Dyrlæge: Hund med kløe og allergi

Kære Paulette

Jeg har to hunde. En ægte labrador retriever (Bastian) og en blanding, som stort ligner en golden retriever (Buster). De er henholdsvis seks og to og et halvt år gamle.

I sommer begyndte Buster at klø sig, så han fik et stort sår, og han fik også eksem, som kunne ses i lysken. Han fik antibiotika og binyrebarkhormon. Men virkningen holdt desværre ikke.

Så fik han lakseolie og antiallergifoder, og det har hjulpet. Han klør sig stadig. Men ikke så meget, at han får sår.

Den største forskel, jeg kan se på antiallergifoderet og det foder, som han fik før, er mængden af indeholdt protein. Der er ca. en tredjedel mindre protein i allergifoderet.

Nu får han noget andet foder, som indeholder den samme mængde protein som i dét foder, han fik allerførst. Nu vil jeg gerne erstatte en tredjedel af foderet med ris for at se, om reaktionen skyldes proteinet. Men hvor meget ris skal han så have? Han får tre dl ris to gange om dagen, når han får færdigfoder alene, og det holder han en stabil vægt på. Begge hunde er slanke, og jeg vil nødig også skulle til at have ham 'på skrump'.

Venlig hilsen Susanne

DYRLÆGEN

Hej Susanne

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil komme Busters allergi til livs, og før du ved, hvilken allergi der er tale om, er det svært for dig at vide, hvordan du bedst hjælper ham.

Derfor er det vigtigt at klarlægge, hvilken allergi der er tale om, og der tror jeg ikke, at ideen med risen er den mest effektive.

De allergier, vi ser i klinikken, er loppeallergi, atopi (ofte udløst af husstøvmider og lagermider) og foderallergi.

Loppeallergi kan forekomme hos hunde i alle aldre og i alle sæsoner - ofte ses voksne lopper på dyret, og allergien bedres af behandling mod lopper samt ved brugen af kløestillende midler.

Ved atopi starter 75 % af symptomerne før det tredje af hundens leveår, og det er arveligt hos mange hunderacer, herunder visse retrievere.

Der kan ses kløe i ansigtet, på fødderne og maven. Ofte ses der også øregangs- og øjenbetændelse. Lidelsen bedres ved at undgå allergenerne samt kløestillende midler.

Foderallergi udgør ca. 15 % af allergitilfældene og starter før dyrets sjette levemåned eller efter det ottende leveår. Allergien bedres af allergifoder, men ikke af kløestillende midler.

Jeg vil anbefale dig at få din hund grundigt undersøgt for allergi, først og fremmest igennem blodprøve og biopsi.

Over 90 % af vores allergipatienter har allergi over for husstøvmider og/eller lagermider, som findes i alt foder med mel og ris. Derfor vil jeg anbefale dig at fodre med enten "Sensitivity Control" eller "Z/D ultra allergen free."

Du kan få begge typer foder igennem din dyrlæge. Dertil skal du give hunden masser af omega 3- og 6-fedtsyre i form af lakseolie eller Viacutan.

Rigtig god bedring med ham.

Bedste hilsner fra Paulette Topsøe-Jensen

Del

Array
Array