På med hovedtelefonerne og du kan lytte til flere millioner pop- og rockhits. Med musikstreaming kan du nemt høre billig eller gratis musik på nettet – helt lovligt. Mens der bliver solgt færre cd’er, er musikstreaming blevet populært, fordi man kan høre al sin favoritmusik uanset, hvor man er.

Det kræver blot, at du har en computer eller en smartphone med internetforbindelse, og så er du klar til at høre musik, selvom du er i skoven eller på stranden. Der er mange muligheder for at streame musik på nettet, men de fleste tjeneste er ulovlige. Det er umiddelbart svært at finde ud af, hvilke der er lovlige, og hvilke der ikke er. B.T. Plus guider dig rundt på det danske marked for musikstreaming.

Med B.T. Plus får du:

-Guide: Her finder du den lovlige og billige/(gratis) musik på nettet

-Sådan streamer du musik fra nettet

-Gode råd: Sådan undgår du at bryde reglerne


Danskerne lytter stadig til favoritmusikken, selvom pladesalget styrtdykker. Der er kommet nye muligheder til som musikstreaming, der betyder, at du i stedet for at downloade musikken til din computer, lytter til den direkte fra den tjeneste på internettet, som du bruger. For at streame din favorit musik skal du bruge en computer og en internetforbindelse, og så er du klar til at blive sluppet løs i musikkens verden. Det er nemt, og så er det billigere end at købe en ny cd. Musikstreaming er fremtiden.

- Fordelen ved musikstreaming er, at forbrugerne har adgang til alverdens musik, uanset hvor de er, hvis bare de har en mobil eller en computer med internetforbindelse, siger Lasse Lindholm, kommunikationschef i Musikselskabernes Brancheforeningen (IFPI). De store udbydere på markedet er TDC Play, Yousee Play og Wimp. Og i løbet af efteråret kommer den svenske musiktjeneste Spotify efter al sandsynlighed til Danmark.

Gode vilkår for alle

Når du har tændt din computer, og du har åbnet dit internet, så vælger du, hvilken tjeneste du skal bruge. Ved nogle af tjenesterne skal du oprette et login for at kunne bruge dem. Men det er stadig nemt, og din pladesamling kommer ikke til at fylde for meget i stuen. Selvom der bliver solgt færre cd’er end tidligere og musikbranchen er i knæ, så er IFPI glade med streamingen.

- Det kommer alle til gode. Både forbrugere, producenter og kunstnere, siger Lasse Lindholm.

Hos de lovlige streaming-udbydere er der lavet aftaler med kunstnerne. Og det sikrer, at kunstnere og musikselskaber tjener penge på, at deres musik bliver afspillet og hørt.

Nemt at bruge

Når du skal streame musik, foregår det typisk ved, at du søger på den kunstner eller det album, du vil høre, og derefter dukker der en liste op. Hvis man er på jagt efter ny musik, findes der ofte forskellige lister med populære numre, som man kan høre. Det er muligt at søge på alt slags musik. Det store udvalg og den billige adgang til de enkelte numre er det, der er forskellen fra cd’ernes tid.

- Før handlede det om at eje musik i form af cd’er. Nu er det vigtigt at have adgang, siger Lasse Lindholm og hentyder til, at man som streaming-bruger kan lytte til uanede mængder af musik uden egentlig at eje noget som helst.

Det koster ikke mere end 99 kr om måneden at få adgang til mere end 10 mio. numre hos de lovlige tjenester.

Hvad er ulovligt?

Alle tjenesterne i guiden her på siderne er lovlige at bruge. Men hvis du falder over andre sider, som reklamerer med gratis musik, så er det med at være vågen. For det er yderst sjældent, at de er lovlige.

- Det er svært at finde rundt i alt det, der handler om musikstreaming. Men hvis man er på en side, hvor man selv kan uploade musik, så skal alarmklokkerne ringe, for det er et tegn på, at det er ulovligt at høre musik på denne side, siger Maria Fredenslund, talsmand for Rettighedsalliancen, tidligere Antipiratgruppen, som kæmper for kunstnernes rettigheder. Du kan tjekke på Dindownload.dk, hvilke sider der er lovlige at bruge i Danmark.