​Du har måske slet ikke brug for en bærbar computer med en overflod af hestekræfter, så hvorfor ikke spare en masse penge og kigge på budgetprisklassen mellem 3.000 og 4.000 kroner, før du køber ny computer?

Du har måske ikke det store behov for at kunne håndtere grafik, redigere videoereller kaste dig ud i heftige action-spil. Eller du skal måske bare have en supplerende computer, som du nemt kan have med til møder, i sommerhus, i skole – uden at den skal kunne yde som en workstation. Så skal du måske kigge på prisklassen lige under de 4.000 kroner, næste gang du køber bærbar pc.

Her kan du få både små og ultrabærbare computere eller velvoksne modeller med fuldt tastatur og stor skærm. Og de er ikke fyldt med varm luft, men kan rent faktisk bruges til noget.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs testen af fem bærbare til under 4.000 kr. Du får også bud på godt tilbehør, der giver din bærbare lidt ekstra.

Vi tester: Asus EeBook E403SA - HP Pavilion 15-ab121no - Acer Chromebook R11 - HP Pavilion 15-af103no - Asus transformer Book flip TP200SA.

Læs også: 7 sikre råd før du køber en bærbar til gamingStortest: Seks lette, mobile bærbare med power - Gør din bærbar til et trådløst hotspot - Udvid skærmpladsen på din bærbare - Træk noget ekstra ud af din bærbare.


Du har måske slet ikke brug for en bærbar computer med en overflod af hestekræfter, så hvorfor ikke spare en masse penge og kigge på budgetprisklassen mellem 3.000 og 4.000 kroner, før du køber ny computer?

Du har måske ikke det store behov for at kunne håndtere grafik, redigere videoereller kaste dig ud i heftige action-spil. Eller du skal måske bare have en supplerende computer, som du nemt kan have med til møder, i sommerhus, i skole – uden at den skal kunne yde som en workstation. Så skal du måske kigge på prisklassen lige under de 4.000 kroner, næste gang du køber bærbar pc.

Her kan du få både små og ultrabærbare computere eller velvoksne modeller med fuldt tastatur og stor skærm. Og de er ikke fyldt med varm luft, men kan rent faktisk bruges til noget.

Ydelsen er dog den billige computers akilleshæl. Du får ikke en processor fra øverste hylde, ej heller den nyeste skærmeteknologi med gispende høj opløsning. Til gengæld skal du ikke betale for funktioner og ydelse, du måske alligevel ikke har behov for.

Langsomt er bLevet hurtigtEn billig bærbar anno 2016 er slet ikke så ringe afslører vores test. For selvom der ikke står Intel Core i7 eller en anden topprocessor på menuen, så er de nyeste prisbillige og mindre kraftige processorer ikke langsomme. Hele niveauet er løftet betragteligt de seneste år.

Billige computere er nu virkelig hurtige set i forhold til niveauet for en håndfuld år siden. En tablet eller smartphone er langt rin-gere talknuserydelse end selv den billigste bærbare på markedet.

På et enkelt punkt har de billige bærbare dog ikke løftet sig de senere år – og her er de dårligere end tablets og smartphones i den høje ende: Du får ikke en særlig høj chassiskvalitet. Luksusfornemmelsen udebliver, og holdbarheden er generelt lavere end for dyrere maskiner. Desuden har tastatur og skærm ikke samme kvalitet – især det første kan have betydning, hvis du skal skrive meget. Skærmene i testen er heller ikke i full HD.

Der har været gjort mange forsøg på at udvikle billige bærbare computere. Det måske mest seriøse lige nu er maskiner baseret på Googles Chrome-styresystem. Der var masser af ”hype”, da de første maskiner blev lanceret, og selvom begejstringen er dæmpet noget, lever dette Windows-alternativ stadig, og vi har en enkelt maskine med i denne test.

Chrome er et skybaseret styresystem. En Chrome-computer uden netforbindelse er derfor ret handicappet. Den starter straks, nærmest som en tablet. Til gengæld er programudvalg og ydelse ikke på niveau med en Windows-pc.

Men det er rart med et alternativ, som kan gøre udvalget i de billige prisklasser lidt større. For her er der langt fra ligeså meget at vælge imellem som højere oppe på prisskalaen. Udvalget af producenter er begrænset. Kun nogle af de dominerende mærkevarer går seriøst ind i bil-ligmarkedet. Apple er naturligvis helt fraværende, og danske specialproducenter har heller ikke råd til at lege med

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Asus EeBook E403Sa
Asus EeBook E403Sa
Vis mere

Asus EeBook E403SA - TESTVINDER

Finish og performance i særklasse

Den er hurtig, den er let, og den ser godt ud. Denne Asus vinder testen.

