Her til formiddag slukker landets største tv-udbyder for det analoge tv-signal, men der er flere måder at undgå sort skærm.

Danmarks største tv-udbyder har nu endegyldigt trukket stikket og slukker for de sidste tv-kanaler, som stadig bliver sendt ud analogt til dem, der har ældre fjernsyn stående. Det vil ramme op til 80.000 danske husstande, der enten skal købe et nyt fladskærms-tv eller investere i en digital tv-boks til hvert af de gamle fjernsyn.

Fra i dag d. 9. februar 2016 er det slut. De 23 tv-kanaler, som det TDC-ejede YouSee indtil i går sendte ud i analog form parallelt med det digitale tv-signal, som alle nyere fjernsyn bruger, er forsvundet, og dermed er der sort skærm i de mellem 40.000 og 80.000 hjem, der stadig har et analogt tv som det primære fjernsyn, anslår YouSee. Oveni kommer så de ældre fjernsyn, som står i andre rum af huset, i sommerhuset eller i campingvognen.

Endelig vil det for mange betyde, at de har mistet muligheden for at optage tv-programmer, fordi de har en ældre optager, som ikke forstår digitale signaler.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvad slukning vil betyde for dig og dit fjernsyn. Her får du nemlig en stor guide til, hvilke fjernsyn det kommer til at gå ud over, samt hvordan du tjekker dit tv for digitale kanaler og hvad du skal gøre, hvis skærmen går i sort.

Det får du:

  • Artikel om digitalisering: Undgå sort skærm på tirsdag
  • Stor GUIDE:
    • Tjek, om dit tv kan modtage digitale kanaler
    • Hvis skærmen er sort, hvad gør du så...
    • Gode råd: Køb af nyt fjernsyn
    • Fakta: Få styr på teknikken
    • De bedste fladskærme
    • Vælg den rigtige tv-pakke
    • Overvej streaming

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


UNDGÅ SORT SKÆRM


Den 9. februar slukker landets største tv-udbyder for det analoge tv-signal, men der er flere måder at undgå sort skærm.

Er dit fjernsyn efterhånden ved at være lidt af en museumsgenstand, der kræver et par bank på siden for at fungere? Eller har du en fladskærm af ældre dato uden digital modtager?

Så er der risiko for, at du kommer til at stirre ind i en sort skærm fra i dag – medmindre du opgraderer til digitalt tv.

Landets største tv-udbyder, YouSee, lukker og slukker nemlig for det analoge tv-signal den 9. februar.

Det betyder, at danskere med gamle billedrørs-tv eller andre fjernsyn, der ikke er i stand til at modtage digitale kanaler, bliver smidt af sendenettet. YouSee anslår, at mellem 40.000 og 80.000 husstande skal skifte fra analogt til digitalt tv.

Ingen grund til panik

»Helt tilbage i 2009 valgte man at slukke det offentlige analoge sendenet. Siden da har vi holdt det i live, men i takt med, at vi skulle bruge kapaciteten i nettet til bredbånd, HD-kanaler osv., har vi gradvist lukket de analoge kanaler. Hvis man har en grundpakke i dag, er kun 5 ud af 25 kanaler analoge, så der er efterhånden ikke meget tilbage. Nu er vi nået dertil, hvor vi lukker det hele ned,« siger René Brøchner, der er direktør i YouSee.

Du behøver dog ikke at gå helt i panik, hvis du er blandt de danskere, der stadig har et analogt fjernsyn i hjemmet. Du kan sagtens følge med i både X Factor, Badehotellet eller Nyhederne fremover – men det kræver, at du enten køber en digital tv-boks, der kan omforme de digitale signaler til analoge signaler – eller at du anskaffer dig et nyt digitalt tv.

BT giver dig her på siderne et overblik over dine muligheder, når YouSee hiver stikket til det analoge tv-signal.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

GUIDE


Gode råd: Køb af nyt fjernsyn

  • Vælg din skærm ud fra dit behov. Gør op med dig selv, om skærmen skal bruges til almindelig computerbrug, spil, billedbehandling eller film.
  • Du skal ikke stirre dig blind på de tekniske specifikationer. Prøv så vidt muligt at teste skærmen i butikken. Hvis det ikke er muligt, så sørg for, at der er returret, hvis den ikke lever op til dine forventninger.
  • Afklar om du har brug for ekstraudstyr som f.eks. webcam og højttalere. Kig på skærmens generelle kvalitet og lad kun ekstraudstyr være afgørende for dit skærmvalg, hvis du har behov for udstyret.
  • Husk at gemme kvitteringen. Du kan få brug for den senere, hvis skærmen går i stykker, og du ønsker at reklamere.
  • Overvej om du har brug for en ekstra forsikring, som elektronik-forhandleren ofte vil tilbyde dig. I mange tilfælde er du allerede dækket af din indbo-forsikring.
  • Hvordan klarer fladskærmen at vise bevægelse?
    Se et sportsprogram eller en actionfilm. Har billedet spøgelseseffekt – eksempelvis en hale efter en bold – eller virker det uroligt? Det kan især være tilfældet ved LCD-skærme.
  • Kan skærmen gengive naturtro farver? Hvis den sorte skærm fremstår som grålig, er kvaliteten for dårlig. Se efter ansigter. Se på eksempelvis nyhedsoplæsere. Ser de naturtro ud?

Kilde: Forbrug.dk / Forbrugerrådet Tænk

De bedste fladskærme

Mangler du en god fladskærm, som kan sende dit tv-signal? Det allervigtigste er, at dit tv kan modtage digitale kanaler. Derudover er billedkvalitet, lydkvalitet, brugervenlighed, ekstra funktioner og strømforbrug også en væsentlig ting at overveje, hvis du skal ud og købe nyt fjernsyn.
BT PLUS hjælper dig, og guider dig igennem junglen af fladskærme og ekstra udstyr: