Det er en klar trend lige nu, at enkeltstående, trådløse højttalere enten er runde eller på anden vis er indrettet til at kastes lyden ud hele vejen rundt om kabinettet. Det dokumenterer denne kæmpetest af otte streaminghøjttalere i forskellige udformninger og prisklasser.

Går du i dag ind i din lokale elektronikforretning og spotter de trådløs højttalere – som der er mange af – er det påfaldende så mange af dem, der er runde eller er formet, så lyden bliver spredt i mere end én retning. Modsat det traditionelle hi-fi-stereosæt, hvor vi benytter to højttalere til at opnå god spredning i rummet, sælges trådløse højttalere sjældent i sæt. De afsættes som enkelthøjttalere, og derfor skal de selvfølgelig formes, så de spreder lyden ud i til alle sider. Den trådløse lyd skal kastes ud hele vejen rundt.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen og få den store test af 8 trådløse højttalere i prislaget omkring 1.000 kr. Vi tester her:

  • Logitech UE Boom 2

  • Samsung Radiant360 R1 WAM1500

  • JBL Flip 3

  • Yamaha Relit LSX-70

  • Philips BT6600

  • Clint Asgaard Freya

  • Bluedio BS-2

  • Scansonic BT300

Læs også: 7 tjekpunkter før du køber trådløs højttaler - Fire veje til trådløs musik i hjemmet - Stortest: Billige trådløse stereohøjttalere - Sådan bliver din musik trådløs - Stortest: Få lyd i hele rummet fra én højttaler


Det er en klar trend lige nu, at enkeltstående, trådløse højttalere enten er runde eller på anden vis er indrettet til at kastes lyden ud hele vejen rundt om kabinettet. Det dokumenterer denne kæmpetest af otte streaminghøjttalere i forskellige udformninger og prisklasser.

De første trådløse højttalere lignede traditionelle højttalere. De var kvadratisk designede, og enhederne sendte alle musikken ud i samme retning, ligesom det er tilfældet med traditionelle hi-fi-højttalere. Det er nærmest, ligesom dengang de første spillefilm dukkede op i begyndelsen af 1900-tallet: Alt foregik i en teaterkulisse, for film blev i starten opfattet som affotograferet teater. Filmfolkene blev klogere, og det er højttalerproducenterne også.

Går du i dag ind i din lokale elektronikforretning og spotter de trådløs højttalere – som der er mange af – er det påfaldende så mange af dem, der er runde eller er formet, så lyden bliver spredt i mere end én retning. Modsat det traditionelle hi-fi-stereosæt, hvor vi benytter to højttalere til at opnå god spredning i rummet, sælges trådløse højttalere sjældent i sæt. De afsættes som enkelthøjttalere, og derfor skal de selvfølgelig formes, så de spreder lyden ud i til alle sider. Den trådløse lyd skal kastes ud hele vejen rundt.

Smart ser det jo også ud med en rund højttaler. Når den så også er kompakt, er den jo mere møbleringsvenlig end de traditionelle lydkasser. Dertil kommer, at den lille trådløse højttaler sjældent er højere end et A5-ark, så den er nem at tage med overalt i boligen og endda ud i haven, hvos man er så heldig at have sådan en.

God og rund lyd

Det runde design har yderligere en fordel. Konstruktionen bliver automatisk mere stiv end i et firkantet kabinet. Det sikrer et mere vridningsstabiltprodukt, der kan tåle slag og stød, ogdet er godt for lyden. For når kabinettet er en cylinder eller noget, der ligner, kan der ikke opnå såkaldte stående lydbølger (resonanser) inde i kabinettet.

Vi tester her otte vidt forskellige, trådløse højttalere. For at give dig et overblik over markedet har vi valgt at lade alle priskategorier være repræsenteret. De fleste runde, trådløse højttalere befinder sig i dag i prislaget omkring de 1000 kroner. Det afspejler testen også.