1,5 kilo lavvægt kombineret med 14”-skærm og lækker finis lyder da godt, ikke? Og i praksis er Asus E403SA da også virkelig lækker. Skærmen er nok lidt mindre end hos mange konkurrenter, men den har samme opløsning som en 15,6”-skærm, så den er ligeså fin at arbejde med.

Du får et fuldt tastatur i normal størrelse, og når skærmen vippes op, vipper den samtidig undersiden af tastaturet lidt op, så du får en bedre position, når du skriver. Samtidig er tastaturet lidt bedre, end man er vant til i prisklassen. Der er god vandring og fornemmelse i fingerspidsene. Eneste minus er, at tasterne ikke føles så letgående som på de bedste keyboards.

Du kan også glæde dig over, at maskinen kan holdes kørende op mod 14 timer på en enkelt batteriopladning. I praksis kunne den holde over 10 timer i vores testopstilling, hvilket også er fornemt og rigeligt til selv en forsinket togrejse mellem København og Aalborg. Når computeren åbnes fra dvale, går der ganske få sekunder, før den er klar. Det sker ikke så hurtigt som med en Chrome-baseret bærbar, for eksempel Acer R11, men kvikt nok til, at man ikke bliver det mindste utålmodig.

Under chassiset gemmer sig en solid computer, der også måle-mæssigt klarer sig fremragende i vores benchmarktest. Går vi i detaljer i den omfattende PC Mark Pro-måling, kan vi se, at det især er opstart af programmer og adgang til hukommelsen, der gør Asus hurtig.

Den er ekstrem dygtig til at åbne programmer, hente udvidelser og den slags. Men sætter du et tungt spil på, kan du tydeligt se, at den halter efter i forhold til for eksempel HP 15-ab121no, som har et dedikeret grafikkort. Det betyde ikke, at du ikke kan game med denne Asus; den er bare bedre til allroundopgaver. Ved fil vil du nyde de dybe farver på skærmen og ikke mindst den fine lyd, som er overraskende stor og homogen, når man tænker på, hvor lille computeren er.

Hurtig ssd-hukommelse

Elektronikken holdes i takt med en Pentium-processor, men der er blot 4 GB brugerhukommelse. Det er lige i underkanten, men når Asus’en løber tør for hukommelse, får den blot hjæp fra ssd-harddisken, som er ultrakvik. Hard-diskpladsen er dog nede på sølle 64 GB, så det er afgørende, at du har en ekstern disk eller adgang til masser af lagerplads i skyen. Læg programmer og alt det, der er mest nødvendigt, på den interne disk, og brug de eksterne til alt andet, så er du godt kørende.

Den lille disk er absolut Asus EeBooks største svaghed, men når alle faktorer lægges sammen, har vi alligevel en vinder på point i denne ellers meget lige test.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

HP 15-ab121
HP 15-ab121
Vis mere

HP Pavilion 15-ab121no

Lækker indpakning

Skulle vi alene vælge på design løb denne HP med sejren.

Denne Pavilion fra HP er pakket ind i lækkert alulook med struktur i overfladen. Tastaturet er af blank aluminium, og der er et perforeret panel, hvor lyden fra B&O-højttalerne slippes løs. Designet er indbydende, og når 15-ab121no står på hylden lige ved siden af den anden HP i denne test, 15-af103no (som vi tester på næste side), ville de fleste nok vælge denne blanke sag.

Det er ikke kun lir, for så snart du bruger maskinen til multimedier, vil du opdage dens talenter. Her kommer skærmen på 15,6” til sin ret, ligesom filmens lydspor fra B&O-højttalerne har masser af detaljer og kommer godt ud i stuen. Der medfølger HP Lounge, som betyder, at du får en musik forærende – igen er det lyd og underholdning, der er fokus på.

Også via hovedtelefoner er lyden god og detaljeret og en klasse over de øvrige i testen. Tastaturet er en anelse glat i overfladen, og da tasterne er lidt små i det, betyder det, at de kræver lidt tilvænning, for du rammer rigtigt hver gang.

Under tastaturet gemmer sig en processor, der er lidt langsommere end i den anden HP, vi tester, men målemæssigt er 15-ab121no alligevel en tand bedre. I praksis oplever vi, at den anden HP er bedre, når det handler om spil og grafik.

Til almindelige pc-opgaver er 15-ab121no fin uden at vær fantastisk hurtig. Det er altså meget program- og opgavespecifikt, om du skal vælge denn eller den anden HP i testen, hvis ydelsen er det vigtigste.

