Hver gang man bruger telefonen, sætter fingrene aftryk, der rummer usynligt snavs. Men hvordan rengør man noget, der egentligt ikke er rengøringsegnet?

På en almindelig dag kommer man i kontakt med massevis af små mikroorganismer fra overflader, som ender på ens telefon, når man fisker den frem.

Det kan være alt fra spyt og madrester til bakterier og vira, man kan komme i berøring med, når man bevæger sig rundt i dagligdagen.

Det kan i slemme tilfælde give infektioner, hvis ikke kroppen selv er i stand til at bekæmpe det, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Statens Serum Instituts Central Enhed for Infektionshygiejne.

»Det kan især være diarré og luftvejsinfektioner som forkølelse, influenza, hals- og lungebetændelse,« siger hun og understreger:

»Det er ikke sådan, at man skal blive paranoid, men man kan have nogle enkle regler, i forhold til hvad man skal gøre.«

Mobilen er sekundær i forhold til ens håndhygiejne. Vask som minimum altid hænder inden spisning og madlavning samt efter hvert toiletbesøg, så man sikrer en god grundhygiejne.

Selv om ens telefon som regel kun bliver brugt af en selv, hiver man den til gengæld frem mange gange i løbet af dagen, fordi den ofte bruges til alt fra at sende sms'er og tage billeder til at tjekke e-mails og høre musik.

Dermed bliver mobilen hurtigt et blindspot, ligesom vandhaner eksempelvis også er det, når man ikke har synligt beskidte fingre, når man bruger den, forklarer Lars Münter, sekretariatschef for Rådet for Bedre Hygiejne.

Man bør først og fremmest se, om der er en vejledning i mobilmanualen, når man vil rengøre sin telefon. Er der ikke det, skal man være ekstrem påpasselig.

»De fleste telefoner kan ikke tåle vand. Nogle kan godt tåle en hårdt opvredet klud, mens andre sagtens kan tåle sprit. Nogle telefoner virker fint bagefter, mens andre skærme bliver en smule mælkehvide,« siger Lars Münter og fortsætter:

»Rådet er at påføre sin telefon en rengøringsegnet overflade som en beskyttelsesfilm af panserglas eller plastik, og så tørre den over med en meget hårdt opvredet klud med eventuelt lidt mild rengøringsmiddel på.«

Hvor tit man skal gøre mobilen ren afhænger af, hvor og hvad man har lavet, inden man bruger den, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.

»Man skal ikke være hysterisk, men tænk på, hvor man tager telefonen hen og bruger den,« siger hun og fortsætter:

»Det, der smitter, er ikke nødvendigvis synligt. Gør telefonen ren, lige så tit som du ville rengøre andre ting, du har været i tæt kontakt med. Kan man ikke overholde det – og det kan være svært – skal man måske i stedet kigge på sin håndhygiejne og vaske hænder lidt oftere.«

/ritzau/FOKUS