Hvis du køber et tv med en stor skærm, kan du ikke undvære separate højttalere, som får lyden til at matche det overvældende billede.

Vi tester her seks nye lydbarer, der skaber den helt rigtige atmosfære, når du ser film, sport eller naturreportager.

Log ind på BT PLUS og læs hele testen.

Få den ultimative tv-oplevelse

Test: Danske højttalere kæmper om en plads i din stue

Byg din egen hjemmebiograf

Test: Stor lyd til flade tv’er

Samsung sender 360-graders musik ud i stuen


Hvis du køber et tv med en stor skærm, kan du ikke undvære separate højttalere, som får lyden til at matche det overvældende billede. Her tester vi seks nye lydbarer, der skaber den helt rigtige atmosfære, når du ser film, sport eller naturreportager.

Langt de fleste moderne tv har en mangelfuld lydgengivelse, der egentlig kun egner sig til neddæmpede debatudsendelser og vejrudsigten. Det flade kabinet gør de vanskeligt – ja, nærmest umuligt – at få plads til tilpas store højttalere. De skal også være flade som tv’et, og så blive lyden det samme. For at opnå et lydbil-lede, der matcher de store skærmes visuelle magi, skal du koble eksterne højttalere på dit tv.

Den nemmeste løsning er en såkaldt tv-lydbar (også kaldet en soundbar), der er skabt til formålet: at gengive tv-lyd. Den passer ofte i design til tv’et – især hvis det er samme fabrikat – og den har de tilslutninger, som du har brug for. Her er der bedre plads til højttalere af en passende størrelse og måske en sub-woofer, som forstærker basgengivelsen, og som sikrer, at lyden har karakter og fylde langt op i mellemtone-området.

Også med musikstreaming

Subwooferen er en klar tendens i de nye lydbarer, og den er trådløs, så den kan placeres overalt i rummet – du kan al-ligevel ikke høre, hvor de dybeste lydfre-kvenser kommer fra. Selve lydbaren er tynd og lang og kan enten stilles på tv-bordet eller hænges under det flade tv.

En god lydbar koster typisk 4000-6000 kroner, og det er da lidt af en udskrivning oven i prisen på selve tv’et. Men det er en formildende omstændighed, at du også kan bruge lydbaren som højttaleranlæg, når du streamer musik trådløst fra for eksempel en tablet. Alle testens deltagere kan modtage Wi-Fi- og/eller Bluetooth-signaler. Nogle af dem kan også indgå i trådløse multi-rumssystemer, og så sparer du at skulle købe et trådløst anlæg. Lydbarerne har desuden flere indgange, så du ud ove tv’et kan tilslutte for eksempel et eksisterende musikanlæg.

Vi har valgt at teste lydbarer netop i prisspændet 4000-6000 kroner, og selvom her hele vejen igennem er tale om mærkevareproducenter, er vi overraskede – både positivt og negativt – over, hvor stor variation der er i måden, de gengiver musik og tv-lyd på.En tommelfingerregel er, at de pro-ducenter, der har mange års erfaring med at fokusere på hi-fi-systeme, også brillerer rent lydmæssigt, når det handler om lydbarer.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Denon Heos HomeCinema

Flydende musik til høj pris

Vi er forvænte med sublim lyd fra Denon, men her hænger pris og lydkvalitet ikke helt sammen.

Denon er et ikon for lydkvalitet, og streamingserien Heos har vi været begejstrede over ved flere lejligheder. Producentens trådløse multirumssystem spiller ganske enkelt fremragende. HomeCinema kan indgå i et sådant Heos-system, men det kræver at du tilkøber Heos Link til 2599 kroner, hvilket gør det testede produkt til en meget kostbar løsning, der kun er interessant, hvis du i forvejen har eller vil have Heos-multirum. Heldigvis kan du via en lille dongle streame trådløst til lydbaren med Bluetooth. Den har de tilslutninger, du har brug for. En god bonusdetalje er, at lyd-baren også har ethernet, så du kan sætte den direkte til hjemmenet-værket, hvis du ønsker det. Det er dog kun ved multirumslyd, du får brug for dette.

