besat palæstinensisk jord.

PenSam har ligeledes investeringer i G4S, Motorola, og Cement Roadstone Holdings. Alle er blevet kritiseret for at være med til at opretholde konflikten i de besatte områder.

Både i 2012 og 2014 gjorde ngo'en DanWatch PenSam opmærksom på de kontroversielle investeringer. Og i sin egen investeringspolitik forpligter PenSam sig på, at de selskaber, som pensionskassen investerer i, "respekterer basale menneskerettigheder".

Søren Dijohn fra PenSam skriver i en mail til Information, at virksomheden Eiris, som pensionsselskabet benytter til at screene selskaber, vurderer, at investeringerne "ikke strider mod vores etiske retningslinjer, som blandt andet bygger på konventioner og aftaler tiltrådt af den danske stat".

Dennis Kristensen har afvist at stille op til et interview, men i en mail skriver han, at PenSam nu har bedt om en ny "særscreening hos Eiris".

/ritzau/