Forskere arbejder på et display, som kan tilpasses så brillebærere kan droppe brillerne og stadig se et knivskarpt billede. Vi kan ærlig talt ikke se, hvad det skal gøre godt for.

En gruppe forskere ved Berkeley Universitetet i Californien og ved MIT har lavet en prototype af et display, der tilpasser billedet, så det står skarpt for folk, der normalt bruger briller eller kontaktlinser. Det kræver dog, at man kender den præcise styrke på folks syn, så det er ikke et automatisk system.

Hemmeligheden er bittesmå huller

Forskerne har printet en gennemsigtig skærm med et net af bittesmå huller på bare 75 mikrometer (en tusindedel af en millimeter) med et mellemrum på 390 mikrometer mellem hullerne. Den hullede skærm bliver så anbragt foran det almindelige display. De små huller bryder lyset fra skærmen, så billedet på skærmen pludselig ser skarpt ud, hvis man altså har den rigtige grad af nær- eller langsynethed. Vi må indrømme, at vi ikke helt kan se, hvad skærmen skal bruges til, og i vores optik svarer det til at putte en brille på sin skærm i stedet for selv at have dem på. Det bliver da ikke noget, der gør livet lettere for brillebærere, som næppe har tænkt sig at smide deres briller væk takket være dette display. Se, hvordan de små huller gør billedet skarpt her.