Vi slipper drømmene løs og tester kompromisløse bærbare computere i prisklassen over 10.000 kroner. Det er kram, men der er også forskelle.

Er du den kompromisløse type, eller sætter du bare pris på godt kram, der ikke går i stykker efter alt for kort tid, er du måske moden til at købe en bærbar computer med professionel kvalitet. Du opnår en række andre fordele, som du vil komme til at sætte pris på, hvis du bruger din computer hyppigt.

Prisen er eneste klare ulempe.

Du skal ikke skalere op prismæssigt, hvis du udelukkende går efter imponerende specifikationer. Du kan i dag få prisrimelige computere, der på papiret har ligeså flotte tal som langt dyrere modeller rettet mod professionel brug, og de billige konkurrenter kan i visse tilfælde endda konkurrere på kapacitet og hastighed.

De dyrere pc’er er som regel hurtigere, og de er først og fremmest overlegne, når det handler om soliditet, komponentkvalitet, kvalitetsfornemmelse og design. Du får en langt bedre brugeroplevelse, og professionelle computere holder længere og tåler mere hårdhændet behandling.

LOG IND PÅ BT PLUS og få gode råd til købe af de dyre bærbare og læs hele testen af:

  • Acer Travelmate P648-M-50KW
  • Asus Zenbook Pro UX501VW-F1020T
  • HP x2 1012 G1
  • Abook 590G
  • Lenovo ThinkPad X1 Yoga
  • Dell Latitude 13 7370

Andre artikler fra Datatid: Guf til din bærbar - HP klar med verdens tyndeste bærbar - Stortest: Så meget bærbar får du for under 4000 kroner - Test: Billig bærbar til skyen


Vi slipper drømmene løs og tester kompromisløse bærbare computere i prisklassen over 10.000 kroner. Det er kram, men der er også forskelle.

Er du den kompromisløse type, eller sætter du bare pris på godt kram, der ikke går i stykker efter alt for kort tid, er du måske moden til at købe en bærbar computer med professionel kvalitet. Du opnår en række andre fordele, som du vil komme til at sætte pris på, hvis du bruger din computer hyppigt. Prisen er eneste klare ulempe.

Du skal ikke skalere op prismæssigt, hvis du udelukkende går efter imponerende specifikationer. Du kan i dag få prisrimelige computere, der på papiret har ligeså flotte tal som langt dyrere modeller rettet mod professionel brug, og de billige konkurrenter kan i visse tilfælde endda konkurrere på kapacitet og hastighed.

Tåler det hårde liv

De dyrere pc’er er som regel hurtigere, og de er først og fremmest overlegne, når det handler om soliditet, komponentkvalitet, kvalitetsfornemmelse og design. Du får en langt bedre brugeroplevelse, og professionelle computere holder længere og tåler mere hårdhændet behandling.

Tastaturet er et godt eksempel. Kontakterne under tasterne sidder ikke kun midt for. Fjedermodstanden giver en bedre fornemmelse i fingrene, så du kan holde ud at skrive i længere tid.

Pixel-kvaliteten på skærmen er høj, selvom skærmbilledet ofte kun opleves marginalt bedre end fra langt billigere maskiner.

Kabinettet er lettere og mere vridningsstabilt. Særlig vigtig er mekanikken i skærmens hængsler. På en dyr computer er hængslerne som regel af en holdbar kvalitet, så du kan lukke skærmen op og i flere år frem i tiden.

Højere komponentkvalitet

Når vi kravler ind bag kabinettet, er processoren måske den samme i5 eller i7 som i mange billigere computere, men bundkortets øvrige komponenter er taget fra øverste hylde, ligesom ssd- og ram-komponenterne har en kvalitet, som giver uafbrudt, hurtig drift i årevis.

Her tester vi seks nyheder, som byder på disse fordele. De koster mellem 10.000 og 14.000 kroner

Acer
Acer
Vis mere

Acer Travelmate P648-M-50KW til 10.600 kroner - BEDSTE KØB

Masser af bærbar for de mange penge

Bag et lidt ordinært design gemmer sig en ægte hverdagsslider til en fornuftig pris.