Opsætningen sker i en app, og det er ærligt talt lidt bøvlet. Det er smart med mulighederne, men ofte er det altså lettere at have en lille fjernbetjening, der kan bruges, når der lige skal skrues op eller ned eller vælges anden signalkilde. Selve lydbaren er nydelig og ret tynd og subwooferen naturligvis trådløs, som trenden dikterer.

Lyden er velopløst, men stemmer står lidt for ”hæst”, som om mellemtonen er for markant. Bassen er til gengæld godt integreret i lydbilledet og har let ved at ”forsvinde”, hvilket du især nyder ved film. Surround-virkningen er ikke voldsom.

Denon-lydbaren gør alt i alt et fint indtryk, men mangler det sidste til en anbefaling. Musik flyde fint, men engagerer aldrig. Heo HomeCinema er lydmæssigt bedre end testdeltagerne fra Philips, Panasonic og Samsung, men disse koster hver især cirka 1.000 kroner mindre.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Panasonic All70TEG

Smart design – men spinkel lyd

Denne Panasonic formår ikke helt at få subwoofe-rens dybe toner til at nå lydbarens frekvenser, og det lider lyden under.

Indretningsmæssigt er Panaso-nics lydbar smart. Den smalle og nærmest trekantede lydbar er konstrueret, så den kan ligge ned på tv-bordet foran skær-men. Det betyder, at den ikke syner af meget – og samtidig med sit skrå design kan kaste lyden godt ud i rummet. Der er beslag bagpå lydbaren, så den også kan hænge helt traditionelt på væggen.

Indvendigt er enheden spækket med alle de rigtige dekodere til Dolby-surroundformaterne, så det bare er at sætte den til, og så finder den selv ud af resten.

Et lille display bag frontstoffet viser, hvad du har valgt (input, volumen, opsætning osv.), og lyset i displayet dæmpes ganske fiks automatisk efter få sekunder.

Bag frontstoffet sidder tre højt-talerenheder, og de kan levere noget, der ligner ægte surround-lyd sammen med den trådløse subwoofer. Et kig på den tråd-løse subwoofer afslører en billig basenhed og et noget tarveligt kabinet i billig spånplade. Det er desværre ikke ualmindeligt, at subwooferen er pakket ind i flo sort lak, men huser billige enheder og et lavkvalitetskabinet.

Lydmæssigt har dette anlæg også visse udfordringer. Det er endog meget vanskeligt at få bashøjttalerens og lydbarens frekvenser til at ”nå” hinanden. Bassen er enten tydelig og dyb eller ikke eksisterende. Det betyder, at lyden enten er lidt spinkel domineret af lydbaren, eller at bassen banker voldsomt igennem, når der er et dybt ”bashug” i en film. Du kan justere niveauerne, men vi fik aldrig systemet til at hæng ordentligt sammen. Lydkvaliteten er dog markant bedre end fra testens tv, og surroundlyden kommer fint ud i stuen.

Lydbaren kan også anvendes til  ren musikafspilning, hvor der streames med Bluetooth eller Wi-Fi. Men ganske som ved gengivelsen af tv-lyd er lyden for tyndbenet og med en unuanceret bas. Alt målt og vejet er Panasonic-systemet altså lidt af en skuffelse, for pris og kvalitet hænger ikke sammen.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Philips HTL7140 - BEDSTE KØB

Stor kraft fra lille lydbar

Philips-lydbaren imponerer med et forholdsvis stort lydbillede fra en virkelig kompakt konstruktion.

Det er hver gang imponerende, når en lille højttaler kan gengive musikken, så den opleves meget større, end man forventer. Det er tilfældet ved Philips HTL7140, som er lige til at hænge op på væggen med de medfølgende beslag.

Hemmeligheden bag det store lydbillede er en god subwoofer, der er konstrueret, så den lyd-mæssigt kan kompensere for den nedre mellemtone, som de små højttalere i lydbaren rent fysisk ikke kan huse. Intelligente lyd-chips manipulerer lyden, så den får et passende stort volumen. Vi noterer også en fremragende fjernbetjening, hvorfra du kan vælge alt, hvad du har behov for – hurtigt og let.