Skal du primært udføre almindelige pc-opgaver og i mindre grad spil, kan du sagtens vælge denne 15-ab121no. Den har bedre lyd og design, men giver ikke så godt pris/ydelsesforhold som 15-af103no.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Acer Chromebook R11
Acer Chromebook R11
Vis mere

Acer Chromebook R11

Chrome på godt og ondt

En bærbar med Chrome-styresystemet har sine begrænsninger, men der er åbenlyse fordele.

Denne computer er på størrelse med et A4-ark, så den passer perfekt ned i attachémappen. Chassiset i plast fås i sort eller hvid, og det fylder ikke meget, og den trykfølsomme skærm er på blot 11,6”. Når skærmdelen lukkes op, dukker der nogle forbavsende store taster frem. Men det giver mening, for trods computerens små dimensioner, tilbyder den tastatur i fuld størrelse, og tasterne er langt bedre at skrive på, end du ofte oplever det på meget kompakte computere, hvor tasterne simpelthen er for små til almindelige mandefingre.

Tastaturet er dog ikke i verdensklasse. Du glider lidt på tasterne, men følelsen og vandringen er god. Her skal du altså ikke skrive din næste bestseller, men trods alt får du et tastatur, der ligger over gennemsnittet i prisklassen.

Så snart du starter Acer, er den klar til at blive taget i brug. Den benytter nemlig Googles Chrome-styresystem. Så snart du vipper skærmen op, er den parat og i øvrigt er computeren også straks på nettet, uden hvilket den ikke er så meget værd, da Chrome trækker på en række tjenester i skyen.

Alt går hurtigt. Internetbrowseren åbner straks. Ethvert andet program er klar med det samme. Det gør R11 genial på uddannelsessteder, hvis man har brug for ofte og helst hurtigt at komme på nettet, hvorfra den henter sine programmer. Du har altså ikke samme programpakke som i en Windows-maskine, hvilket mange nok vil synes, diskvalificerer computeren. Men det betyder ikke, at du behøver ”gå ned” på underholdningen. Du kan streame, se film og tv som med andre bærbare. Og R11’s skærmdel kan endda vippes rundt og computeren stilles op på bordet som et A-skilt på fortovet. Da skærmen er trykfølsom, er computeren let at betjene uden adgang til tastatur.

Chrome-styresystem er både godt og skidt. De programmer, der findes, kører hurtigt og e-fektivt, men der er også et stort udvalg af software, du ikke har adgang til. Medmindre du er en uddannelsesinstitution, der skal have noget billigt og effektivt, så er en Chromebook nok kun et mobilt supplement til en Windows-computer.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

HP 15-af103 no
HP 15-af103 no
Vis mere

HP Pavilion 15-af103no - BEDSTE KØB

Kan en del uden at prale

Her har du en god og solid arbejdsmaskine, hvor specifiationerne er over middel.

Indrømmet: Det har været svært at finde en vinder i dette felt hvor konkurrencen er meget tæt. Og denne HP har da også en stærk konkurrent i den anden HP i testen, der er noget flotter designet og har et langt mere blæret look.

Men denne 15,6” vinder en fornuftsejr. For dykker vi ned i detaljerne i 15-af103no kan vi konstatere, at der er 8 GB hukommelse til rådlighed. Det er mere end hos konkurrenterne, og netop ram er et punkt, der er afgørende, når der arbejdes med mange filer og programme hver dag. Desuden er harddisken på hele 2 TB, hvilket igen gør hverdagen lettere, når du ikke skal tænke på konstant at skulle tømme disken for overflødig billeder og andet, der fylder op. På den lange bane er denne ellers lidt anonyme sag et rigtigt godt køb.

Den har ikke mest X-factor i feltet, men designet er på ingen måde grimt. Overfladen er nubret og fladen omkring tastature helt glat. Men begge har en evne til at ”frastøde” selv de mest fedtede fingre og er desuden fine at hvile hænderne på.

Det sætter du pris på, når der skal skrives, for tasterne kan du skrive længe på. De er lidt små til store fingre, men der er god afstand mellem dem, så de flest på testholdet fandt dem gode efter lidt øvelse.Skærmen er tydeligvis ikke en kostbar type og mangler de sid-ste detaljer i gengivelsen. Men den har alligevel en dybde og glød, som vi normalt forbinder med lidt dyrere modeller. Det ville være rart med full HD-opløsning, men den er lidt lavere som hos de øvrige testkonkurrenter, og det er faktisk medvirkende til de dybe farver. Med større billedpunkter er det nemlig lettere at få glød og dybde i en skærm.

