Investorerne tager ikke godt imod 2015-regnskab fra Novozymes, hvor de langsigtede vækstmål må opgives.

København: Aktierne i enzymgiganten Novozymes falder mere end 12 procent tirsdag formiddag. Det sker, efter at selskabet har præsenteret årsregnskab med nedjustering af vækstmål frem mod 2020.

Aktien koster dermed 257 kroner tirsdag, hvilket er det laveste niveau siden starten af 2015.

Investorerne er skuffede over, at Novozymes har måttet skrue ned for forventningerne til, hvordan salget vil udvikle sig de kommende år, siger senioranalytiker i Alm. Brand Michael Friis Jørgensen.

- Novozymes er mindre resistent over for de kraftigt faldende oliepriser, end jeg havde håbet. Det viser sig ved, at de må sænke deres langsigtede vækstmål, og det er det, der skuffer i regnskabet, siger Michael Friis Jørgensen.

- De seneste ti års forskning, produktudvikling og lanceringer baserer sig på at erstatte dyr olie og dyre afgrøder. Man må sige, at billedet er helt anderledes nu, hvis man kigger på priserne på de to områder, siger Michael Friis Jørgensen.

Mandag faldt prisen for en tønde olie til det laveste niveau i 12 år. Især den lave oliepris koster dyrt for Novozymes, fordi billig olie mindsker incitamenterne til at vælge alternative brændstoffer.

En stor del af Novozymes forretning går ud på at sælge enzymer til omdannelse af eksempelvis majs og affaldsprodukter til bioethanol.

- Novozymes må tilbage i laboratorierne og følge med kundernes efterspørgsel. Det betyder, at der går noget tid, inden salget kommer til at vokse stærkt igen, siger Michael Friis Jørgensen.

Frem til tirsdag har Novozymes regnet med, at det samlede salg kunne vokse otte til ti procent om året frem mod 2020.

Men målet er ikke længere realistisk, lyder det fra selskabet, som også har måttet nedjustere vækstudsigten for 2015 løbende igennem året.

Selskabet regner nu med en vækst på tre til fem procent i 2016 - stigende til seks til syv procent i perioden 2017-2020.

- Tre til fem procents vækst er meget, meget lidt, når man ser på Novozymes historie, så der skuffer de også, siger Michael Friis Jørgensen.

/ritzau/