To af verdens største kemikalieproducenter er på vej i armene på hinanden. EU siger god for værdifuld fusion.

Bruxelles. EU-Kommissionen godkender en fusion mellem de to amerikanske kemikaliekæmper Dow Chemical og DuPont.

Den værdifulde sammensmeltning vil skabe en sand gigant med en markedsværdi på 140 milliarder dollar.

Rundt regnet svarer det til 958 milliarder kroner.

Velsignelsen fra EU-Kommissionen er betinget navnlig af frasalget af store dele af DuPonts globale pesticidvirksomhed.

Det skal sikre, at konkurrencen på området forbliver høj til fordel for landmænd, forbrugere og miljøet, forklarer konkurrencekommissær Margrethe Vestager på et pressemøde i Bruxelles.

- Vi har brug for effektiv konkurrence i denne sektor, så virksomheder er presset til at udvikle produkter, der er sikre for mennesker og bedre for miljøet, siger den danske kommissær.

- Vores beslutning i dag sørger for, at fusionen mellem Dow og DuPont ikke reducerer priskonkurrencen på eksisterende pesticider eller innovation for mere sikre og bedre produkter i fremtiden, siger hun.

Dow Chemical og DuPont, der er to af USA's ældste virksomheder, annoncerede deres fusionsplaner i december 2015.

Begge virksomheder producerer i dag en bred vifte af kemiprodukter. Men særligt fremstillingen af pesticider og gødning har tiltrukket opmærksomhed.

- Produkterne påvirker os alle. De påvirker bogstaveligt talt vores daglige brød, siger Margrethe Vestager.

De to kemikæmper ventes at forsegle fusionen inden juli - forudsat at også de amerikanske og kinesiske myndigheder er tilfredse.

Fusionsgodkendelsen er i øvrigt den første af tre megasager på området.

I løbet af de kommende dage ventes kommissionen således også at tage stilling til ChemChinas ønske om at overtage den schweiziske rival, Syngenta.

På Vestagers bord ligger også spørgsmålet om, hvorvidt tyske Bayers frieri til amerikanske Monsanto skal have kommissionens velsignelse.

Margrethe Vestagers godkendelse af den amerikanske fusion kan muligvis være med til at afvæbne noget af den kritik, hun er blevet mødt af i USA.

Der mener kritikere, at kommissæren i særlig grad er gået hårdt til amerikanske virksomheder i udøvelsen af EU's konkurrenceregler.

Blandt andet har hun taget kampen op med amerikanske giganter som Apple, Google og Amazon.

/ritzau/