Performancemæssigt kan vi måle, at 15-af103no ikke er feltets hurtigste. Faktisk ligger den noget efter for eksempel Asus EeBook, som endda koster lidt mindre. Men Eebook er kvik på grund af en ssd-disk og andre faktorer, der giver fordele i vores måleprogram, som tager alt med i betragtning. I praksis er denne HP måske heller ikke den kvikkeste til at åbne programmer, men sæt et spil på, og den begynder at løbe fra konkurrenterne. Spillet kører kvikkere, og i det hele taget lapper 15-af103no multimedier i sig uden problemer.

Meget valuta for pengene

Grunden til dette skal findes i at 15-af103no har et dedikeret Radeon-grafikkort, som tydelig tager over, så snart der står multimedie på menuen.

Lyden har ikke har helt samme detaljering som fra den anden HP-deltager i testen. Men 15-af103no har god volumen og power af en bærbar at være.

15-af103no brillerer med andre ord ikke på nogen punkter, men den er en slider, som samlet set giver rigtig meget valuta for pengene. Og det betyder, at vi bedre kan tilgive for den svage, men konstante blæserstøj, som 15-af103no udsender.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Asus TP200
Asus TP200
Vis mere

Asus Transformer Book flip TP200SA

Ultrakompakt og ret kvik

Minder om testvinderen. Blot er skærmen mindre, og tasterne er af samme grund ret klejne.

Den er ikke stor, denne Trans-former Book, tykkelsen er på under 2 centimeter, og vægten er kun lige over 1 kilo – kort sagt nem at have med i rygsækken. Ligesom Acers Chromebook. Men her benyttes Windows 10 i stedet for Google Chrome, og det er en gevinst.

Finishen i aluminium er stort set identisk med testvinderen. Og denne Asus har da også stort set samme bestykning som testvinderen. Kun skærmens dimensioner er forskellig – og derfor størrelse, vægt og pris.

Så groft sagt kan vi sige, at kan du nøjes med en 11,6”-skærm, kan du sagtens kigge efter denne model i stedet for testens vinder. Men du skal være meget opmærksom på, at selvom opløsningen på de to modellers skærme er identisk, så giver 2,4” mindre skærmplads en helt anden oplevelse. På en stor skærm er det markant rarere at kigge internetsider, læse dokumenter og opleve video. Desuden er tastaturet på denne mindre model også betydelig mere klejnt. Tasterne er dog over gennemsnittet i kvalitet og udmærkede at skrive på – men altså ikke helt så gode som hos testvinderen. Men Transformer Book Flip TP200SA er kvik til alt. Start den op fra dvale, og den er forbavsende hurtig. Det samme gælder adgangen til det trådløse netværk. Og starter du et program, er det oppe på skærmen, før du næsten kan blinke. Kun ved heftige grafikopgaver og lignende kan du få denne Transformer-book til at gispe efter vejret og give dig forlænget ventetid.

Underholdning er også maskinens hjemmebane, da du kan vippe skærmen rundt og stille computeren næsten, som du vil. Nu kan du så bruge den trykfølsomme skærm til det, du vil navigere rundt i – for eksempel film fra en streamingtjeneste.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Gør computeren bedre med tilbehør

En billig bærbar computer har nogle naturlige begrænsninger, men dem kan du udbedre med tilbehør, der gør oplevelsen af maskinerne bedre og hverdagen lettere. Vi har håndplukket nye, spændende ting til inspiration.

Taske: nul ridser. Et beskyttende cover eller en taske, så du undgår kedelige ridser på din nye bærbare, er efterhånden et must. Denne fra Samsonite yder fin beskyttels, dog ikke mod tab på jorden. Omsvøber 13,3”-bærbare, men større og mindre varianter finde. Samsonite AirGlow Laptop Sleeve. Pris: 329 kr.
Taske: nul ridser. Et beskyttende cover eller en taske, så du undgår kedelige ridser på din nye bærbare, er efterhånden et must. Denne fra Samsonite yder fin beskyttels, dog ikke mod tab på jorden. Omsvøber 13,3”-bærbare, men større og mindre varianter finde. Samsonite AirGlow Laptop Sleeve. Pris: 329 kr.
Vis mere

