I løbet af 2016 er der blevet 46.600 flere personer med et lønmodtagerjob.

København. Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Der er blevet 46.600 flere personer med et lønmodtagerjob i 2016. Det svarer til en gennemsnitlig månedlig stigning på 3900.

Denne stigning var lidt højere end året før, da der i løbet af 2015 blev 41.300 flere personer med et lønmodtagerjob.

Der kom særligt mange personer i job sidste år inden for offentlig administration, undervisning og sundhed samt inden for handel og transport.

- 2016 har været et jubelår på det danske arbejdsmarked, og med udsigterne for dansk økonomi i 2017 ser det ud til, at jobfesten fortsætter i år også, siger Bo Sandberg, som er cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Men man skal næppe længere frem end til 2018, før farten risikerer at gå af arbejdsmarkedet. Det sker, hvis ikke der fortsat gøres en indsats for at udvide og opkvalificere arbejdsstyrken, siger han.

Flere økonomer problematiserer, at produktiviteten er faldet, fordi beskæftigelsen steg betydeligt mere end bnp sidste år.

- Selv om fremgangen på arbejdsmarkedet er glædelig, så er der således desværre også en bagside af medaljen, lyder det fra cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.

- Den faldende produktivitet bør tiltrække sig politisk opmærksomhed det er et reelt problem i dansk økonomi og det har desværre været et problem længe.

Samme pointe kommer fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

- At der er opsving i økonomien, gør det ikke mindre relevant at gennemføre reformer, der kan få flere ud på arbejdsmarkedet eller øge produktiviteten. Vi skal prøve at udnytte vores ressourcer bedst muligt, også selv om vi ikke er i en akut krise, siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) glæder sig over den positive udvikling på arbejdsmarkedet.

- Men det er også en påmindelse om, at der hele tiden bliver mindre ledig kapacitet på arbejdsmarkedet, og at flaskehalse længere fremme vil kunne bremse fremgangen i dansk økonomi, siger han.

- Derfor vil regeringen fortsat arbejde målrettet for at udvide arbejdsudbuddet, så vi undgår overophedning i dansk økonomi.

Antallet af lønmodtagere har været støt stigende siden foråret 2013.

/ritzau/