Mega-tablets er sidste nye udvikling indenfor tablets. Vi har kigget på seks forskellige tablets på mindst 12’’.

Vi besluttede, at vi ville kigge på mega-tablets for at udforske dette nye segments karakteristika og muligheder. Vi ville kigge på, hvad der driver udviklingen hen mod disse mega-tablets, og ikke mindst undersøge, hvorledes disse tablets skal eller kan bruges, før det giver mening.

De testede mega-tablets er en meget diversificeret flok. At være tablet eller ikke at være tablet er spørgsmålet, kunne man sige for nogle deltagere. For de er store, tungere og minder ofte mere om en laptop end om en tablet.

Et centralt punkt i forståelsen af denne test er, at det umuligt at teste de deltagende enheder op mod hinanden og kåre en vinder og et bedste køb. Disse tablets er simpelthen for forskelligartede, prisspændet er for stort, og der er også tale om tablets med vidt forskellige brugsforudsætninger. Nogle er ’rene’ tablets, andre lidt bærbar/alt i en-computer/tegneplade og så videre, men de er alle med til at danne et overblik over, hvordan feltet for mega-tablets ser ud lige nu, og hvad disse kan bruges til.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele testen af de seks tablets - vi tester:

  • Microsoft Surface Pro 4
  • Apple iPad Pro
  • Lenovo Yoga Home 500-22IBU
  • Dell Latitude 12 Rugged
  • Samsung Galaxy View 3G/4G
  • Wacom Cintiq Companion 2 Professional

Læs også: Forkæl din nye tablet - 7 råd der sikrer dig den bedste tablet - Guide: Omdan din pc til en Android-tablet - Tablet til ekstreme forhold - Computer eller tablet – eller midt imellem?


Mega-tablets er sidste nye udvikling indenfor tablets. Vi har kigget på seks forskellige tablets på mindst 12’’. Begrebet tablet er til diskussion, det samme er brugsscenarierne for disse kæmper.

Vi besluttede, at vi ville kigge på mega-tablets, for at udforske dette nye segments karakteristika og muligheder. Vi har gerne villet kigge på, hvad der driver udviklingen hen mod disse mega-tablets, samt undersøge, hvorledes disse tablets eventuelt skal eller kan bruges.

En ting var klart inden startdeltagerne var linet op, med tablets fra 12’’ og op vil man ikke kunne forvente samme lette håndtering, som hos en 8’’ eller 10,1’’ tablet. Man kan ikke bare automatisk klandre en større tablet for, at den ikke er til at holde i én hånd, eller at den er for tung. Hvad man kan gøre er at vælge den fra som et potentielt køb, hvis produktet ikke opfører sig, som man forventer, altså som en traditionel tablet. Hvis man ønsker sig en lille Fiat, skal man ikke købe en stor Volvo, selvom de overfladisker det samme, nemlig en bil. Når det er sagt, gælder de samme overordnede krav som gælder til tablets, eller til andre it-relaterede enheder.

For det er en meget diversificeret flok, vi er endt med at kigge på, at være tablet eller ikke at være tablet er spørgsmålet, kunne man sige for nogle deltagere.

Tablet og så meget mere

I bestræbelserne på at finde tablets til denne test har det vist sig, at udvalget af tablets på 12’’ eller derover trods alt er begrænset. Om det er permanent, eller der kommer fleee til med tiden, er det endnu for tidligt at udtale sig om.

Vi er derfor endt med at have en test med seks meget forskellige deltagere. Det drejer sig om fire Windows-tablets, en Android- tablet og endelig en IOS-baseret tablet.

Denne sammensætning har gjort det besværligt at benytte vores sædvanlige fremgangsmåde, hvor den manuelle håndtering af testdeltagerne suppleres af benchmarkprogrammer, der leverer et målbart resultat for ydelse og batterilevetid med mere. Vi har derfor denne gang vurderet deltagernes ydelse ud fra vores indrømmet subjektive oplevelse af den enkelte tablets formåen til at udfylde dens tiltænkte opgave.

Et centralt punkt i forståelsen af denne test er, at det hurtigt blev klart, at det er umuligt at teste de deltagende enheder op mod hinanden med kåring af en vinder og bedste køb.

