Revideret regnskab viser, at dansk økonomi var i teknisk recession i andet halvår 2015. Bedre start på 2016.

København. Den danske økonomi voksede mere end først antaget i første kvartal af 2016.

Bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik frem med 0,7 procent i forhold til kvartalet før, hvor den tidligere opgørelse viste fremgang på 0,5 procent.

Det viser den endelige opgørelse fra Danmarks Statistik, som har revideret nationalregnskabet. Det er gode nyheder, siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

- Vi har fået en endnu bedre start på 2016, end vi regnede med, og vi kan glæde os over at vi er begyndt at se flere investeringer i boliger og i erhvervslivet, siger han.

Især vækst for industrien og vareeksport trækker frem, lyder det fra Danmarks Statistik.

Også husholdningernes og det offentliges forbrug bidrog positivt til væksten. Der var en mindre vækst i investeringerne.

Den overraskende fremgang i starten af 2016 bygger dog på en vækst i 2015, der viser sig at være lavere, end hidtil troet.

De reviderede tal for 2015 betyder, at væksten i BNP for 2015 er revideret ned til 1,0 procent fra tidligere 1,2 procent.

Det skyldes især, at udviklingen i andet halvår var svagere, end den seneste opgørelse viste, og det kan især tilskrives lavere offentligt forbrug.

Faktisk var dansk økonomi i teknisk recession, fordi væksten har vist sig at være negativ i både tredje og fjerde kvartal i 2015.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, mener dog ikke, at der bør give anledning til meget dybe panderynker..

- Når man bor i et land som Danmark, hvor tallene svinger rigtig meget fra kvartal til kvartal, kan man nemt havne i teknisk recession, uden at det er en rigtig krise i økonomien. Det er det her et eksempel på.

- Ja, vi var i teknisk recession, men vi var stadig i et opsving med kraftigt stigende beskæftigelse. Men det er selvfølgelig et udtryk for, at BNP-væksten er meget lav. Opsvinget er her, men det er ikke så kraftigt, som man kunne ønske sig, siger han.

Usikkerheden på BNP-væksten opgøres til plus/minus 0,5 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.

/ritzau/