Test af 8 vidt forskellige trådløse højttalere

Logitech UE Boom 2 - TESTVINDER

Trendsætteren løber med guldet

UE Boom er de runde højttaleres trendsætter, og den lille 2’er fortsætter de fine traditioner

Den helt runde Ultimate Ears Boom fra Logitech har på mange måder sat markedsstandarden for, hvordan en moderne trådløs højttaler skal udformes. Og Boom2 fortsætter, hvor forgængeren slap. Det er en forholdsvis lille og helt rund højttaler, der kan tåle ret meget. Dyp den i poolen, tab den på jorden eller kast med den, og den vil stadig spille videre. Den er IPX7-certificeret (meget hårdfør!) og kan tåle at opholde sig under vand i en meters dybde i op til 30 minutter.

Det er nok ikke noget, du vil udsætte højttaleren for (man hører ikke så godt under vand), men pointen er, at Boom 2 ikke bliver ødelagt, fordi du tager den med ud i naturen eller på stranden. Her vil du også sætte pris på de forrygende 15 timers batteritid. Ikke mindst når din smartphone er ved at løbe tør for strøm og skal have et boost.

Men også hjemme vil den lille højttaler gøre sig godt, og her kan du kombinere flere højttalere i forskellige farver. Du kan ikke sætte dem op i en multirumsløsning, men du kan parre hver højttaler med op til otte enheder. Det skermed Bluetooth eller NFC.

Du kan pare direkte eller via app, alt efter hvor mange funktioner du ønsker – herunder også at kunne tage opkald.

Lyden udsendes af af to basenheder og to diskantenheder. De to basenheder forstærkes endvidere af en enkelt passiv bas, der er med til at give de dybeste frekvenser mere fylde og tilstedeværelse.

UE Boom 3 spiller godt. Den vigtige mellemtone når godt ud i rummet uanset, hvor du er i forhold til højttaleren. Den er nærvær i gengivelsen, så musikken opleves engagerende, og så gør det mindre, at bassen ikke er markedets dybeste eller mest nuancerede. Lydgengivelsen er absolut godkendt og pænt over gennemsnittet, når vi lytter til hele testfeltet. Der er et drive i den lille højttaler, som vi sætter stor pris på.

Vi sætter også pris på de meget store knapper, hvor du let kan skrue op eller ned for lyden, ligesom du kan lægge højttaleen ned på bordet, uden at den ruller rundt trods cylinderdesignet.

UE Boom2 er kort sagt et gennemtænkt produkt, hvor lyd, design og betjening går op i en smuk enhed. Den homogene og fyldige sound klæder en lille stue, men fungerer også godt, når du er udenfor. Vil du have endnu mere detaljeret lyd, skal du vælge Asgards Freya. Men alt målt og vejet løber den nye klassiker med testguldet denne gang.

+ Store volumenknapper (+ og -) gør det let hurtigt at regulere lydstyrken.

+ Stik til opladning og den analoge indgang er placeret i bunden.

+ Højttaleren er vandtæt ned til en meter i op til 30 minutter.

+ Tag et mobilopkald – så kommer lyden ud gennem højttaleren.

+ Op til otte forskellige enheder kan parres med højttaleren.

Samsung Radiant360 R1 WAM1500

Intelligent lydspredning

Ved at bruge et afprøvet højttalerprincip spreder R1 lyden perfekt 360 grader rundt

Var det ikke på grund af touchpanelet i toppen, ville du ikke opdage, at Samsung R1 er en trådløs højttaler. Men sæt strøm til, og der dukker et lille symbol op øverst, og en stemme fortæller, at højttaleren er klar til tilslutning. Det er ret cool faktisk, og du kan svirpe på og berøre overfladen, når der skal spilles. R1 har tilnavnet Radiant360 og den spreder da også lyden ud via en linse, så den kan nøjes med to højttalerenheder til at dække 360 grader rundt. Samme princip er brugt i ældre hornhøjttalere, men også i kostbare modeller fra B&O.

Højttaleren sættes med en app op til Wi-Fi eller Bluetooth, og fra appen kan du styre musik og gengivelse. Men du kan også bare spille direkte fra Bluetooth, og denne både/og-mulighed er smart. Med Wi-Fi i den normale opsætning opnår du ikke mindst god rækkevidde. Men er du udn for hjemmet, kan du hurtigt let tilslutte sig med Bluetooth. Når der er hul igennem, giver højttaleren dig besked.