På afstand ser denne Acer måske lidt ordinær ud, men kommer du tæt på, opdager du, at der bag den sorte finish gemmer sig et chassis, som delvist er lavet i karbon. Det er et materiale, som er både stærkt og let og derfor perfekt til en bærbar, der tages med overalt hele dagen og bliver hevet op og ned af tasken mange gange. En sådan hverdagsbærbar til jobbet bliver hyppigt lukket op og i, og her hæfter vi os ved den særdeles solide opbygning med gode hængsler mellem skærm og computer. Hængslerne kan tåle at blive brugt i mange år. Kvalitetsfølelsen er generelt høj i denne testens billigste computer. Selvom du skal af med en halv snes tusind kroner, så er det ganske godt gået.

Testmodellen blev leveret med Windows 7 Pro, som mange firmaer stadig foretrækker, men du kan få den med Windows 10 Pro til samme pris, hvis du ønsker. Som testvinderen har Acer en 14”-skærm, men med lidt lavere opløsning. Skærmen giver dog lige en smule ekstra, nemlig 0,7”. Den 14” store skærm opleves markant større end det typiske 13,3”-display. Og med sine godt 32 centimeter i bredden, en tykkelse på under 2 centimeter og en vægt på den rigtige side af 2 kilo, er Acer en notebook, du orker at tage med hver dag.

Maskinen er ret kvik til at komme på og finde Wi-Fi-netværk. Og er du uden for dækning, kan du blot isætte et simkort – det er der nemlig mulighed for – så du altid kan komme på mobilt netværk. Og er der 3G- eller 4G-forbindelse går det faktisk ret godt med hastigheden sammenlignet med Wi-Fi.

Acer-pc’en er en fint hurtig maskine, men ikke imponerende på dette punkt. Intels Core i5-processor er naturligvis lidt langsommere end producentens i7-modeller, som øvrige testdeltagere, der er lidt dyrere, har valgt. Men ydelsen er rigelig høj til hurtig afvikling af opgaver i for eksempel Microsofts Office-pakke. Til langt de fleste opgaver vil du opleve computeren som rigelig hurtig. Især åbner den programmer kvikt, og du kan sagtens kan arbejde med for eksempel større billedfiler. Den gode, hurtige ssd-harddisk hjælper godt på vej her.

Ganske få minusser

Tastaturet fungerer fint uden at imponere. Det har en god feeling, men vi kunne godt ønske os den skålform i tasterne, som Lenovo og andre pc-producenter tilbyder. Men du vil sætte pris på den præcise touchpad og den lille knap, der tænder og slukker for det trådløse netværk (og derved sparer strøm). Batteritiden er over de angivede 8 timer – fint!

Minuspunkterne er få og små. Hvis du går efter en decideret underholdningscentral, skal du ikke vælge Acer Travelmate P648-M-50KW. Grafikkortet er for svagt til spil i den mere seriøse ende, og selvom computeren sagtens kan bruges til film, så er de indbyggede højttalere eller lydudgangen til hovedtelefonerne ikke imponerende.

Det er tydeligt, at Acer ikke har brugt kræfterne her. Men bortset fra det, giver computeren overordentligt meget mening som en løsning til både job og privat. Det sammenholdt med den overkommelige pris, hele prissegmentet taget i betragtning, gør, at den er testens bedste køb.

SE SKEMAET NEDERST FOR DETALJER OG BEDØMMELSE

Asus
Asus
Vis mere

Asus Zenbook Pro UX501VW-F1020T til 11.990 kroner

Ren underholdningsmaskine

Høj ydelse og skærm med 4K-opløsning skaber en underholdningsmaskine.

Denne bærbare er sammen med konkurrenten fra Abook testens eneste model med 15,6”-skærm. Og begge har masser af power og plads til under-holdning. Der er god lyd fra Asus-maskinens indbyggede højttalere – med forstærker fra B&O. Der er en Intel Core i7-processor, kraftigt gaminggrafikkort og endda en skærm med 4K-opløsning. Trods den gode bestykning siger badevægten kun lige over 2 kilo. Det er altså ganske godt gået af en maskine, der er så kraftig.

