Vi er mere afhængige af vores internet end nogensinde, men markedet for udbydere af internetopkoblinger er svært at overskue. Er du på jagt efter en bedre internetforbindelse, så læs vores store guide til internet via kabler her.

Familierabatter, Mbit/sek., gratis eller tvungen router, fastnettelefon, med eller uden kabel-tv-pakker osv.?

Der er nok at tage stilling til, når det handler om at vælge en internet-forbindelse. For eksempel er det ikke sikkert, at du kan få den hurtige fiberforbindelse, der hvor du bor, eller også er du måske tvunget til at medkøbe en tv-pakke eller udskifte routeren.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele denne guide, der hjælper dig til at vælge den løsning, der er mest optimal for dig, når det gælder pris og hastighed.


Vi er mere afhængige af vores internet end nogensinde, men markedet for udbydere af internetopkoblinger er svært at overskue. Er du på jagt efter en bedre internetforbindelse, så læs vores store guide til internet via kabler her.

Er du forvirret?: Familierabatter, Mbit/sek., gratis eller tvungen router, fastnettelefon, med eller uden kabel-tv-pakker osv. Der er nok at tage stilling til, når det handler om at vælge en internet-forbindelse.

Nogle af markedets tilbud er tilmed omfattet af begrænsninger og krav. For eksempel er det ikke sikkert, at du kan få den hurtige fiberforbindelse, der hvor du bor, eller også er du måske tvunget til at medkøbe en tv-pakke eller udskifte routeren.

Uanset, om du vil skifte udbyder, opgradere din hastighed eller flytte til en bolig ude internet, så begynd med at undersøge markedet, for eksempel via forbrugerportalerne på nettet. Her kan du sammenligne priser for flere forskellige udbydere, tjekke dine muligheder for at få internetnet via fiber og teste den forbindelse, du måske allerede har. Du bør besøge flere portaler, da priserne udvikler sig konstant, og ikke alle får opdateret lige hurtigt. Det er heller ikke alle portaler, som husker at liste alle typer af udbydere. Nogle holder sig kun til udbydere af bredbånd og ikke mobilt bredbånd.

Der findes flere måder at få en internetforbindelse på. Groft sagt, kan udbyderne inddeles i fire grupper alt efte, hvordan forbindelsen leveres:

  1. Fiberkabel
  2. Kobberkabel
  3. Via tv-stikket (kobber)
  4. Eller som mobilt bredbånd, der bruger de mobile sendemaster.

Fiber er den hurtigste løsning med hastigheder op til 1000 Mbit/sek. Data rejser her ved hjælp af lys, og da forbindelsen i lyslederne er symmetrisk, er hastigheden for upload og download ens. Internet via tv-stikket går som regel via kobber, og den bruges, når forbindelsen er en del af en tv-pakke, for eksempel hos YouSee og Stofa. Vi vil i denne guide koncentrere os om disse kablede bredbånds-forbindelser - mobilnettet sætter vi fokus på en anden gang.

Fibernet er den hurtigste løsning, men ikke altid den billigste. Og den kræver, at der er gravet fiberkabler ned i dit nabolag
Fibernet er den hurtigste løsning, men ikke altid den billigste. Og den kræver, at der er gravet fiberkabler ned i dit nabolag
Vis mere

Vælg den rigtige løsning

Overordnet set er valget af internetforbindelse afhængigt af to ting: din bopæl og dit behov. Ikke alle kan få den hurtige fibernetløsnign – ganske enkelt, fordi der ikke er gravet fiber-kabler ned i området. Der findes mange leverandører af fiberløsninger, for eksempel TDC, Stofa og Waoo!, men flere af dem leverer kun i sammenhæng med en tilkøbt tv-pakke eller opkræver 99 kroner om måneden for fiberleje.

Leverandøren af fiberforbindelsen er ikke altid den samme, som ejer kablerne. For eksempel lejer Waoo! sig nogle steder ind hos TDC for at bruge selskabets fiberkabler, blandt andet i København. Du kan godt få fiber gennem TDC, men det betyder, at du skal skifte din router ud med TDC’s HomeBox for at få gavn af de medfølgende muligheder for eksempelvis ip-tv og ip-telefoni, som foregår via datanettet.

Er du i tvivl om, hvordan du er stillet med hensyn til at få fiber, så har flere forbrugerportaler en søgefunktion, hvor du indtaster adresse eller postnummer for at få vist et landkort med dækningsmulighederne.

Klarlæg dit behov for fart

Nu er det ikke alle, som behøver fiber, og det leder os til andet punkt: Dit behov.

Er du på nettet af og til, og handler det primært om surf, Facebook og mail, så er en forbindelse på op til 20 Mbit/sek. rigelig hurtig, og den hastighed kan snildt leveres gennem kobberkabler. Ulempen ved kobber er, at du ikke altid får den hastighed, som står i dine papirer. Flere faktorer kan sænke datatrafikkens fart, fo eksempel at du deler den samme forbindelse med alle dine naboer og genboer. Desuden er kobber asymmetrisk, så hastighed på upload og download er ikke ens. Download kan være ti gange så hurtig som upload. Forskellen har dog kun afgørende betydning, hvis du i professionel sammenhæng er afhængig af at sende store filer. Omvendt er kobberkabler meget udbredt, specielt i større byer, og det er generelt billigere end andre typer kablet internet. Efterhånden er det tilmed lykkedes at presse kobberet til at levere op til 100 Mbit/sek., hvilket nærmer sig hastighederne for fiber-forbindelserne.

Ud over hastighed er det relevant, hvor mange mennesker I er i husstanden, og hvilke enheder I bruger. Har I for eksempel spillekonsoller til onlinegaming, flere tablets og bærbare på samtidig eller trådløse højttalere i flere rum til streaming fra Spotify, kræver det hurtigt og stabilt internet. Andre parametre er tv og telefon. I nogle dele af landet er signalet fra sendemasterne så ringe, at både tv og mobil falder ud. Her kan internet via tv-stikket være et alternativ.

Mange udbydere har sammensat pakker, hvor internet, tv og fastnettelefon (egentlig en ip-telefon) kommer i samme kasse. Det gælder blandt andre YouSee.

Tv og telefon kan komme på

Løsninger af denne type kan betyde, at du forpligter dig til en modtagerboks med egen fjernbetjening og kundekort, som skal forbindes til tv´et – i stil med Boxers modtagerbokse – hvis dit tv ikke kan tage MPEG4-signalet selv. Boksen skal installeres og kanalerne indlæses, før du har adgang til den valgte tv-pakke med eventuelle ekstra børnekanaler og tjenester som ViaPlay og C More. Indholdet kan ikke deles mellem flere skærme. Den mulighed skal ofte som hos TDC HomeTrio købes til.

Omvendt kan internetforbundne smart-tv’er eller tv-sticks som Google Chromecast modtage indhold trådløst, for eksempel gennem en app som DR TV.

Find den bedste løsning til dig