Mus og tastatur: Bedre tastatur.  Trådløst tastatur med taster i fuld størrelse og en matchende mus – det er rart, når du er hjemme og skal arbejde mange timer i træk. Logitech-sættet udmærker sig ved afrundede sider og bløde gummigreb. Fungerer med Windows, Chrome og Mac OS. Logitech Wireless Combo MK520. Pris: 499 kr.
Mus og tastatur: Bedre tastatur. Trådløst tastatur med taster i fuld størrelse og en matchende mus – det er rart, når du er hjemme og skal arbejde mange timer i træk. Logitech-sættet udmærker sig ved afrundede sider og bløde gummigreb. Fungerer med Windows, Chrome og Mac OS. Logitech Wireless Combo MK520. Pris: 499 kr.
Vis mere

Videokabel: Suppler portene. Har din nye bærbare ikke den port, som en ekstern skærm kræver, er det blot at finde et passende kabe – som dette, der har HDMI i den ene ende og DVI-D i den anden. Fås i mange varianter og priser. Denne udgave er 2 meter lang. Adder HDMI DVI-D Videokabel. Pris: 229 kr.
Videokabel: Suppler portene. Har din nye bærbare ikke den port, som en ekstern skærm kræver, er det blot at finde et passende kabe – som dette, der har HDMI i den ene ende og DVI-D i den anden. Fås i mange varianter og priser. Denne udgave er 2 meter lang. Adder HDMI DVI-D Videokabel. Pris: 229 kr.
Vis mere

Optisk drev: Ekstern dvd. Hvis du ønsker en meget fla bærbar, er den helt sikkert uden optisk drev. Men så kan du bare supplere med et eksternt dvd-drev. Hermed kan du nemt nyde dvd-film elle brænde en disk. Denne brænder fra Lenovo vejer blot 235 gram, er 1,32 centimeter høj og tilsluttes via USB. Lenovo UltraSlim DVD Burner. Pris: 408 kr.
Optisk drev: Ekstern dvd. Hvis du ønsker en meget fla bærbar, er den helt sikkert uden optisk drev. Men så kan du bare supplere med et eksternt dvd-drev. Hermed kan du nemt nyde dvd-film elle brænde en disk. Denne brænder fra Lenovo vejer blot 235 gram, er 1,32 centimeter høj og tilsluttes via USB. Lenovo UltraSlim DVD Burner. Pris: 408 kr.
Vis mere

Usb-stick: Hurtig backup. Hvis du lynhurtigt skal lagre dokumenter – for eksempel en backup – billeder eller endda film er en stor USB-stick den nemmeste løsning. Denne fra Kingston har hele 64 GB lager og der overføres hurtigt via USB 3.0. Er der tale om følsomme data, bør du kigge efter en stick til lidt højere pris, men med datakryptering. Kingston 64 GB Datatraveler 100. Pris: 430 kr.
Usb-stick: Hurtig backup. Hvis du lynhurtigt skal lagre dokumenter – for eksempel en backup – billeder eller endda film er en stor USB-stick den nemmeste løsning. Denne fra Kingston har hele 64 GB lager og der overføres hurtigt via USB 3.0. Er der tale om følsomme data, bør du kigge efter en stick til lidt højere pris, men med datakryptering. Kingston 64 GB Datatraveler 100. Pris: 430 kr.
Vis mere

Ekstern skærm: Større billede. Blæs billedet fra den lille notebook-skærm op på en storskærm, når du er hjemme. Denne AOC på 23,8” udmærker sig ved at have et for prisklassen unikt lækkert design. Samtidig leverer den kun 7,5 millimeter tynde skærm et fint billed, som især klæder film. AOC i248FXH. Pris: 1.399 kr.
Ekstern skærm: Større billede. Blæs billedet fra den lille notebook-skærm op på en storskærm, når du er hjemme. Denne AOC på 23,8” udmærker sig ved at have et for prisklassen unikt lækkert design. Samtidig leverer den kun 7,5 millimeter tynde skærm et fint billed, som især klæder film. AOC i248FXH. Pris: 1.399 kr.
Vis mere

Harddisk: Lager nok. Køber du computer med ssd-disk øges performance, men disse diske har ofte lav lagerkapacitet. Så suppler med en ekstern harddisk som denne fra Western Digital. Fås i flere forsKellige farver og i størrelser fra 500 GB til 2 TB. WD Passport Ultra. Pris: 579 kr. (1 TB).
Harddisk: Lager nok. Køber du computer med ssd-disk øges performance, men disse diske har ofte lav lagerkapacitet. Så suppler med en ekstern harddisk som denne fra Western Digital. Fås i flere forsKellige farver og i størrelser fra 500 GB til 2 TB. WD Passport Ultra. Pris: 579 kr. (1 TB).
Vis mere