Trods den acceptable vægt må du ganske som hos Abook leve med en stor strømforsyning og store dimensioner. Skærmopløsningen er højere end hos Abook, og det er fedt, når der skal arbejdes med mange vinduer på samme tid. Men det betyder også, at du må ændre lidt på skærmens opløsning, når der skrives, da alt ellers går hen og bliver for småt. Men giv pc’en en film i 4K-opløsning, og du oplever en sjælden detaljerigdom. Den får du også glæde af, når du udfører billedbehandling, for så kan du zoome tæt på og stadig have god opløsning at arbejde med. Skærmen er endda trykfølsom, hvilket er rigtigt rart – ikke mindst, hvis du søger og klikker på links på nettet.

Tastaturet er ikke af samme høje klasse som de bedste i testen. Det føles lidt glat, og du har ikke helt samme lækre fornemmelse i fingerspidserne, som du især får med maskinerne fra Dell og Lenovo.

Asus er testens næsthurtigste, men ikke helt så vildt god til spil som den større Abook-pc. Asus-maskinen har en række fordele i forhold til Abook, som er dens nærmeste konkurrent. Men når størrelsen på Asus-pc’en er så voldsom, foretrækker vi Abooks rå power og voldsomme bestykning. Som underholdningsmaskine og arbejdscomputer er Asus Zenbook Pro dog et godt valg.

SE SKEMAET NEDERST FOR DETALJER OG BEDØMMELSE

HP
HP
Vis mere

HP x2 1012 G1 til 11.925 kroner

HP’s konkurrent til Microsoft

Denne HP opfattes som en tablet med tastatur, men ydelsen er som en pc.

Den ligner mest en af Microsofts Surface-modeller – er opbygget på nærmest samme facon, dvs. en avanceret tablet med tastatur, der kan klikkes på. Bag på tablet-delen sidder en støttefod, der kan vippes ud, og så er du næsten ligeså godt kørende som med en almindelig bærbar. Støttefoden er i øvrigt fræset ind i bagsiden og sat fast med gode integrerede hængsler. Det er rasende lækkert lavet og er samtidig en solid løsning, der nok skal holde og fungere i mange år frem.

Tastaturet er af høj kvalitet og nemt at skrive på. Den let vinklede konstruktion er faktisk god og når du samtidig kan bruge den trykfølsomme skærm er den samlede oplevelse ret fin. Eneste ulempe er, at skærmen faktisk stikker lidt under tastaturet og gør det lidt bøvlet at få fat i de ikoner, der er nederst på skærmen – typisk dem i proceslinjen.

Bortset fra denne detalje fungerer det hele faktisk godt, og der medfølger en lækker Bluetooth-baseret pen, så du kan skrive og tegne på skærmen. Klik tastaturet af, og du har en hammerhurtig tablet, som du kan have med overalt. Og så er tykkelsen under 1 centimeter. Med tastatur er den samlede vægt blot 1,27 kilo.

Vores kontrolmålinger afslører en ret kvik maskine, der oven i købet er meget støjsvag. Dykker vi dybere i målingerne, kan vi se, at HP’en trods alt er bagud i forhold til testdeltagerne fra Abook og Asus, når det handler om grafik. Dette er ikke en spillecomputer, men den kan sagtens bruges til film. Og her vil du nyde den overraskende klare lyd, der kommer fra de topplacerede højttalere. De er i øvrigt udviklet og bygget af danske B&O.

Har du behov for en ultralet bærbar, der også kører kvikt, og skal du ikke bruge den til meget krævede grafikopgaver, er HP x2 1012 G1 absolut værd at tjekke ud. Husk dog på, at skærmen blot er på 12”, hvilket kan blive for småt, når der skal arbejdes med mange vinduer på samme tid.

SE SKEMAET NEDERST FOR DETALJER OG BEDØMMELSE

aBook
aBook
Vis mere

Abook 590G til 11.499 kroner - DATATID ANBEFALER

Kæmpen iMponerer med gigantkræfter

Høj ydelse og stor skærm – her er de store kanoner kørt frem.

