Tv-branchen risikerer, at skulle betale tusindevis af kroner i erstatning til forbrugere, der har købt forældede fladskærme. Det er konsekvensen af en afgørelse fra Forbrugerklagenævnet.

Har du købt en fladskærm med MPEG2 uden at få at vide, at skærmen kun kan bruges frem til 2012, kan du også klage.

I januar 2008 købte en kunde en fladskærm hos Fona. Sælgeren fremhævede alle skærmens kvaliteter, men fortalte ikke at apparatets MPEG2 teknologi havde en begrænset holdbarhed. Fra 2012 kan samtlige kanaler - også DR, DR2 og TV2 - nemlig kun modtages med MPEG4.

Det fik kvinden til at klage til Forbrugerklagenævnet. Selvom der i januar 2008 kun fandtes få fladskærme med MPEG4, mener nævnet, at sælgeren burde have rådgivet forbrugeren om den nye teknologi. Kunden fik derfor en erstatning på 500 kr., så hun kan købe en modtagerboks. Med den kan hun se tv også efter 2012.

- Det er en meget speciel afgørelse. Når jeg køber mobiltelefon, får jeg jo heller ikke at vide, at jeg skal smide den gamle ud, når der kommer noget nyt, siger Allan Bugge, formand for Branchen for Forbruger Elektronik.

Forbrugere, der har købt en fladskærm med MPEG2 kan klage, hvis de er blevet vildledt af sælgeren.

Ifølge branchen blev der i 2008 solgt i alt 630.000 fladskærme. Af dem havde 85 pct. kun MPEG2 indbygget, viser tal fra analysefirmaet GfK. Men det er kun seere, der ser tv via stueantenne, der får problemer med det manglende MPEG4. I følge branchen drejer det sig om 100.000 seere.

- Hvis 100.000 er blevet forkert vejledt, så har vi et kæmpe problem, men jeg tror ikke, det er så mange, siger Forbrugerrådets økonom Martin Salamon. Han har hørt fra en håndfuld danskere med et tilsvarende problem. Rådet til dem og alle andre, der ikke er blevet ordentligt vejledt er:

- Har du ikke fået at vide, at skærmen ikke kan bruges efter 2012, så gå ned i butikken og klag. Få en kompensation eller en MPEG4 boks, så du kan se de udsendelser, du troede, du havde købt det til, siger han.