Disse tablets er for forskelligartede, prisspændet er for stort, der er også tale om tablets med vidt forskellige brugsforudsætninger. Nogle er ’rene’ tablets, andre lidt bærbar/alt i en-com-puter/tegneplade og så videre, men de er alle med til at danne et overblik over, hvordan feltet for mega-tablets ser ud lige nu, og hvad disse kan bruges til.

Microsoft Surface Pro 4 - Alt om Data ANBEFALER

Pris: 10.999 kroner

Microsoft Surface Pro 4 promoveres som værende tablet og bærbar i en og samme enhed. Der er dog ingen tvivl om, at Microsoft inderst inde hovedsageligt anser enheden for at være en bærbar pc.

Det er nu ikke fordi, at den ikke klarer sig godt som tablet, men det er selvfølgelig et ekstra plus, at man ved tilkøb af et tastatur ligeledes har en bærbar pc. Surface Pro 4 er udstyret med en virkelig skøn og lysstærk skærm, der er god til at gengive farver og samtidig har en flot detaljerigdom.

På grund af 3:2 formfaktoren føles tabletten ikke så voldsom at sidde med som tablet, selvom den naturligvis er noget tung i forhold til en traditionel tablet.

Den integrerede fod, der kan trækkes frem, giver endnu større fleksibiliet i rollen som tablet i hjemmet eller på farten. En andet glimrende ting ved Surface Pro 4 er den medleverede Surface Pen, der faktisk gør et glimrende job i forbindelse med kreative udfoldelser.

Den testede udgave af Surface Pro 4 er udstyret med en Intel Core i5-processor, hvilket er mere end rigeligt til at sikre en god og flydende brugeroplevelse. Apropos fldende så fungerer touch på skærmen helt uden gnidninger, og den meget hurtige pci-e ssd er med til at sikre en gennemgående responsiv brugeroplevelse, der mærkes overalt.

Størrelsen har også en fordel, for mens der ikke er nogen tvivl om, at IOS- og Android-enheder i hvert fald endnu kan vælge mellem langt flere apps, så lægger de 12,3« op til, at man lettere kan anvende almindelige Windows-programmer i forhold til en 10«- tablet.

At man kan forvandle Surface Pro 4 til en fuld funktionsdygtig Windows bærbar, med alt hvad det indebærer, ved at tilslutte et tastatur, er bare et plus. Den er ikke blandt de billigste måder at anskaffe sig hverken en tablet eller en bærbar på, det er næsten det eneste rigtigt svage punkt ved denne enhed, der balancerer ganske godt mellem to verdener.

Lydkvaliteten er også bedre end hos de fleste tablets.

Apple iPad Pro - Alt om Data ANBEFALER

Pris: 9.499 kr.

Apple iPad Pro er den deltager her i testen, der mest af alt ligner en mega-tablet, hvis man går ud fra den præmis, at den blot ligner en større udgave af et allerede eksisterende produkt, inklusiv det magnetiske cover.

Man kan også sige, at hvis man er i tvivl om, hvilken tablet man skal købe, så er man ved købet af en iPad sikret en bestemt og kontinuerlig brugeroplevelse, der desuden indgår i et større sammenhængende betjeningsunivers.

Uanset hvad, så er iPad Pro ganske vist en stor tablet, der vejer en del mere end normale 10’’- tablets. Når det er sagt, føles den faktisk overraskende let, og for størrelsen er den virkelig slank.

Det er måske ikke en tablet, man sidder og svinger i en hånd gennem længere tid. Men den er dog overkommelig at håndtere, hvilket 4:3-formatet er med til at facilitere. IOS’ sædvanlige brugervenlighed og adgangen til et hav af apps på App Store er altid gode salgsargumenter. Men det, der overbeviser ved denne iPad Pro, er først og fremmest, hvor hurtig al betjening afvikles. Den kraftige A9X-processor kan måske ikke matche Intels processorløsninger, når det kommer til rå kraft, men humlen er, at det behøver den heller ikke. IOS er som mobilt operativsystem ikke så krævende. Der er rigeligt med overskud til alle typer opgaver, og alle opgaver og afvikling af apps stryger derudaf på skærmen. Netop skærmen er meget flot med rigtig flot fave og klarhed, samt en detaljerigdom trods størrelsen.

