Apps til smartphonen er efterhånden en fuldstændig integreret del af hverdagen. Vi ordner banksager, køber togbilletter og holder os ajour på de sociale medier blandt meget andet.

Men en stigende tendens er, at uskyldigt udseende apps er en forklædning, som ondsindede hackere bruger som værktøj til at lænse dig for personfølsomme oplysinger, stjæle dine billeder, eller tømme dine bankkonti. Fælles for alle tilfældene er, at hackerne gerne vil spinde guld på din bekostning.

Selv en simpel lommelygte-app kan være en ulv i fåreklæder. Det beskrev BT torsdag i forbindelse med, at det amerikanske IT-sikkerhedsfirma Snoopwall har afsløret i en rapport, at de ti mest populære lommelygte-apps til telefoner med styresystemet Android kan inficere din telefon.

Det gælder om at være vågen

BT har spurgt Jan Kaastrup, der er teknisk direktør i IT-sikkerhedsfirmaet CSIS, om gode råd til, hvordan man navigerer i app-junglen, så du kan undgå virus- og hackerangreb på din smartphone.

- Når man installerer en app, meddeler den ofte, hvilke informationer på telefonen den skal have adgang til. Hvis du pludselig bliver bedt om at ændre sikkerhedsindstillingerne på din telefon, så skal du være vågen. Du skal også være vågen, når appen typisk fortæller dig, hvilke rettigheder den får, når den bliver installeret. Er det eksempelvis nødvendigt, at en lommelygte-app skal have adgang til dine kontaktpersoner? Eller til webcam, GPS eller lignende?, siger Jan Kaastrup.

Hvis uheldet er ude skal man ifølge Jan Kaastrup skynde sig at få afinstalleret appen igen.

- Det er heldigvis ret nemt. Skal man være helt på den sikre side, bør man nulstille sin telefon fuldstændig. Det er den nemmeste løsning, siger Jan Kaastrup.

Som i tilfældet med lommelygterne, er det særligt Android-brugere, som skal være opmærksomme på, hvilke apps der hentes ned på telefonen:

- Det skyldes, at Apple har en mere restriktiv politik, der handler om, at du kun må installere applikationer på din telefon, der kommer fra App-store. På Android har du historisk set kunne installere hvad som helst rimelig simpelt, forklarer Jan Kaastrup.