Abooks produkter bliver samlet i Danmark, og bag det lidt underspillede design gemmer sig en maskine i superklassen. I hvert fald, hvis behovet er en notebook med stor skærm, masser af power og en bestykning, der kan tage pusten fra de fleste.

Processoren er fra øverste hylde, og grafikkortet gør, at computeren også kan bruges til gaming på højt niveau. Der er 16 GB hukommelse og en ssd på hele 500 GB. Oven i det får du en 15,6” stor skærm med full HD-opløsning. Det er en maskine, som du kan bruge hele dagen til alt fra seriøs billedbehandling over hidsige actionspil til videoproduktion ”on location”.

Vores kontrolmålinger afslører soleklart, at Abook er den kraftigste af alle computere i denne test. Og det er ikke tomme kalorier, for dykker vi ned i målingerne, kan vi se, at det er den over hele linjen. I praktisk brug kan den uden ”hakken” trække videoredigering, og billedbehandling af tunge filer i Photoshop er heller ikke noget problem. Det er især ved denne type opgaver, du kan mærke de 16 GB hukommelse, hvor konkurrenterne typisk ”kun” har 8 GB.

I spil kommer GeForce-grafikkortet til sin ret, og samspillet med Soundblaster-lydkortet og de forholdsvis store højttalere fra lydspecialisten Onkyo gør, at lyden er ret heftig fra den store maskine.

Skærmen har høj kvalitet, og der er god dybde i hver pixel. Det betyder, at både spil, film og endda billedredigering kan lade sig gøre på et højt niveau. Til kritisk billedbehandling kræves dog en helt nøjagtigt kalibreret skærm. Så her bør du tilslutte en ekstern monitor – det skulle ikke volde problemer, da du har flere muligheder for skærmtilslutning.

Stærk – men også tung

På minussiden tæller vægt og batteritid, og med vægten skal du lægge en pænt stor og halvtung strømforsyning. Der medfølger taske af ret god kvalitet – en model du normalt skal betale 500 kroner for ved siden af. Tasken har en god bærerem og kan lidt opveje den høje vægt, hvis du skal have computeren med i marken. Tastaturet opleves lidt gummiagtigt, og det er ikke på højde med for eksempel Lenovos. Men efter lidt ”træning” vænner fingrene sig til de lidt små taster, og så går det fint.

Abook-computeren er ret imponerende i praktisk brug, og især multimedieegenskaberne trækker godt op. Her er reelt tale om en bærbar, der nemt kunne begå sig i gaming-segmentet. Men det helt underspillede design – sort overalt – betyder, at computeren også kan bringes med ind på mødelokalernes bonede gulve. Overfladen er lækkert blød og skridsikker, så den let kan tages med under armen uden at glide.

Størrelsen og vægten er lidt vel voldsom. Computeren passer bedst til dig, hvis du skal have ultrakraftig bærbar, der ikke går ned næsten uanset, hvad du udsætter den for. Alternativet i denne test er den fine Asus, der har mange af de samme egenskaber, er fysisk lettere og har en skærm med 4K-opløsning. Men den samlede pakke fra Abook er ligesom lidt mere attraktiv – ikke mindst set i lyset af den formidable hastighed. Maskinen er for ordinær i design og for voldsomt dimensioneret til at vinde denne test. Men en anbefaling skal den have.

SE SKEMAET NEDERST FOR DETALJER OG BEDØMMELSE

Lenovo
Lenovo
Vis mere

Lenovo ThinkPad X1 Yoga til 13.995 kroner - TESTVINDER

Professionel helt ind til benet

Lenovo er på hjemmebane, når det handler om computere til business-segmentet.

ThinkPad-navnet må være et af de ældste i it-branchen. For allerede i 1992 lancerede IBM den første bærbare pc med det tankevækkende navn. ThinPad’en har med andre ord 25-årsjubilæum næste år. Og det er stadig en ThinkPad fuld af ungdommelig vitalitet – også nu, hvor kinesiske Lenovo løfter traditionen.

Yoga er en ret ny tilføjelse til brandet, og denne serie retter sig mod os almindelige forbrugere. Her får du en trykfølsom skærm, der kan vippes rundt, så computeren kan bruges til vidt forskellige formål – lige fra dagligdags slidearbejde til film og netsurf. Kvaliteten fra de professionelle maskiner er dog bibeholdt, og det mærker du ikke mindst i denne X1-model.