Det burde næsten ikke være nødvendigt at nævne, men touch fungerer også til perfektion. Apple har monteret fie højttalere i iPad Pro, hvilket giver en lydgengivelse noget bedre end i normale tablets. Lyden er ikke sammenlignelig med Surface Pro 4, da de har forskellige karakteristika.

Som vanligt er prisen lagt højt, der findes en Apple Pencil til kreative opgaver, men det er tilkøb, hvor den følger med Microsofts produkt. Et punkt, hvor den klarer sig rigtigt godt, er batterilevetiden, hvor den overbeviser.

Lenovo Yoga Home 500-22IBU

Pris: 7.999 kroner

Yoga Home 500 er i realiteten en alt i en-computer, der hvis man slår støttebenet ind under enheden, forvandles til en bordtablet. Det er klart testens største enhed, og så har Lenovo endda en 27’’-udgave i porteføljen.

Der skal naturligvis lidt tilvæning til, før man som det mest naturlige i verden, betragter den som en tablet. Når den anvendes som tablet, er det også ud fra helt andre forudsætninger end testens øvrige deltagere. Slår man støttebenet ind, forvandles Yoga Home 500 til en bordtablet, der helt klart er centret om underholdning for hele familien.

Ovenpå Windows har Lenovo lagt et Aura-interface, der automatisk starter, når computeren lægges ned i tabletposition. Der er et touchvenligt interface med omdrejningspunkt om et flytbat betjeningshjul, hvor man vælger, hvilken kategori man vil arbejde med. Det kan eksempelvis være spil, musik, video, uddannelse eller foto.

Aura er som koncept beregnet på, at folk kan samles om tabletten og betjene den uanset, hvorfra man står. Man kan dog slå Aura fra, hvis man i tabletmode vil arbejde med almindelige Windows-programmer. Lenovo Yoga Home 500 er ikke nogen raket hastighedsmæssigt, den har en fornuftig ydelse, der passer meget godt til dens formål som let alt i en-computer/tablet. Den er lidt bundet af, at man helst skal benytte den som bordtablet, og den er ikke videre egnet til at sidde med i skødet og læne ind mod en bordkant, hvilket størrelsen ellers ville lægge op til, dertil er den for tung. Skærmen er ikke den mest detaljerede, men til underholdning og småspil passer den meget godt, touchoplevelsen er dog ikke altid optimal, det er ikke altid en berøring registreres første gang. Batterilevetiden er lidt kort, selvom der er tale om en meget hjemmebundet enhed. Yoga Home 500 fungerer bedst som alt i en-computer eller som tablet i et alrum/legerum, hvor den kan skabe adspredelse.

Den har trods alt stor harddisk og fine tilslutningsmuligheder.

Dell Latitude 12 Rugged

Pris: 26.250 kroner

Det er en 11,6’’-tablet, selvom den smykker sig med tallet 12 i modelnavnet. Størrelsen er lige i underkanten ifølge testkriteriet, men det er stadig en stor tablet i forhold til de fleste.

Det er umiddelbart nok ikke den tablet her i testen, de fleste ville sukke efter at eje, men det er en tablet, man på den anden side vil komme til at elske, hvis man jævnligt befinder sig på steder, hvor alle andre tablets ville bukke under brugsmæssigt og bogstaveligt talt.

Dell Latitude 12 Rugged er ikke speciel hurtig, den har heller ikke nogen særlig spændende skærmopløsning, og så koster den sammenligneligt det hvide ud af øjnene. Til gengæld får man en tablet, der har klaret uafhængige test i henhold til det amerikanske militærs MIL-StD-801g testprocedure. Tabletten er beskyttet mod støv, sand og væsker. Alle tilslutninger er gemt bag tætsiddende gummilåger. Tablettet er i det hele taget indkapslet i et stødabsorberende materiale, der yderligere sikrer overlevelse. Tabletten er som skabt til udendørs brug. Skærmen, der i første ombæring ikke synes af meget, er ekstrem lysstærk og kan ses tydeligt i dagslys, selvom den ikke er helt mat. Skærmen kan desuden betjenes med handske.Der er integreret stylus og dedikeret gps, men en af de features, der velsagtens vil blive mest værdsat, er, at den er udstyret med to hot swappable batterier. Har man ekstra batterier med, kan man fortsætte nærmest i det uendelige, da man kan skifte batteri uden at slukke for tabletten.