Det første man lægger mærke til under lytningen er den ret massive bas (højttalerens størrelse taget i betragtning). Bassen vender nedad i højttaleren, og stiller du R1 på gulvet, vil underlaget give et ekstra boost. Denne effekt når langt op i mellemtonen, der af samme grund har god volumen. Det er fint, og derfor er det ekstra ærgerligt, at de øverste oktaver slet ikke har definition og tilstedeværelse som mellemtone og bas.

Samsung R1 er en velkonstrueret højttaler, du kan stille overalt, og lyden vil nå godt ud i rummet. Men den har nogle klare begrænsninger, og lukker du for meget op for volumen, vil den lyde klemt og endda forvrænge lidt i bassen. Men hold lydstyrken moderat, og du har en stuevenlig højttaler, som kan placeres næsten overalt.

JBL Flip 3

Vellyd ved vandet

JBL leverer vellyd og er pakket ind, så den kan tåle de fleste strabadser

Flip 3 er endnu en Bluetooth-højttaler, der kan tåle lidt vand, har genopladeligt batteri, kan fungere som powerbank og kan håndtere telefonsamtaler. Som trenden foreskriver, fås den også i en masse forskellige farver.

Men producenten bagved er ikke hvem sim helst. JBL har et stort navn blandt lydentusiaster og har begået store hi-fi-højttalere til feinschmekere og pladestudier. Den knowhow stråler ud af Flip 3, når men lytter via en trådløs Bluetooth-forbindelse. Lydbilledet er nemlig sammenhængende og letflydende. Musikken har en naturlig klang – og en større klang, end du forventer af så lille en højttaler.

Bassen er ikke kraftig, men veldefineret, og det store lydbillede skal findes i at man har sat et par små basenheder i hver ende af ”røret”, som sikrer, at bassen boostes godt. Det er hemmeligheden bag, at højttaleren spiller noget højere, end dimensionerne lægger op til. Det er et gammelt ”trick”, som er særdeles veludført her.

Flip3 har naturligvis nogle begrænsninger, og lydniveauet er ikke til en stor stue. Skruer du for højt op, eller er bassen for dyb, bliver lyden noget klemt. Men hold lydniveauet moderat, og Flip3 kvitterer med et lydbillede, der er behageligt uanset, om du sidder omkring lejrbålet eller står ved blusset i køkkenet og streamer de nyeste numre fra en onlinemusiktjeneste.

Yamaha Relit LSX-70 - Datatid anbefaler

Lyd og lys i hele stuen

Den ligner en mindre UFO, men er en højttaler med indbygget lys!

Denne Yamaha skiller sig ud fra testfeltet på mange måder. Den er noget større end konkurrenterne, den er ret meget dyrere, og så kan den også fungere som lampe. Den runde, næsten tragtformede højttaler har indbygget lys bag frontgitteret, der går hele vejen rundt. Lyset kan styres med den medfølgende fjernbetjening. Så du kan altså skrue op og ned for både lyd og lys!

Når der er lys i højttaleren, kan du også let studere konstruktionen. En basenhed spiller opad mod en spredelinse, der sørger for at lyden spredes 360 grader. Lige oven over sidder en diskant, opbygget efter samme princip. Det er et princip, der er kendt fra fortidens hornhøjttalerkonstruktioner, men et princip, moderne producenter som B&O og Samsung også har benyttet sig af.

Det fungerer godt i praksis. Ikke mindst da basenheden også har et fint stort kabinet og basrefleksport i bunden. Det betyder, at mellemtone og bas kan få den volumen, der har så stor betydning for det samlede lydbillede. Og lyden spredes så godt, at du reelt godt kan stille højttaleren på gulvet. Stiller du den der eller på et bord midt i rummet, vil du opleve et lydbillede, der meget basstærkt og med langt mere dybde og fylde, end de mindre højttalere i testen kan levere. Det samme gælder mellemtonen, som har en fylde, der er giver den nødvendige størrelse på instrumenterne.

