Apple er langt fra størst, når det gælder mobile markedsandele, men de kan være bedøvende ligeglade. Læs hvorfor her.

I dag løfter Apple sløret for endnu et formentlig flot regnskab, selvom antallet af solgte iPhones i deres eget hjemland kun rækker til en tredjeplads, når det gælder markedsandele.

Den største smartphone-sælger i USA i dag er Samsung, og nummer to på listen er nu også koreansk. I december skulle LG nemlig have skubbet Apple væk fra andenpladsen specielt takket være LG Optimus G, der tilsyneladende sælger rigtig godt i USA – over en million solgte eksemplarer i USA alene siden lanceringen på de kanter.

Counterpoint Research oplyser, ifølge Yonhapnews, at kampen om andenpladsen var meget lige i december i USA, men LG endte med 13 procent af markedsandelene mod Apples 12 procent.

Det er dog værd at bemærke en meget vigtig ting, nemlig at Counterpoint også medregner almindelige mobiltelefoner, og altså ikke kun tæller smartphones. Apple sælger kun smartphones, mens LG også sælger de billigere almindelige mobiltelefoner. At det er en vigtig detalje skyldes nemlig, at der kan være en langt større fortjeneste på at sælge smartphones.

Derfor er Apple nok ganske ligeglade med, hvor stor en markedsandel de har på det samlede mobilmarked, uanset om det er i USA eller globalt, så længe de leverer det ene gigantiske overskud efter det andet. Noget som Android-producenterne kun kan se misundeligt på.

Af det samlede overskud, der stammer fra smartphone-salget fra verdens mange producenter, tager Apple således omkring 75 procent af hele lagkagen.

Samsung, der sad på hele 33 procent af det amerikanske smartphone-marked i december sidste år, formår heller ikke at få lige så meget ud af anstrengelserne som Apple.

De sidder dog tungt på det resterende overskud af lagkagen med 18-20 procent. For at gnide salt i såret kan Apple også nøjes med at bruge 1/10 af de annoncekroner, som Samsung bruger på at gøre opmærksom på sig selv. Set i det lys, kan Apple derfor også kun være godt tilfredse med verdens smartphone-situation.

Endelig står Apples iOS-produkter også for 90 procent af al omsætning fra mobil e-handel, 80 procent af al omsætning fra mobilspil og 70 procent af al omsætning fra mobile reklamer. Det skriver macworld.co.uk.

Apple reagerer på konkurrencen

Helt ligeglade er Apple dog ikke, og de har vist, at de er villige til at gøre det nødvendige i forsøget på at holde konkurrenterne fra fadet. Det så vi med Googles billige tablet, Nexus 7, som har solgt og stadig sælger utrolig godt.

Apple holdt længe hårdnakket fast i, at de aldrig ville lave en tablet, der var mindre end de 9,7 tommer, som deres første udgaver af iPad var på, men de blev altså presset til at sluge kamelen og lancere en mindre og billigere iPad mini.

DUEL: iPad mini vs Google Nexus 7

Apple har også for nylig afvist, at de skulle være på vej med en billigere iPhone med den begrundelse, at de aldrig vil gå på kompromis med kvalitet. Den begrundelse kan klinge lidt hult set i lyset af ankomsten af iPad mini, og som aktieselskab kan Apple blive presset fra andre sider til at lave en billigere iPhone, så endnu flere kan smide den i indkøbskurven, og aktionærerne i sidste ende kan side tilbage med et endnu bedre afkast.

Hvad med Cook'en?

Der har også været uro på andre fronter. Blandt andet er der blevet stillet spørgsmål til Tim Cooks ledelse, siden han overtog styringen efter Steve Jobs. Personligt mener jeg, at han har bestået sin svendeprøve som logistikkens mester, og har fået iPhone ud i langt flere lande.

iOS-lanceringen var ikke helt problemfri. Blandt andet var der problemer med Wi-Fi og musikbiblioteket på ens iPhone, men det største fejltrin var selvfølgelig Apple Maps, der erstattede Google Maps på Apples enheder. Apple Maps var så fejlbehæftet, at en af de ledende skikkelser bag det nye iOS og dermed også Maps, Scott Forstall, blev fyret af Tim Cook og Apple. Det må også have gjort ondt på Apple, når selv politiet advarer mod at man bruger Apple Maps.

LÆS ARTIKEL: Nej Apple, Lolland ligger ikke der!

Men ikke kun Forstall, røg ud af Apple. Chefen for salg, John Browett, skulle eftersigende have taget så dårlige beslutninger, at Apple-ledelsen vurderede, at det påvirkede kvaliteten af Apples kundeservice negativt i en sådan grad, at han også måtte ud af Apple efter mindre end et år.

Google Maps er nu tilbage i iOS, og appen blev på 48 timer hentet mere end 10 millioner gange. Samtidig steg antallet af iOS 6-brugere med 29 procent i løbet at de første fem dage, hvor Google Maps var tilbage i iOS 6. Rigtig mange iPhone- og iPad-brugere har ganske enkelt ikke villet opdatere til iOS6, så længe det betød, at de ville miste det velfungerende Google Maps.

Vi har også set Apple-aktien falde næsten 200 dollars de sidste tre måneder efter at have steget i værdi med rekordfart. Så jo, Apple er sårbare og påvirkelige, og de bliver straffet af finansmarkedet lige som alle andre, måske endda mere end alle andre, da der altid er ekstremt høje forventninger til deres regnskaber.

Alligevel kan man fristes til at tro, at Apple er ret ligeglade med konkurrenterne, når det gælder markedsandele, da de stadig er så langt over konkurrenterne, når det gælder niveauet på den financielle bundlinje. Ikke kun fordi iPhone og iPad giver langt større overskud per solgt enhed end det konkurrenterne kan fremvise - de sidder også tungt på en række andre indtjeningskilder, der ikke kommer fra direkte salg af iPhone og iPad.

Og da alene omsætningen af iPhone 5 i fjerde kvartal overgår hele Googles eller Microsofts omsætning i samme periode, så er mit gæt er, at stort set alle firmaer i verden på forhånd gerne ville overtage det resultat, som Apple præsenterer i dag - selvom det skulle være mindre end det plejer at være.

Læs meget mere her.