Du vil kunne genkende touchpad og knapper fra de traditionelle ThinkPad-modeller – de to funktionsknapper er nemlig placeret over touchpad’en, og desuden er der den kendte lille røde ”dut” – til at styre markøren – i midten af tastaturet. I knaldrød, som historien foreskriver. Men mon ikke den snart forsvinder, for hvor mange bruger denne ekstra styrefunktion i dag?

Alt i den lette maskine lige fra byggekvaliteten til funktionerne er lækkert udført. Chassiset kan føles lidt blødt, men det er rigeligt stift til at holde, og selvom det ikke har samme finish som den meget indbydende Dell, så er den helt sorte overflade rar at røre ved og ikke specielt modtagelig for fedtede fingre. Skærmen vippes let rundt, stilles som ”telt”, eller hvad du ønsker. De to store hængsler skal nok holde mange års hårdt brug.

Med en vægt på blot 1,27 kilo og en beskeden højde på 1,68 centimeter kan man sagtens tage computeren med sig på ferie, på job eller over til vennerne. Skærmen på 14” har en opløsning på hele 2560 x 1440 pixel. Den føles noget større end de mere udbredte 13,3”-typer, og opløsningen er perfekt – et godt kompromis, hvor der er detaljer nok til film og billeder, men uden at tekst eller ikoner bliver for små.

Tastaturet er Lenovo berømmet for, og også i X1 ligger det en klasse over konkurrenterne. Selv det rigtig gode tastatur på testens Dell taber her. Lenovo-tasterne er let skålformede, hvilket sikrer, at du nemt rammer lige på tasterne.

Samtidig er de konstrueret, så du aktiverer tasten, selv når du rammer lidt skævt. Det er en sand fornøjelse at arbejde på sådan et tastatur.

Grafikken halter lidt

I praktisk brug opleves Lenovo som en maskine, der bare klør på. Den måler også fint i vores testsuite. Det er dog primært på grund af en hurtig processor og en hurtig ram-type, mens grafikdelen er mere ordinær. Her er testens Asus og Abook langt overlegne. Lenovo kan sagtens bruges til en film og endda et spil i ny og næ, men en gamingcomputer eller grafikknuser er den trods alt ikke.

Når du presser maskinen i knæ, kan du høre dens blæser, men det er ikke generende, og du skal virkelig presse hårdt, før blæseren bliver hørbar.

Kombinationen af den høje ydelse, lave vægt, gode skærm, meget lange batteritid og et tastatur i verdensklasse betyder, at vi uden tøven kårer Lenovo som testens vinder.

Denne computers mangler er få. Vi kunne godt tænke os en større harddisk og en lidt lavere pris. Grafikydelsen er fin, men kunne også være bedre. Men det er alt sammen bagateller i en ellers sjældent gennemført bærbar.

SE SKEMAET NEDERST FOR DETALJER OG BEDØMMELSE

Dell Latitude
Dell Latitude
Vis mere

Dell Latitude 13 7370 til 12.700 kroner

Ultrabook på den lækre måde

Det er en usædvanlig indbydende computer, denne Dell – målrettet og uden gimmicks.

Der er noget helt unikt over denne Dell: Den matsorte overflade med let satinfinish og den bløde gummibund, der betyder, at computeren står solidt fast på næsten alle underlag. Dell Latitude 7370 opleves som et absolut kvalitetsprodukt.

Skærmen er 13,3”, og det er nok det mindste, de fleste vil acceptere til business-brug. I Dells sortiment er 7370 da også den mindste i kategorien ”Pro”, men kan du leve med en 13,3”-skærm med den passende opløsning på 1920 x 1080 pixel, så honoreres du med en maskine, der altid føles vågen og indbydende.

Designet er meget kompakt, og skal du skrive hele dagen, vil du måske finde pladsen til hænderne lidt for trang. Tasterne er til gengæld fremragende og præcise – de overgås kun af testvinderen Lenovo i denne test.

