Digital

Stor test: Her er de bedste fladskærme

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Hvordan vil du opleve dit VM og dine VM-helte på fladskærmen? Foto: Scott Heavey, Claus Bech og Rafael Marchante

TEST: Der er skarp forskel på fladskærmes billedkvalitet. Forskellen er ekstra tydelig, hvis de skal vise intense fodboldkampe med hektiske kampsituationer og langskud i raketfart. Og det er nu, du skal slå til, hvis du skal være helt klar til VM fra sofaen.

KLIK DIG VIDERE OG SE TESTENS VINDERE OG TABERE.

Fodboldinteresserede har den seneste tid boostet salget af fladskærme, så husalteret er klar til 11. juni, når VM fløjtes i gang.

 - Der er en kraftig interesse i fladskærme i forbindelse med VM, siger Peder Stedal, der er ansvarlig for Elgigantens radio- og tv-afdeling.

- Der er utrolig meget bevægelse under en fodboldkamp.

- Spillerne og bolden er i bevægelse, og også kameraføringen skaber bevægelse i billedet. Det er krævende, og der er stor forskel på skærmenes ydelse, siger fladskærmseksperten Rasmus Larsen, der er redaktør på hjemmesiden flatpanels.dk.

Problemerne opstår, når målsultne angribere banker bolden mod mål, og kameraet febrilsk forsøger at følge den.

Eller når der lynhurtigt skiftes kameravinkel i en giftig nærkampssituation. Her får dårlige skærme et sløret og hakkende billede.

- Ved hurtige bevægelser kan der opstå ghosting. Det skaber et slør bag bolden, så den ligner en komet. Der kan også opstå hakken i billedet, når kameraet panorerer hurtigt hen over banen, siger Rasmus Larsen

Gengivelse af hurtige bevægelser i f.eks. sport og i særdeleshed fodbold, kan være særligt krævende for fladskærme, og det er ofte her, man skiller fårene fra bukkene.

Der bruges mange udtryk, såsom slør, hak, ghosting, trailing osv. Men det handler om at kigge på skærmens billede i praksis og undersøge, om der forekommer slør på bevægelser.

Det kan eksempelvis opstå, når der panoreres hurtigt henover fodboldbanen og observeres ved, at spillere og tilskuere bliver udtværet.

Det kan også opstå, når bolden skydes henover banen, og du bør se efter, om der er en hale af slør efter bolden. Den anden vigtige faktor i gengivelsen af hurtige bevægelser på fladskærme, er hak.

Læg mærke til om billedet hakker, når der panoreres fra mål til mål på fodboldbanen.

Disse faktorer er der lagt særligt vægt på i B.T.s test af skærme rettet mod den kommende VM-slutrunde i Sydafrika. Rasmus Larsen fra flatpanels.dk har testet ti fjernsyn og skabt et overblik over markedets både dårlige og gode bud på en VM-skærm i topform.

Relaterede

Det læser andre