Både ved gengivelse af tv-lyd og musik hænger lydbilledet umiddelbart godt sammen. Men lytter du nærmere efter, kan du godt høre at mellemtonen – især ved musik – er for dominerende. Det kan også høres ved stemmer fra tv’et, hvor vi savner lidt af den kraft og saft, vi får fra især Harman/Kardons testdeltager.

Philips HTL7140 har et unikt design og ikke mindst en eksemplarisk enkel opsætning. Tilslut, og start enheden, og den finder selv ud af, hvad de skal vælges af dekoder. Du kan også vælge selv, hvis du ønsker et andet lydbillede. Det fungerer faktisk godt, men desværre var vi ude for, at surround-dekoderen blev forvirret et par gange. Det betyder, at den vælger et forkert format, der så ikke passer til det, vi kigger på, og resultatet er da et lydbillede, hvor stemmer nærmest er placeret i baggrunden, mens baggrundslyden trækkes frem. Hver gang kunne fænomenet dog fjernes ved at skifte til et andet lydformat med fjernbetjeningen.

Lydbaren kan modtage streamede signaler trådløst via Bluetooth, og det foregår ret let både i opsætning og daglig betjening. Musikken kommer overraskende godt ud i stuen. Det bliver dog aldrig sublimt eller i nærheden af den lyd, vi oplever fra Harman/Kardon og Sony. Du skal vælge Philips, hvis du ønsker diskret og nydelig tv-lyd-system, der er ultra-let at bruge. Testdeltageren fra Harman/Kardon giver måske mere værdi for hver investeret krone, og den vinder hele testen, og så går prisen som testens bedste køb fortjent videre til Philips.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Samsung HW-J6510

Matcher dit buede tv

Hvis du har et buet tv – og helst fra Samsung – så passer denne lydbar perfekt designmæssigt.

Surroundsystemer skal omslutte dig med vellyd, men det er ikke grunden til at denne Samsung-lydbar buer ganske meget. Den er bygget til at matche et af de ret nye, buede tv fra Samsung. Har du et tv af et andet mærke, kan du ikke være sikker på at buens vinkel passer perfekt.

Det særlige design gør HW-J6510 til et specielt produkt, men finder du designet smart, er de da en overvejelse værd. Selve enheden fylder ikke meget, men den buede formgivning betyder naturligvis, at lydbaren fylder mere end en ”normal” type.

Som de øvrige testdeltagere parres Samsung-enheden med en trådløs subwoofer, og du kan overføre musik trådløst til syste-met via Bluetooth. Du behøver ikke engang tænde for lydbaren, når du skal spille. Så snart den modtager signal fra en smartpho-ne eller anden Bluetooth-enhed, som den på forhånd er parret med, vil den tænde.

Selve lydbaren er ret tung, og det krumme design har betydet, at man har måttet lave et solidt kabinet. Men det er kun godt for lydkvaliteten. Så kvalitetsindtrykket er godkendt. Subwooferen er mere plastikagtig, men ganske nydelig i sin finish og derfor let a placere i stuen. Basenhed og -port er placeret i siden af højttaleren, og den er derfor ret afhængig af, hvor tæt du stiller den på væggen. Tæt ved vil bassen blive forstærket ganske hørbart. Placeret fri af væggen vil du opdage, at subwooferen går fint i spæn med lydbaren, og lydbilledet er varmt og homogent. Ganske behageligt faktisk.

Surround-virkningen er ikke overvældende, men stemmer står klart, og der kan også komme et par solide drøn fra subwooferen. Musikken gengives ikke med det overskud, du møder hos en Har-man/Kardon eller Denon, men gengivelsen er absolut godkendt.

Det allerbedste argument for HW-J6510 er dog, at det er et naturligt valg til et krumt Samsung-tv.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Sony HT-NT3 - DATATID ANBEFALER

Fungerer godt med alle tv

Sonys største forcer er dens interaktion med alle smart-tv samt en lydgengivelse i den bedre ende.