Som sagt er Dell Latitude 12 Rugged ikke den hurtigste tablet, det går dog hurtigt nok til de opgaver, som den er skabt til at klare. Skærmen lægger heller ikke op til de de store eskapader udi underholdning eller lignende.

Det er en tablet, der er skabt til at gøre det, den skal uden dikkedarer, resten er den alligevel ikke beregnet til. Den er hårdfør, fyldt med Dell-sikkerhedsløsninger, og så kan det godt være, at det ikke er en tablet for hver mand.

Men for eventyreren, håndværkeren og lignende er den ideel.

Samsung Galaxy View 3G/4G - Alt om Data ANBEFALER

Pris: 5.799 kroner

Testens eneste Android-tablet i feltet er en hjemmetablet, der klart går efter at blive husets mobile underholdningscentral.

Således er der skabt en menu-side med fokus på streaming af film, serier og musik, hvorfra man kan hente og installere diverse tjenester og starte dem, når de er installeret. Det omfatter eksempelvis Netflix, HB, ViaPlay, Cmore og YouTube. Udover det er der selvfølgelig tale om en almindelig Android-tablet ganske vist i overstørrelse, men med adgang til alle de apps, som man kan finde i oogle Play.

Galaxy View er grundet sin størrelse ikke tænkt som en tablet, man tager med på farten, alligevel er transport ganske smart tænkt ind i løsningen.

Når man ser tabletten første gang, vil man opdage, at den er udstyret med en fastsiddende plastikfod med tekstilprægning, der ligeledes fungerer som bærehåndtag, når tabletten skal transporteres rundt i hjemmet, til hvor den skal bruges. Det er smart, dog kan tabletten ikke lægges ned, men står i en fast vinkel i forhold til bordpladen, hvilket ikke altid er hensigtsmæssigt i forhold til siddepositionen. Vipper man foden, kan man lægge tabletten ned, så den hælder et fast antal grader, men her er det lettere at betjene tabletten uanset bordhøjde.

Galaxy View er udstyret med en ottekernet processor, der gør et ganske udmærket job med at afvikle de forskellige opgaver, man måtte give sig i kast med på tabletten.

Skærmen er med full HD-opløsning ikke specielt højopløst, når man taler tablets. Men skærmen har en god lysstyrke og et klart billede. Det passer også perfekt til streamingtanken bag tabletten.

Touch virker også overbevisende, hvilket gør denne tablet kapabel på flee områder. Lydkvaliteten er fin, størrelsen taget i betragtning kunne den være bedre. Det er ikke et udstyrsstykke, hvis vi ser bort fra, at den testede model understøtter 4G. Den er god til underholdning og informationsformål, og den har en fin særm og en god batterilevetid.

Wacom Cintiq Companion 2 Professional

Pris: 20.999 kroner

Wacom Cintiq Companion 2 er velsagtens testens mest kreative blanding funktionsmæssigt mellem en Windows-tablet og en tegneplade til grafisk abejde. Alene det fortjener en del respekt. Den testede udgave er en topmodel, og selv om det aldrig bliver en billig tablet/tegne-plade, så kan den dog erhverves billigere.

Cintiq Companion 2 er en stor krabat af en tablet, selv af en 13,3’’-tablet at være. Det skyldes ikke mindst, at der i venstre side af tablettens ramme er placeret en række specialtaster.

Disse røber, at Cintiq Companion 2 måske nok er en tablet, men først og fremmest er et kreativt værktøj for grafikere. Det er en blanding af kontroltaster, redio, undo, Photoshop specieltaster og on screen kontrol elementer. Alle disse taster kan konfigueres efter behov.

Cintiq Companion 2 kan selvfølgelig anvendes som en almindelig tablet, men det er først og fremmest i kombinationen med den medfølgende Grip-pen, at magien opstår, hvis man vel at mærke har evnerne.

