Vinderen af den prestigefyldte konkurrence '2012 International Science and Engineering Visualization Challenge' blev en computersimulation af et hjerte. Modellen kan bl.a. hjælpe læger med at teste og designe ny medicin.

Et filmprojekt om en tredimensionel computersimulation af et bankende hjerte er netop udråbt som en af vinderne i konkurrencen ’2012 International Science and Engineering Visualization Challenge’. Det skriver Videnskab.dk.

Se videoen på Videnskab.dk.

Konkurrencen med det fine navn er sponsoreret af det ligeså fine tidsskrift Science og den amerikanske National Science Foundation (NSF).

De i alt 215 deltagere fra 18 forskellige lande blev bedømt ud fra kriterier om visuel effekt, effektiv kommunikation, nytænkning og originalitet.

Læs også på Videnskab.dk: Science fiction giver forskerne vilde ideer

Det vindende filmprojekt handler om 'Alya Red’, der er en meget kompleks model af et menneskehjerte.

Filmen kombinerer illustrationer, tredimensionale gengivelser og live videooptagelser til at beskrive, hvordan hjertet grundlæggende er bygget op, og hvordan modellen virker i et letforståeligt sprog.

I filmen beskrives det blandt andet, at forskerne bag modellen har brugt teknologiske redskaber, der først er blevet tilgængelige for nyligt, til at skabe en så realistisk hjertesimulator som muligt.

F.eks. har forskerne målt hjertets geometri og form vha. MRI-skanninger (Magnetic Resonance Imaging) i en meget høj opløsning, hvilket har gjort det muligt at lave en model med flere hundredetusinde beregningselementer.

Læs også på Videnskab.dk: Tidsrejser er mulige

Alya Red er udviklet af Barcelona Supercomputing Centre (BSC) i tæt samarbejde med læger og bioingeniører.

Håbet er, at den yderst detaljerede model kan hjælpe læger med bedre at forstå, hvordan det komplekse, menneskelige hjerte virker - noget, som stadig er lidt af en gåde for forskerne.

Modellen kan desuden bruges i forbindelse med planlægning af operationer og behandlinger, samt når forskere skal teste og designe ny medicin.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Grineflip er fantastiske - også mod smerter

Hash giver varige skader i hjernen

Kan man dø af grin?