Lydbaren er tung, har et solidt kabinet og kan huse højttalere, der er fysisk større end hos de fleste testdeltagere. Der følge også en subwoofer med, og her er basenheden frontvendt sammen med basrefleksporten hvilket gør det nemmere at retningsbestemme bassen og få den godt integreret med lyd-baren.

Opsætningen er eksemplarisk. Nærmest inden vi opdagede det, tændte lydbaren selv for vores test-tv (der ikke var fra Sony), og en menu fremkom. Her kan du vælge forskellige indstillinger og naturligvis skrue op og ned med dit tv’s fjernbetjening.

Den medfølgende fjernbetje-ning er dog rar at have. Her har du indstillinger, så du kan styre en Blu-ray-afspiller med mere. Men også en knap lige ved siden af volumenknappen, så du hurtigt kan skrue op og ned for volumen fra subwooferen. Det er en god, lavpraktisk feature, der er ekstrem rar i situationer, hvor noget af musikken eller tv-lyden har masser af power og bas, mens andre passager kan tåle et lille boost. Tv-lyden fra for eksempel film, nyheder og fodboldtransmissioner håndterer Sonys lydchip ganske godt.

De forskellige lyd-modes matcher fin de forskellige input, og er du til stor arenalyd – for eksempel fra en fodboldkamp – er Sony-systemet klart bedst i denne test.

Trådløs streaming sker via Blue-tooth eller Wi-Fi, og der er endda en ethernet-port. Som musikformidler leverer dette Sony-tilbud et stort solidt lydbillede, der er yderst homogent. Det er kun overgået af Harman/Kardon i denne test. Til gengæld har Sony en lidt bedre surround-virkning end topkonkurrenten.

Sony HT-NT3 er det oplagte valg, hvis du prioriterer nem integration mellem tv og lyd-bar – også når enhederne er af forskellige mærker. Læg dertil en lydkvalitet, der er testens næstbedste, og vi må give systemet en klar anbefaling!

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Harman/Kardon SB26 - TESTVINDER

Testens smukkeste gengivelse

Kan du leve med halvstore enheder, skal du kigge på dette system med testens suverænt bedste lyd.

Umiddelbart ville vi anslå, at Harman/Kardon SB26 var testens dyreste deltager, for lydbaren er større, har bedre højttalere og er i det hele taget mere lækkert bygget end konkurrenterne. Det samme gælder subwooferen, som er bygget ind i et solidt og tungt kabinet. I bunden sidder en stor bas-enhed af en gedigen kvalitet, klart den bedste i testen. Alligevel ligger SB26-systemet prismæssigt midt i feltet.

SB26 leverer ikke så overraskende en solid lyd. Subwooferen går smukt i spænd med lydbaren, og lydbilledet er både stort og sammenhængende. Selv ved høje lydstyrker virker systemet ikke spor presset, hvilket er et tydeligt tegn på store og stærke højttaler-enheder og på gode forstærkere. I det hele taget er lydbilledet, når der spilles musik, homogent og slagkraftigt.

Når du tænder for tv-lyden, nyder du, at stemmer har en stør-relse og en dybde, som ingen af testens øvrige deltagere kan levere.

Helt fejlfrit er systemet dog ikke. Surroundlyden kan vælges i flere udgave, men uanset hvad bliver lyden aldrig omsluttende. Surroundeffekten er ikke i nærheden af det, som et ægte surroundanlæg kan præstere. Det formår kun få lydbarer. Men du kan glæde dig over et lydbillede, der er bredt og magtfuldt.

På minussiden tæller også et manglende display. Den lille fjernbetjening er heller ikke speciel lækker, og du ved aldrig – på grund af det manglende display – om lydbaren har modtaget din ”ordre”. SB26 skruer langsomt op for lyden, når du tænder, og det går så langsomt, at man er i tvivl om, hvorvidt der er tændt.

Det skal dog ikke skygge for vores begejstring over bygge- og lydkvalitet. Klart testens bedste deltager.

Få den ultimative tv-oplevelse

Test: Danske højttalere kæmper om en plads i din stue

Byg din egen hjemmebiograf

Test: Stor lyd til flade tv’er

Samsung sender 360-graders musik ud i stuen