Skærmen har en meget tynd ramme, og det løfter igen designet op på et højt niveau. Og det er ikke rent lir, idet skærmen står meget klart og med dybe farver, der klæder alt fra spil over film til mere seriøs billedbehandling. Det sidste er pc’en dog lidt for svag til at udføre optimalt, trods alt. Men ydelsesmæssigt ligger Latitude 7370 fint for en Ultrabook, der trods alt ikke skal bruges til gaming.

Computeren er tydeligt bygget med business-folket for øje, og den har da heller ikke hverken trykfølsom skærm, vendbar skærm eller andre smarte features. Her er fokus alene på ”målet” og det er en ultralet bærbar, der er bygget til at holde mange år. Det er vi ikke i tvivl om, at den kan. Vi er vilde med det underspillede design og materialer af meget, meget høj kaliber. Men du får så sandelig også lov til at betale for hver en detalje.

SE SKEMAET NEDERST FOR DETALJER OG BEDØMMELSE

7 stærke råd før du køber professionel bærbar computer

Bærbare pc’er, som har professionelt niveau, er ikke billige. Derfor er detsærlig vigtigt, at du er godtforberedt, før du investerer i en ny maskine.

1. Opgaverne er ikke uden betydning

En bærbar computer i prisni-veauet over 10.000 kroner er hurtig og let. Det sidste skal den selvfølgelig især være, hvis du rejser meget, eller hvis du går og cykler med din pc i en taske over skulderen. Men du skal også vælge efter de opgaver, pc’en skal løse. En stor, velopløst skærm og kvalitetsgrafikkort kræves, hvi du arbejder med film, foto, akitekttegninger, layout, illustrationer og lignende. Hvis dagen går med Excel, Word og internet, kan du måske skrue lidt ned for de visuelle krav og spare nogle penge.

2. Jobbet stiller krav om sikkerhed

Hvis du vil beskytte dine forret-ningsmæssige hemmeligheder eller skal bruge computeren i en virksomhed med høje sikkerhedskrav, skal du kontrollere før køb, om den udvalgte maskine allerede kan leve op til dem, eller om det kræver tilkøb af software eller måske endda hardware (mekanisk sikring, så computeren kan låses fast til skrivebordet med speciallås).

3. Kompatibel med kunden

Hvis du er selvstændig og vil bruge den professionelle computer i kundernes kontorer, er det en god idé at undersøge, om virksomheden benytter særlige tilslutninger (for eksempel Thunderbolt) eller stiller krav om, at hardwaren skal være konfigureret på en bestem måde. Det kan være, at virksomheden ikke tillader Apple-produkter, eller at du ikke kan få adgang til alle data, hvis ikke du har en Windows 10-pc.

4 Netværk  på rejsen

Rejser du meget – enten på ferie eller i arbejdssammenhæng – kan du komme ud for, at der ikke er nogen Wi-Fi-dækning, når du mest af alt har brug for den. Overvej derfor, om du skal købe en pc med simkortholder. Alternativt kan du bruge din smartphone til at skabe forbindelse til områdets mobile netværk, men det er ikke helt så bekvemt.

5. Det rette look

Design kan være ligegyldigt. Men i nogle professionelle sammenhænge er det ikke en god idé at møde op med en gaming-pc, hvor alt blinker og båtter. Her kan du vælge den sikre vej med den elegante, nedtonede design-stil, producenter som Lenovo og Dell er mestre i.

6. Hold øje med  batteritiden

Det gælder om at udnytte tiden, når du er på rejse. Så din bærbare pc skal gerne holde til en hel dags arbejde. Computere, der lover 6 timers batteritid, skal du ikke satse på, da de som regel ikke helt kan holde det lovede; i hver fald ikke, hvis du arbejder med ”tunge” opgaver i samfulde 6 timer. Gå efter modeller, som lover 8-10 timer, så du er på den sikre side.

7. Også til god underholdning derhjemme

Hvis du benytter den professionelle computer i privaten, er det oplagt at finde en model, der er velegnet til underholdning. Et dedikeret grafikkort, hvis du er til gaming, og gerne gode højttalere, hvis du vil nappe en film – det skal du kigge efter. Overvej også konvertible modeller med vendbar skærm.