I dag er det meget let og billigt at forvandle sin mobiltelefon til en komplet GPS-navigator til bilturen. Da Tomtom og Route 66 lancerede de første mobil-apps til gamle mobilsystemer som Symbian, PalmOS og Windows CE, kunne app og kort over Skandinavien koste over tusind kroner.

Plus yderligere tusind kroner for en Bluetooth-GPS, efter som mobiler (eller lommecomputere) havde indbygget positionering dengang.

I dag er prisniveauet et helt andet. De gratis apps er blevet rigtigt kompetente, og premiumalternativerne er nede på lidt under 500 kroner inklusiv kort over et helt kontinent.

Men der er mange at vælge imellem og vi tester disse apps:

Apple kort – Gratis app i iOS med imponerende 3D-oversigter.

Copilot Premium – Velgjort app med masser af indstillinger. 

Krak Navigation – Flot kortoversigt og offline-kort til overkommelig pris.

Waze – Rapporter trafikhændelser og saml point.

Garmin – Giver Nüvi-enhedernes brugerflade i mobilen.

Google Maps – Mere fokus på indhold end navigation.

Tomtom – Hurtig og kompetent på alle skærmstørrelser.

Nokia Here Drive – God navigation også uden opkobling.

Route 66 Navigate – Klassiker med både streamede og downloadede kort.

Navigon – Flot og gennemarbejdet, men koster lidt kroner.

Wisepilot – Betalingsapp med gratis kort.

Navigon – de bedste gps apps testet

Læs hele testen af gps apps til smartphones og se, hvilken vi kårer til at være den bedste.

Garmin

Garmin, der nu ejer Navigon, har skrottet Navigon-navnet til fritstående enheder, men fortsætter med to parallelle spor for appene. Navigon findes til flere systemer og er billigere end Garmin Streetpilot-appen.

Navigon koster dog stadig en god klat penge, og for at udnytte alle finesser skal du købe flere tilvalg – for eksempel trafikinformation og 3D-oversigt. Så regn med knap 200 kroner udover app-prisen. De tilvalg, du har købt, kan dog installeres uden ekstra omkostninger på alle enheder, der er koblet til samme konto. Desværre indgår opdateringer af kortet ikke – til det skal du have tilvalget ”Fresh maps” til cirka 225 kroner.

Navigon passer bedst til en mobil eller tablet med stor og højt opløst skærm. iPad eller en fem-tommers Android er at foretrække frem for iPhone – selvom appen selvfølgelig også fungerer på mindre skærme. Med tilvalget Reality View Pro får du et rigtig flot 3D-kort med bygninger og højdekurver i landskabet.

Selvom du køber Europaversionen af Navigon, kan du vælge præcis hvilke kort du vil installere på enheden. Derefter fungerer appen helt offline – opkoblingen skal kun bruges til vejr- og trafikinformation.

Navigon har en talesyntese, der læser gadenavne og skilte op. Et tryk på skærmen under kørslen åbner en menu med funktioner som delmål og interessepunkter langs ruten. Der er også en kørebaneassistent, der gør det enklere at finde vej i motorvejskryds. Når du nærmer dig destinationen vises Googles Street View-billede af huset.

For: Flot 3D-kort Talesyntese

Imod: Kortopdateringer koster ekstra