Man kan anvende den medfølgende pen på skærmen i forbindelse med diverse kreativt software. Enten hvor Cintiq Companion 2 fungerer som selvstændig enhed, eller hvor den er tilsluttet en pc eller en Mac, og her fungerer som tegneplade for denne. Tabletten er i hvert fald i den testede udgave mere end sin opgave voksen, da den anvendte hardware sikrer et meget solidt kraftoverskud. Det er således langt den kraftigste tablet her i feltet.

Skærmen har en fin deltaljrigdom, den er dog ikke specielt lysstærk, men den er derimod udstyret med en speciel overflade, der så godt som eliminerer alle lysindfald. Det er samarbejdet med den trykfølsomme pen, der skaber masser af muligheder. Den medfølgende pen har ni udskiftelige spidser og kan efter sigende registrere 2.048 forskellige tryknuancer, hvilket det indbyggede viskelæder også skulle kunne.

For den øvede er der ingen tvivl om, at kontrollen er optimal.

Konklusion: En samlet flok med spredte forudsætninger

Testen her står lidt ud fra de sammenlignende test, vi normalt foretager os, det skyldes i allerhøjeste grad det materiale, vi har haft at arbejde med. Hvis vi falder tilbage til indledningens bilmetafor, så er der ingen, der ukritisk ville kunne finde på at lave en sammenlignende test mellem en Kia Picanto, en VW Golf GTI, en Renault Espace og en Ford Ranger, for efterfølgende at udnævne en af dem til at være den bedste bil.

Hvad man kan gøre er at kigge på hver tablet, se på hvilke roller den er tiltænkt at udfylde og så vurdere, hvor vidt man synes, at den gør det tiltænkte på en måde, der virker overbevisende. Generelle krav man kan forvente at stille til en tablet vil blive inddraget, men igen med hensyntagen til den enkelte tablets position på markedet. Hvis vi vurderer, at nogle tablets gør særlig god figur på et bredt felt, så kan de ende med at få en anbefaler, det er det maksimale her i testen.

Man skal ikke regne med, at de forskellige bedømmelser her i testen er sammenlignelige en til en. Dertil er enhederne og deres brugssituation for forskellige. Desuden hviler bedømmelserne denne gang på subjektive opfattelser af, hvorledes den enkelte tablet opleves i brug, snarere end målbare forskelle mellem de enkelte deltagere. Derfor kan man ikke automatisk gå ud fra, at to enheder, der scorer det samme i ydelse, eksempelvis har lige kraftig hardware. Blot føles det ligeværdigt i forbindelse med opgaver, som den enkelte enhed er skabt til. Som sagt er der ingen vindere, dog er der tre deltagere her, som interessant nok baseres på tre forskellige operativsystemer, der fortjener en ANBEFALER for indsatsen. Apple iPad Pro er bare det mest rendyrkede eksempel her i testen på en fuldblodstablet til hjemmebrug. Den er større ja, hvilket har sine fordele og ulemper, men den klarer transformationen godt med en stærk processor og en flot skærm. Microsoft Surface Pro 4 fortjener også en anbefaler, den er lidt atypisk, da den vurderes som værende en bærbar, omend med tabletevner. Den klarer nu tabletlivet ganske godt, men ikke helt så betjeningsvenlig som iPad Pro. Men skærmen er rigtig flot, hastigheden er overlegen god, og den indbyggede fod giver merværdi også som tablet.

Samsung Galaxy View er en moderat prissat Android-tablet, der er som skabt til rollen som hjemmets mobile underholdningscenter, herunder streaming. Det klarer den så godt, at den som den sidste også får en anbefaler. Vi har været meget imponeret over Wacom Cintiq Companion 2, hvilket kan ses af bedømmelsen, hvor den faktisk scorer bedst. Det er en så specialiseret tablet, at selvom vi havde undet den en anbefaler, så fik den detalligevel ikke. Det samme kan lidt siges om Dells Latitude 12 Rugged, der er et imponerende stykke værktøj, der brillerer med de forhold den kan levere snarere end via specifiationer. Er man den rette bruger, ja så er det den eneste tablet her, der dur. Lenovo Yoga Home 500 er en charmerende idé, der fungerer bedst som alt i en-computer. Ideen med bordcomputeren og Aura-interfacet er god, den skulle bare være lidt kvikkere med bedre batterilevetid og mere konstant touchbetjening.