For mange Apple-brugere vil den længe ventede opdatering til iOS5 være hverken fugl eller fisk. Mens andre med overhalingen af styresystemet vil føle det som en helt ny oplevelse og den måske vigtigste endnu fra giganten. Men du kan ikke helt undgå at se forskellen. Her er de vigtigste forskelle, du vil bemærke med iOS 5.

Det er fire måneder siden, at Steve Jobs præsenterede Apples bud på en cloud-tjeneste, iCloud, og med opdateringen onsdag er de to software-produkter nu klar til at gå live. Opdateringen er vigtig for Apple i konkurrencen mod Android og Windows Phone 7, men brugeroplevelsen er også væsentligt forbedret og et signal om at Apple fremover vil give ikke bare hardwaren, men også software-oplevelsen fuld opmærksomhed.

Her er de vigtigste forskelle, du vil bemærke med iOS5.

iMessage

Apple forsøger med iOS 5 at imødegå den kritik, der har været i forhold styresystemets manglende notifikations-overblik. Nu får du et meddelelsescenter, hvor du kan se både SMS'er, e-mails og opdateringer fra sociale netværk samme sted.

iMessage er Apples eget netværk for udveksling af beskeder mellem iOS-enheder. Med iMessage, så finder din enhed automatisk ud af om modtageren også har en gadget med iOS5, og er det tilfældet så sendes beskeden via 3G- eller Wi-Fi-forbindelsen i stedet for som traditionel SMS-besked. Det sparer dig penge, men du kan også se når modtageren går i gang med at forfatte en ny besked. Du kan nemt kende forskel på en iMessage og en SMS-besked. Førstnævnte vises i en blå boks og sidstnævnte i en grøn boks.

Apple spår selv iMessage som en succes hos især teenagere, som måske har begrænset adgang til datatrafik eller ingen mobiltelefon. Med iMessage bliver Apple-enhederne sammen med bl.a. FaceTime en konkurrent til mobiltelefonerne.

Notification Centre

Apples måde at notificere dig om SMS’er, nyheder eller gøremål i kalenderen var for mange brugere en pestilens. Var du f.eks. godt i gang med et spil og fik en SMS, så blev beskeden ‘plastret’ op i en boks midt på din skærm. Spillet gik på pause og fortsatte ikke før, du havde taget ‘action’ på beskeden. Og modtog du en notifikation, mens din iPhone var skærmlåst, skulle du låse enheden op, men kunne ikke umiddelbart se, hvilken app, der havde notificeret dig. Disse ting er nu endegyldigt løst med Notification Centre.

Med iOS 5 du nu med et fingerstrøg i toppen af skærmen få adgang til alle dine notifikationer; vejr-udsigten, aktiemarkedet, kalender og alt muligt andet er gemt her. Android-brugere vil nok sige, at denne widget-funktionalitet er tyvstjålet.

Det er i detaljen, at Notification Centre er virkelig elegant. Det er grafisk lækkert at kunne aktivere informationerne med en pegefinger, men endnu bedre er det, at man lynhurtigt via Notification Centre og endnu et fingerstrøg kan få tilgang til den app, der ‘kalder’ på dig. Hele notifikations-opdateringen har nøjagtigt den underspillede finesse, som mange Apple-fans elsker produkterne for. En klar forbedring og måske den mest betydningsfulde i forhold til, hvordan du efter opdateringen vil bruge din iPhone.

iCloud

iCloud er Apples nye cloud- og synkroniseringstjeneste. Den kan lave en backup på din iPhone, iPad eller iPod og gør det muligt, at dele dokumenter, e-mails og fotos mellem dine enheder - også mellem Apples Mac-computere og laptops. Så køber du en App på din iPhone, eller computer via iTunes, vil iCloud automatisk skubbe app’en videre til andre kompatible enheder på din gadget-hylde. Dine data gemmes i Apples tre store datacentre og det er herfra, at du altid kan hente dine sikkerhedskopier og synkronisere indhold på tværs af enhederne.

