Nedvisning af afgrøder med sprøjtemidler er upopulært hos danskerne. Men landbruget mener ikke, det går uden.

Aarhus. Mange af landbrugets marker sprøjtes helt op til ti dage før høsten med det omdiskuterede ukrudtsmiddel Roundup, som EU stadig drøfter den fremtidige godkendelse af.

Men den praksis skal der sættes en stopper, mener tre ud af fire danskere.

Ifølge en ny meningsmåling fra TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening mener 74 procent, at det skal være forbudt at sprøjte korn, raps og ærter med Roundup inden høst. 12 procent af de adspurgte er imod et forbud.

- Undersøgelsen illustrerer danskernes massive modstand, og at det her er en af de krykker, landbruget bør lægge fra sig i produktionen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

- For nylig afslørede en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab jo, at der var rester af glyphosat (aktivstoffet i Roundup, red.) i urinprøver hos samtlige undersøgte børn fra både Jylland og Sjælland. Det er svært at se, hvordan det skal være kommet der, hvis det ikke er gennem fødevarerne.

Ifølge målingen støtter 68 procent af blå bloks vælgere et sprøjteforbud, mens 21 procent er imod.

Den omstridte men udbredte praksis med at slå korn og andre afgrøder ihjel op til høsten handler om, at kornet modnes samtidigt og bliver mere tørt. Dermed kan landmændene spare mange penge til tørring.

Ifølge landbrugets egne eksperter foregår det i op til 20-25 procent af afgrøderne, svingende fra år til år.

Afdelingschef Jens Elbæk fra Planter & Miljø i organisationen Seges under Landbrug & Fødevarer kalder det nærmest umuligt at forestille sig landbruget uden Roundup.

- Det vigtigste forbrug er til bekæmpelse af ukrudt i afgrøden. Uden Roundup kan man ikke drive traditionelt landbrug i Danmark.

- Slår vi ikke ukrudtet ihjel i kornet før høst, så vil vi få store problemer med lige efter at kunne dyrke de efterafgrøder, som landbruget er pålagt for at fastholde kvælstof på markerne, siger han.

Godkendelsen af glyphosat er lige nu genstand for et langvarigt politisk slagsmål i EU, efter at et ekspertpanel under WHO fandt, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende.

/ritzau/