Relit kan spille fint højt, men er dog ikke til festbrug. På fuld styrke bliver bassen lige lovlig presset og mister de nuancer, den ellers viser så godt. Relit har bestemt testens bedste lyd, men det er også til en pris, der gør, at vi vil nøjes med at give den en stor anbefaling.

Philips BT6600

Klar til elementerne

Den sekskantende metalhøjttaler er en robust desginersag

Du vælger selv, om farven skal være rød, sort eller blå, og den blot 21,4 centimeter høje enhed både syner og føles lækker. Det hjælpes godt på vej af den store, polerede volumenknap i toppen, der er beskyttet af et lille håndtag.

BT6600 er med sine 12 timers batteritid klar til at komme med på tur. Du tilslutter smartphone via Bluetooth eller NFC. BT6600 kan tåle en del stød og slag, og kommer der vand fra oven, er den heldigvis stænksikker.

BT6600 har indbygget mikrofon, så du kan nappe et opkald, og der er medfølger en dock til opladning, når du er hjemme. Men det er på farten, den har sin største berettigelse, og få sekunder efter du har parret den med din smartphone, er der lyd igennem. Vi oplever med det samme, at bassen er overraskende fyldig – naturligvis ikke dyb og slagkraftig,men med en fin definition, der klæder al slags musik. Højttaleren skal dog ikke presses for hårdt i bassen, så ”mudrer” den for meget.

Mellemtonen kommer godt ud, og lydspredningen er ganske god. Diskanten er ikke hård eller metallisk, som vi alt for ofte oplever i denne prisklasse. Men den er heller ikke velopløst og udstrakt som på en highend-højttaler. Det havde vi heller ikke forventet. Men nyd i stedet den artikulerede mellemtone og det sammenhængende lydbillede.

Vi er på mange måder ret begejstret for denne Philips, der gør det fantastisk godt til en pris, hvor alle kan være med. Den minder på mange måder om testvinderen fra Logitech, som er lidt dyrere, men også mere hårdfør og har lidt bedre lyd. Et værdigt og billigere alternativ.

Clint Asgaard Freya - BEDSTE KØB

Designerlyd til alle rum

Dansk design, mange farver og varianter har sikret Clint en moderne klassikerstatus

Det er noget tid, siden vi første gang stiftede bekendtskab med Asgaard-serien fra danske Clint Digital. Den runde højttaler har en formgivning, der betyder, at den kan placeres i mange forskellige rum og fungere godt alle steder. Designet med perforereret aluminium og funktionsknapper i toppen er nærmest tidsløst og kan fungere ligeså godt i køkkenet som i stuen. Læg dertil, at højttaleren fås i en række forskellige farver.

Uanset model er der indbygget batteri, så du kan tage Freya med overalt. Desuden kan du parre to Freya’er som stereosæt, hvis du skulle have behov for det. Det er altså fleksibilitet, der både vil og kan bruges til noget!

Yderligere kan højttaleren fås både med Bluetooth, Wi-Fi og multirumfunktionalitet. Wi-Fi-varianten understøtter også AirPlay og uanset, hvilken model du vælger, kan du styre det hele med Android- eller iOS-appen.

Vi tester her Bluetooth-varianten, der som de øvrige varianter, har en lille række af lysdioder på fronten. De indikerer funktioner og refererer til illustrationer på appen, når du skal sætte den op første gang.

Lydmæssigt er højttaleren åben og klar i mellemtonen – som få af de øvrige højttalere i testen. Bassen er ikke dyb eller slagkraftig, men fint til stede. Sæt højttaleren op mod en bagvæg, og bassen bliver kraftigere grundet den bagudvendte basrefleksport. Diskanten er velopløst og ikke generende. Lydbilledet er i det hele taget stort og detaljerigt.