ICloud er i sit udgangspunkt ganske gratis og der følger fem gigabyte storage i ‘skyen’ med. Det er mere, end det lyder til, da hverken musik, videoer eller bøger, der er købt hos Apple, tæller med.

iTunes er også kommet ud i ‘skyen’ og vil gøre det muligt for brugerne at downloade enhver sang, de har købt i iTunes til ens enheder. iTunes Match er også en del af de nye cloud-tjenester og her er ideen, at iTunes vil matche dit musikkatalog med en iTunes-database, så du kan hente alle dine sange til dine Apple-enheder. En måde at ‘lovliggøre’ sit måske ulovlige mp3-arkiv på. iTunes Match, som endnu ikke er tilgængelig i Danmark, er en abonnementstjeneste og i hård konkurrence med streaming-tjenster som Spotify og i USA ikke mindst Amazons musik-service Amazon Cloud Player.

Reminders

Reminders - eller bare Påmindelser - er en dejligt simpel app, som nu er inkluderet i iOS 5 og ligner en kopi af den populære app Wunderlist. Det er her, du kan skrive ned, at du skal huske at købe smør og torsk. Og rent faktisk blive mindet om det. Simpelt måske, men også ret smart, for påmindelserne kan udover at blive ‘tricket’ af et tidspunkt og en dato også aktiveres af din geografiske placering. Således kan du give Reminders besked på, at du vil have påmindelsen, når du er på kontoret. Reminders virker sammen med iPhonens GPS. Skal du have en iPhone 4S, så kan du bruge Reminders med Apples stemme-styrede assistent, Siri.

Kamera

iOS 5 byder på nogle kærkomne opdateringer til kameraet i din iPhone. ‘Volume up’-knappen fungerer nu også som udløser-knap, ligesom du kan aktivere kameraet fra lås-skærmen, hvilket gør det meget hurtigere at komme i gang. Det er desuden muligt at lave hurtige beskæringer, fjerne røde øjne og ikke mindst at dele med netværket via Twitter.

Safari

Den nye Safari-browser har også fået en overhaling. I den gode retning. Du kan nu surfe og åbne websider i flere faneblade, som du kender det fra IE, Chrome og Firefox. Og så har Apple kopieret de populære læs-senere tjenester som Instapaper og Read it Later. Apple kalder den bare ‘Reading List’, og det gør det nemt at læse artikler med overskuelig font uden forvirrende elementer på skærmen, ligesom du kan gemme artiklen til senere læsning. Men er du vild med den slags, så vil jeg personligt foretrække at hente Instapaper i App Store.

Twitter

Den sociale netværkstjeneste Twitter er dybt integreret med iOS 5. Du sætter Twitter til iPhone op i ‘Indstillinger’. Derefter kan du tweete direkte fra Safari-browseren, Foto-applikationen og andre apps.

Newstand

Bladkiosk er en samlet hylde til det voksende antal magasiner og aviser, som dukker op til iPad og til iOS-enheder generelt. Tidligere har hvert magasin og avis levet sit eget liv som app, hvilket på nogle måder har set lidt rodet ud. Bladkiosk fungerer på samme måde som iBooks gør det for bøger, eller iTunes gør det for musik. Abonnerer du på en avis, så får du en notifikation hver gang, der er en opdatering klar.

Bladkiosk er ikke ligefrem revolutionerende, men en fin grafisk måde at organisere dine mange apps på.

iOS 5 er et vigtigt skridt frem for Apple, som opdaterer et allerede glimrende operativsystem. Der er mange lækre detaljer, såsom et splitkeyboard på iPad og brugerdefinerede lydeffekter til beskeder, mail og opkald samt et utal af mindre rettelser og opdateringer. Se alle nye features i iOS 5 her.

Den øgede Twitter-integration er kærkommen, men det stritter lidt, at Facebook ikke også er dybere integreret. Det skyldes ren og skær uenighed mellem de to giganter, men det kan være uforståeligt for brugerne. Især i Danmark, hvor antallet af Twitter-profiler er under 50.000.

Opdateringen til iOS 5 er overordnet yderst tilfredsstillende, men også BlackBerry, Android og Windows Mobile er langt fremme. På Windows Mobile er det nemt at holde styr på netværket via en meget tættere integration med Twitter, Facebook og linkedIn. Og Android er også langt fremme, når det gælder Kort og Mail.

Har du endnu ikke hentet iOS 5 til din Apple-gadget, så skal du først installere iTunes 10.5. Herefter kobler du dig op via USB-stikket og derefter kan du hente og installere det nye operativsystem. iOS5 virker med iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (3. og 4. generation), iPad og iPad 2. iPhone 3G og ældre iPod-touch-modeller har for sløj en ‘indmad’ og kan ikke køre iOS 5. Desværre!