Højttaleren egner sig især til akustisk musik og til situationer, hvor der ikke er behov for at spille højt. Lyden når også godt rundt i rummet, og selvom højttaleren ikke spiller 360 grader, så er det dog tæt på. Freya er lydmæssigt anderledes end testvinderen fra Logitech, og det er lidt en smagssag, hvad man synes er bedst.

Vi er imponeret over, at Clint kan begå en så vellykket højttaler til overkommelig pris. Alt fra design over funktion til lyd er fremragende til prisen. Hertil kommer den enorme alsidighed, hvor du kan kombinere med de standarder, du ønsker. Det er ikke vanskeligt at udråbe Freya til testens bedste køb.

+ Dioder indikerer forskellige funktioner, så du let kan følge med i for eksempel opsætningen.

+ Med knapper på toppen styres volumen, valg afmusiknumre og andre funktioner.

+ Højttaleren fås med Wi-Fi, AirPlay eller Bluetooth.

Bluedio BS-2

Højttaler i clockradio-design

Den ligner en clockradio, men er en Bluetooth-højttaler med dobbelt lydspredning

Man leder efter ”snooze”-knappen, første gang blikket falder på den forholdsvis nye Bluedio-højttaler. Men på toppen finder du kun funktionsknapper, da der er tale om en traditionel, trådløs Bluetooth-højttaler. Den skiller sig dog ud. For ud over et meget lille kabinet har den gitter på både front og bagside. Forklaringen er, at den spiller lige meget bagud som frem.

Det gør den umiddelbart oplagt at stille midt i rummet eller i en reol, der deler en stue. Ud over denne feature er BS-2 ret basal med oplader og analog tilslutning på den ene side. Den har dog også fået plads til indbygget batteri, der skulle holde op til 7 timers spilletid.

Det tager få sekunder at parre via Bluetooth, og straks der er lyd igennem kan du høre, at det ikke er den højttaler, du skal bruge i den store stue. De små dimensioner giver naturlige begrænsninger. Og selvom lyden kommer fint ud af den lille højttaler, mangler den især bas og samtidig substans i mellemtonen. Diskanten er lidt metallisk og kan virke generende, hvis musikken i forvejen har en lidt hård tone.

Det begrænsede lydtryk og kvalitet skal naturligvis også ses i sammenhæng med prisen, som ligger langt under de øvrige testdeltagere. Bluedio BS-2 egner sig til musikbagtæppe i et mindre værelse.

Scansonic BT300

Hank op i noget godt

Det gennemførte retrodesign gør BT300 til en favorit, allerede inden lyden slippes igennem

Pak madpakken, og tag på tur med tæpper og det hele. Og naturligvis skal transistorradioen med! Scansonics BT300 er godt nok ikke en transistorradio, men den er udformet lidt som radioerne fra 1970’erne med sit kantede design og store bærestrop.

Der er tale om en helt traditionel, trådløs højttaler, der kan køre på batteri, som holder mellem 6 og 10 timer alt efter lydstyrke. Selvom højttaleren kun har gitter fremad og derved ikke skulle kunne sprede lyden ordentligt, gør den det alligevel. Forklaringen skal findes i at basenheden, som også varetager noget af mellemtoneområdet, er vendt nedad, og spreder lyden godt ud til siderne. Det får vi bekræftet fra første strofe. For selvom lyden naturligvis spredes mest fremad, så er der masser af lyd bag højttaleren, og står den midt i et rum eller på en græsplæne, hører du uanset placering næsten lige godt.

Den kvadratiske højttaler er pakket ind i blødt gummi, og al betjening direkte på højtaleren foregår med de store knapper på toppen. Herfra kan du også modtage opkald og bruge Scansonic som konferencehøjttaler.

Musikken fra BT300 kan bedst beskrives som fyldig og klangrig. Det skyldes ikke mindst den føromtalte bas i bunden. Højttaleren er bedst, når du er tæt på, da den hverken kan spille specielt højt eller detaljeret. Der er tale om en lydmæssigt afdæmpet højttaler, du kan tage med på farten, eller en praktisk højttaler til køkkenbordet, hvor dens indpakning vil kunne modstå en del sjask og sprøjt.

KARAKTERNE